Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izložbom apstraktnih slika poziva publiku da sagleda umjetnost iz novih perspektiva

16.09.2021. 12:45


U svijetu u kojem dominiraju društvene mreže i kreativni sadržaj koji se većinom predstavlja virtualno, slikar Kristijan Gradečki odlučio je krenuti drugačijim putem. Likovna umjetnost ne mora biti na marginama, a to dokazuju i radovi ovog kreativca.
Ljubiteljima umjetnosti Kristijan se predstavlja izložbom pod nazivom ‘Other Dimension’s’ gdje spaja svoja tri ciklusa slika koje vodi motiv o promišljanju sadašnjeg trenutka. Idućih dana kreativni Knežev dvor na Pagu bit će dom Kristijanovih slika koje će se moći pogledati i promisliti je li danas likovna umjetnost postala doista nova dimenzija stvaranja. Smjestivši izložbu baš u ovaj prostor Kristijan želi proširiti vidike i potaknuti svakog promatrača da njegova djela doživi na svoj način.
Publici su predstavljena tri ciklusa: Desire, Misli i Soulmates. U prvom ciklusu, Desire, Gradečki kombinira tehniku crnog akrila kojem pridodaje značenje svakodnevnih misli i želja koje nam vrludaju umom. Želje nisu usmjerene jasnom vizijom kako ih ostvariti zato ih gledamo iz različitih perspektiva i za umjetnika želja predstavlja kaos.
Na njega se nastavlja ciklus slika pod nazivom Misli koji je ujedno i najpopularniji kod publike, a do sad je već bio izložen u brojnim galerijama diljem Hrvatske. Misli predstavljaju nalete oluje misli koje se ukorjenjuju u habitusu života te mijenjaju svoju veličinu ovisno o okolnostima. Drvo je motiv i centralna točka slike koja šalje poruku o promišljanju vlastitog samoostvarenja poput drveća koje provede svoje trajanje u jednoj točki.
Posljednji ciklus Soulmates nastao tijekom ovog ljeta. Uzrok ciklusu je umjetnikov susret tijekom ljetnih mjeseci kojim mu se nakon pogleda u jedan par očiju promijenio pogled na svijet. Nekome su oči ogledalo duše, drugima vatromet autentičnih iskri koje ocrtavaju nečiju osobnost i energiju. Od jednog pogleda nastaje eksplozija odnosa, što Gradečki pokušava prikazati ovim serijalom.
Prema svemu sudeći, likovna umjetnost u Hrvatskoj definitivno ima svoju budućnost, a na mladim umjetnicima poput Kristijana je da ju oblikuju i predstavljaju publici diljem zemlje.