Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kapitalni gradski projekti nisu i neće se zaustaviti

16.09.2020. 08:17


Na današnjoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća na dnevnom redu je i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje siječanj – lipanj 2020. godine. Osvrt je to na vrlo zahtjevan period u kojem je pandemija diktirala brojne gospodarske, socijalne, komunalne i druge odluke i poteze kojima je Gradska uprava nastojala što bolje odgovoriti izazovima pandemije koronavirusa. Iako su neke gospodarske aktivnosti reducirane, važan je optimističan ton Izvješća gradonačelnika, posebno istaknut riječima kako »kapitalni gradski projekti nisu i neće stati«.


Protiv COVIDA-19
Naime, kako se navodi u izvješću, s prvom pojavom koronavirusa u Hrvatskoj Gradska uprava uspostavila je dnevne konzultacije svih upravnih odjela, komunalnih tvrtki i ustanova,a među prvima u Hrvatskoj aktivirana je postrojba Civilne zaštite za opću namjenu Grada Zadra i podijeljena u tri operativne skupine te su pripadnici postrojbe civilne zaštite raspoređeni na poslove provedbe svih mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom.
»Bitno je istaknuti i to kako je i nakon izdavanja naloga Ravnateljstva civilne zaštite o demobilizaciji ove postrojbe dio pripadnika nastavio sa svakodnevnim radom za kvalitetniju pripremu turističke sezone. Prioritetne aktivnosti bile su vezane za pomoć našim zdravstvenim ustanovama te je za potrebe Opće bolnice Zadar iz gradskog proračuna osiguran milijun kuna za nabavku potrebne opreme. U suradnji s Domom zdravlja Zadar provedene su aktivnosti na uspostavi COVID ambulante na Ravnicama. Istovremeno, organiziran je sustav pružanja skrbi najugroženijim skupinama – starijim osobama i osobama narušenog zdravlja. Vidimo i danas kako je sustav Crvenog križa u Zadru kroz otvaranje telefonske linije za pomoć funkcionalan i efikasan u provedbi mjera dostave lijekova i nužnih životnih potrepština. Kako bismo omogućili dobrovoljnim darivateljima krvi humanitarni rad bez odlazaka u bolnicu, darivanje krvi organizirano je u prostorijama HNK Zadar. Sukladno Odluci o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovne škole i predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Zadar te vrtići drugih osnivača koje Grad Zadar sufinancira, zatvoreni su 16. ožujka. Organizirana je nastava od kuće za zadarske učenike, ostali su angažirani i asistenti u nastavi koji su u dogovoru s roditeljima djece, mogli nastaviti svoje obveze, podsjeća se u dijelu izvješća posvećenom protuepidemijskim mjerama koje je još trebalo izbalansirati s mjerama pomoći gospodarstvu.


Mjere za pomoć gospodarstvu
»Tijekom izvještajnog razdoblja, Grad Zadar je za pomoć poduzetnicima i socijalnom ugroženom stanovništvu na području Grada Zadra poduzeo je sljedeće mjere: zakupnici u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zadra te zakupnici javnih površina na području Grada Zadra koji obavljaju djelatnosti čije je obavljanje sukladno odlukama Stožera bilo zabranjeno privremeno, oslobođeni su od plaćanja zakupnine, obveznicima plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti plaćanje komunalne naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine umanjeno je za 15%. 3, zakupcima u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zadra te zakupcima javnih površina odgođeno je dospijeće za plaćanje najama za mjesec lipanj i srpanj do 31.07.2020. te su oslobođeni plaćanja najma za svibanj iako po odluci Stožera od 11. svibnja nije bilo zabranjeno raditi, najmoprimci u vlasništvu Grada Zadra koji imaju s Gradom sklopljene ugovore o najmu stana i koji plaćaju socijalnu najamninu oslobođeni su plaćanja najamnine za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, povećane su jednokratne financijske pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo pogođeno epidemijom bolesti COVID-19«, stoji u izvješću te se dodaje kako se dogodio pad na prihodovnoj strani.
»Jedna od najznačajnijih mjera potpore gospodarstvu u prevladavanju krize svakako su javne investicije koje izravno osiguravaju prihod poduzetništvu i čuvaju radna mjesta. Stoga se kapitalni gradski projekti nisu i neće zaustavljati. Pritom, treba istaknuti kako se većina kapitalnih gradskih projekata sufinancira sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna. Dakle, ta sredstva nisu ovisna o prihodima u gradskom proračunu koji će zasigurno biti manji uslijed posljedica ove krize. Prema tome, EU sredstva mogu poslužiti kao poluga za premošćivanje ove krize uslijed smanjivanja proračunskih prihoda koja će zasigurno uslijediti i reflektirati se na sve ostale sektore i njihova ulaganja. Svi projekti koji donose izgradnju osnovne komunalne infrastrukture, poput izgradnje škola, gradskog groblja, objekata socijalne skrbi ili rekonstrukciju i podizanja prometne sigurnosti gradskih cesta, neizostavni su dio procesa podizanja kvalitete življenja svih naših sugrađana. U ovoj i početkom 2021. godine spremni su projekti u ukupnoj vrijednosti od 393 milijuna kuna. Od toga je tek oko 90 milijuna kuna izvornih sredstava Grada Zadra, a ostala su sredstva osigurana iz fondova EU i proračuna države – ministarstava, odnosno državnih tvrtki«, ističe se u izvješću koje donosi i popis kapitalnih projekata Grada Zadra.




Mocire, Zadar baštini, Centar za mlade
»Na projektu izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama »Mocire« koja je započela u srpnju 2019. godine dovršena su sva potrebna čišćenja i rušenja, hidroizolacijski radovi, izvedeni svi pregradni zidovi, provedene su elektro i vodovodne instalacije, izgrađena je nova sportska dvorana. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija za postupak nabave potrebne opreme. Nakon četiri mjeseca neaktivnosti, u siječnju je s radom nastavio Kabinet za ranu intervenciju u novim prostorima na Ravnicama. Do konca ovog izvještajnog razdoblja dovršeno je 50 posto poslova na izgradnji nove Osnovne škole na Novom Bokanjcu. Privodili su se kraju i radovi na rekonstrukciji objekta Područne škole Ploča. U ovom izvještajnom razdoblju izvodili su se završni radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Smiljevac. U dvije odgojno – obrazovne skupine vrtićkog uzrasta djeca su krenula u novouređeni objekt dječjeg vrtića DV Radost u sklopu ŠC-a Višnjik. Sredstva za opremu ovog područnog objekta osigurana su u okviru projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, a koji se financira iz ESF-a s 14,2 milijuna kuna«, navedeni su u izvješću odgojno – obrazovni projekti te zatim opisane i aktivnosti u sklopu projekta »Zadar baštini« vrijednosno najvećeg (66.461.390,13 kn), kapitalnog projekta. Ključni projektni elementi su rekonstrukcija Providurove palače i parterno uređenje Bedema zadarskih pobuna.
»Projekt rekonstrukcije Providurove palače (ugovorna vrijednost: 36.373.269,43) u trenutku podnošenja izvještaja nalazi se u 19 mjesecu provedbe, odnosno izvođenja radova. Očekivani završetak radova je siječanj 2021. godine. Projekt parternog uređenja Bedema zadarskih pobuna (ugovorna vrijednost 19.027.884,56 kn bez PDV-a) privodi se kraju te je izvršena većina ugovorenih radova (90%). Preostali dio radova (betonskih, kamenarskih, radovi na hortikulturi, nabava urbane opreme i sl., očekuje se do kraja 11. studenog 2020. godine«, piše u izvješću o poduzetim aktivnostima na ovim projektima.
Centar za mlade – Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića u Zadru« (39.870.743,71 kn) započela je 1. listopada 2018. godine. Od 23. siječnja 2020. godine teče ugovorni rok izgradnje od 14 mjeseci. Unutar izvještajnog razdoblja započelo se sa građevinskim radovima. Uz Rekonstrukciju i nadogradnju Centra za mlade ključni element projekta je Izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u Ulici S. Radića.


Strateški najznačajniji gospodarski projekt
U izvještajnom razdoblju nastavljene su i aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za projekte izgradnje komunalne infrastrukture zone Crno i izgradnje novog specijaliziranog poduzetničkog inkubatora.
»Gospodarska zona Crno strateški je najznačajniji gospodarski projekt Grada Zadra. Njime se ostvaruje potpuna gospodarska afirmacija urbanog područja Zadra i Zadarske županije kroz razvoj tehnologija i proizvoda, koncentraciju specijaliziranih znanja i vještina, povećanje konkurentnosti i izvoza, smanjenje nezaposlenosti i dinamični gospodarski rast. U svibnju 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu izgradnje komunalne infrastrukture zone Crno u ukupnoj vrijednosti od 35.307.363,46 kn. Provedba projekta će trajati 26 mjeseci, ističe se u izvješću koje je još posvećeno projektu Aglomeracija Zadar – Petrčane, rekonstrukciji Obale kralja Petra Krešimira IV. – gradske rive.
»Nakon što je Grad Zadar osigurao potrebna sredstva za realizaciju projekta Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, početkom ove godine započela je izgradnja studentskog doma i restorana. Za potrebe Sveučilišta završena je projektna dokumentacija te predan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu gospodarskog objekta u Sveučilišni kampus na otoku Molatu«, navodi se u izvješću.


PROVIDUROVA I BEDEMI
»Zadar baštini« vrijednosno je najveći (66.461.390,13 kn), kapitalni projekt. Projektu rekonstrukcije Providurove palače ugovorna vrijednost iznosi 36.373.269,43, a Projekt parternog uređenja Bedema zadarskih pobuna ima ugovornu vrijednost 19.027.884,56 kn bez PDV-a.


ZONA CRNO
Gospodarska zona Crno strateški je najznačajniji gospodarski projekt Grada Zadra. Njime se ostvaruje potpuna gospodarska afirmacija urbanog područja Zadra i Zadarske županije kroz razvoj tehnologija i proizvoda, koncentraciju specijaliziranih znanja i vještina, povećanje konkurentnosti i izvoza, smanjenje nezaposlenosti i dinamični gospodarski rast.


Novi paket pomoći gospodarstvu
U suradnji s HGK Županijskom komorom Zadar i Obrtničkom komorom Zadarske županije dogovoren je novi paket mjera pomoći zadarskom gospodarstvu u svrhu ublažavanja i prevladavanja štetnih posljedica na poslovanje uzrokovanih epidemijom koronavirusa te sa ciljem očuvanja radnih mjesta. Shodno tome, Grad Zadar, između ostalih, planira provesti i mjere potpore poduzetnicima i obrtnicima čije je sjedište na području grada Zadra putem subvencioniranja kamatnih stopa na kredite za očuvanje likvidnosti kao i na kredite za investicije. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Zadra za 2021. godinu i projekcijama Proračuna za 2022. i 2023. godinu potrebno je osigurati 2.000.000,00 kuna godišnje (1,5 milijuna godišnje po Programu za subvencioniranje kamate kredita za održavanje likvidnosti te 0,5 milijuna kuna godišnje po Programu za subvencioniranje kamate kredita za investicije).