Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad će skrb za vanjske korisnike?

15.09.2010. 22:00
Kad će skrb za vanjske korisnike?


Centar za socijalnu skrb prvo treba odrediti osobe koje će imati pravo na korištenje vanjskih usluga podružnica. Sve potom mora biti verificirano od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kazao je ravnatelj zadarskog Doma za starije i nemoćne Grgo Šoša
Nakon mnogih prolongiranja datuma završetka radova i najave otvorenja, što se uvijek iznova događalo još od 2006. godine, podružnice zadarskog Doma za starije i nemoćne u Preku i Salima napokon su u funkciji. Dom u Preku korisnicima je otvorio vrata u travnju, a prvi korisnik u saljski je Dom uselio 28. srpnja.
U obje otočne podružnice zaposleno je po 14 djelatnika, mahom otočana, a domovi su, doznajemo, maksimalno popunjeni. U svakome od njih smješteno je 20 unutarnjih korisnika. No, još ni u jednoj podružnici nije proradila skrb za izvaninstitucionalne korisnike. Naime, objekti raspolažu kuhinjama i praonicama s kapacitetima dovoljnima za spremanje obroka i pranje odjeće za po stotinjak vanjskih korisnika.
– Centar za socijalnu skrb prvo treba odrediti osobe koje će imati pravo na korištenje ovih vanjskih usluga podružnica. Sve potom mora biti verificirano od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. To su uvijeti da bi se uopće moglo započeti sa skrbi za vanjske korisnike, pojasnio je ravnatelj zadarskog Doma za starije i nemoćne Grgo Šoša.
Na pitanje o datumu svečanog otvorenja Doma u Salima (onaj u Preku svečano je otvoren u svibnju), Šoša nije znao odgovor.
– O tomu će odluku donijeti resorno ministarstvo koje će obavijestiti nas, a, svakako, onda i medije, kazao je Šoša.
– Sretni smo i zadovoljni što na otoku imamo instituciju u koja zbrinjava stare i nemoćne, a istovremeno je mladima i sposobnima dala priliku za rad, rekao je saljski načelnik Zoran Morović koji također nije raspolagao informacijom o datumu svečanog otvorenja saljske podružnice Doma za stare i nemoćne.
Spomenimo da svaka otočna podružnica zapošljava po jednu medicinsku sestru VŠS, tri medicinske sestre SSS, četiri njegovateljice, dva kuhara KV, jednog pomoćnog kuhara, jednu pralju, jednu čistačicu i jednog ekonoma (vozač i kućni majstor).
Dom u Preku uređen je adaptacijom stare zgrade škole u centru mjesta, a radovi su koštali oko 7,2 milijuna kuna.
Dom u Salima izgrađen je pak iz temelja na starom mjesnom pijacalu, a ova investicija iznosi oko 10 milijuna kuna.