Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Optuženi rekao kako je ranije lagao na nagovor svoje bivše odvjetnice

15.09.2011. 22:00
Optuženi rekao kako je ranije lagao  na nagovor svoje bivše odvjetnice


Mauricio Stipčević je rekao kako ga je odvjetnica savjetovala da uskladi svoju obranu s ostalim optuženicima. On je naime, ranije dao drugačiji iskaz o tome gdje se u trenutku kada je u Nikpaljevu kuću upala policija, nalazio Morić te o vremenu boravka u sobi i kući


Nikad nisam pušio “travu”,  a ne pušim ni cigarete. Kad me pitate  zašto sam ranije dao drugačiji iskaz od  današnjeg, to sam učinio na nagovor  moje bivše odvjetnice kojoj sam zbog  toga i otkazao punomoć. Ona me je  naime, nagovarala da ne spominjem  kako je Marko Morić toga dana bio u  sobi kada su upali policajci. Osim toga  ona mi je savjetovala da uskladim vrijeme boravka u sobi i u kući s obranama  ostalih optuženika. Marko Morić je bio  tada u sobi, klečao je na podu i “zavidavao” neki zvučnik, a onda ga je  odnio. Ponavljam nemam veze s ovom  “pričom” i žao mi je zbog svega – rekao  je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu, a odgovarajući na pitanja obrane i optužbe, ornitolog Mauricio Stipčević koji se jedini od četvorice optuženih za dilanje oko četiri  kilograma marihuane, brani sa slobode.
Naime, Vrhovni sud RH ukinuo je  presudu kojom je Dino Nikpalj (28) u  rujnu prošle godine, bio osuđen na  četiri godine i deset mjeseci zatvora,  Marko Morić (33) četiri godine, Pino  Jelenković (27) na tri godine i deset  mjeseci te Mauricio Stipčević (48) na  tri godine zatvora te je zatraženo ponavljanje sudskog postupka zbog nekih  detalja koje je trebalo dodatno rasvijetliti.
Optužnicom Županijskog državnog  odvjetništva koju i sada u ponovljenom  sudskom postupku zastupa Duško Berović, trojica Arbanasa i Zagrepčanin  Morić se terete da su se 31. ožujka lani  okupili u obiteljskoj kući Nikpaljeve  bake u Arbanasima zbog raspodjele  gotovo četiri kilograma “trave” kako bi  je dalje prodavali. U tome su ih omeli  policajci koji su “upali” u kuću i osim  marihuane našli još i dvije vage, plastične vrećice s tragovima marihuane,  nož, samoljepljivu traku. Na kauču u  sobi u kojoj su policajci zatekli ekipu i  “travu”, bilo je i novca za koji tužiteljstvo smatra da je zarađen dilanjem.
Mauricio Stipčević je, u svojoj obrani  pred Sudskim vijećem kojim ponovno  predsjeda Dijana Grancarić, rekao kako je on toga dana kod Dina Nikpalja  došao sasvim slučajno, jer ga pozvala  njegova supruga da dođe vidjeti njihovu tek rođenu bebu.
– Pozvala me dva dana ranije kada  smo se vidjeli u gradu i išao sam u  “babinje”. Morića od ranije nisam poznavao, dok Dina i Pina poznajem jako  dobro. Nemam veze s tim događajem.  Nisam tada došao kupiti nikakvu travu,  a kamoli kilogram – ponovio je  Stipčević.
Pino Jelenković je posvjedočio kako  ga je toga dana negdje u vrijeme ručka  nazvao Dino da dođe zapaliti joint i  probati “travu”.
– Kada sam došao kod Dina, “trava” je  bila dijelom razasuta, a dijelom u paketima. Doista nisam očekivao takvu  količinu. Nisam uspio zapaliti joint jer  je upala policija. Na kauču su bili neki  novci i vaga. Pretpostavio sam da je to  novac koji je Dino dobio za bebu. Kada  je upala policija, ostao sam u šoku,  ništa mi nije bilo jasno. Bilo mi je  neugodno kada sam kod Dina vidio  toliku količinu “trave”, ali sam odlučio  ostati i zapaliti jer mi se činilo pametnije da popušim joint kod Dina,  nego na ulici. Nisam tada došao kupiti  “travu” od Dina – naglasio je u svojoj  obrani Jelenković.
Prije njih svjedočila su i dvojica  zadarskih policajaca koji su bili u akciji  njihova uhićenja te sudski vještak  psihijatrijske struke koji je pojasnio  svoj nalaz i stručno mišljenje o drugooptuženom Marku Moriću koji je  inače, ostao pri svojoj obrani koju je  davao i ranije kao i prvooptuženi, Dino  Nikpalj.
Suđenje se nastavlja i danas završnim govorima optužbe i obrane.