Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trećina Hrvata ne zna da su završili pregovori s EU

15.09.2011. 22:00
Trećina Hrvata ne zna da  su završili pregovori s EU


Da pregovori nisu završeni kazalo je 15,5 posto građana, a njih 16,2 posto ne zna, ili nisu sigurni


Trećina  građana ne zna da su završili  pristupni pregovori između  Hrvatske i Europske unije.  Tako pokazuju rezultati istraživanja Promocije plus  provedenog na 1.300 ispitanika u više od sto naselja, a  za Transparency International. Na pitanje “znate li da je  Hrvatska završila pregovore  s Europskom unijom o članstvu” točno je odgovorilo  67,3 posto ispitanika. Njih  15,5 posto kazalo je da pregovori nisu gotovi, dok 16,2  posto ne zna jesu li gotovi,  odnosno nisu sigurni.
U istraživanju je, ne bi li se  utvrdila razina informiranosti o sadržaju pregovora, postavljeno i pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta. Iako je to  bila jedna od ključnih točaka  pregovora, samo 0,8 posto  ispitanika dalo je točan odgovor, odnosno kazalo da je  dogovoren sedmogodišnji  moratorij s mogućnošću produljenja za još dvije godine,  kazao je na konferenciji za  novinare član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun  Petrović. Više od tri četvrtine  anketiranih ne zna je li ispregovoran ikakav moratorij  dok je njih 6,8 posto odgovorilo da moratorij nije ispregovaran. Više od dvije petine ispitanika nije zadovoljno informacijama koje su  objavljene o rezultatima pregovora, a nešto više od četvrtine nije ni zadovoljno ni  nezadovoljno, dok je ostatak  u nekoj mjeri zadovoljan.
Uoči početka pete kampanje “Imamo pravo znati”  TIH je građane ispitivao i o  Zakonu o pravu na pristup  informacijama. Osam godina nakon usvajanja Zakona  za njegovo postojanje zna 44  posto, a tek svaki peti zna da  informacije može tražiti od  svih tijela javne vlasti. Više  od 75 posto anketiranih,  pak, smatra da tijela javne  vlasti ne pružaju dovoljno  informacija iz svog djelokruga rada.
Predsjednik TIH-a najavio  je kampanju koja će potrajati  do 15. listopada, a bit će  organizirana u najmanje 15  gradova. Govoreći o Zakonu  o pravu na pristup informacijama Kristić je kazao da je  “napravljen okvir za vrata,  ali nema vrata” te od sljedeće  Vlade očekuje da u prvoj  godini mandata popravi Zakon jer svako odugovlačenje  budi sumnje u njene namjere.


Malarija, močvara i komarci




Zorislav Antun Petrović  je temeljitu primjenu Zakona o pravu na pristup  informacijama ocijenio  ključnom u borbi protiv  korupcije jer se njime  suzbija mogućnost za korupciju. Usporedivši temeljitu primjenu Zakona i  uhićenja osoba osumnjičenih za korupciju kazao je da se “ako se želite  riješiti malarije, isuši se  močvara, a ne ubijaju se  komarci jedan po jedan”.