Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mi smo Zadar i moramo u svakoj utakmici igrati na pobjedu

16.09.2021. 07:11


Na Višnjiku se »broji sitno« do subote kada kreće nova košarkaška sezona, u Krešin dom stiže Zabok u sklopu 1. kola HT Premijer lige. Posljednji pripremni dani košarkašima Zadra služe prvenstveno za onu završnu glazuru, iako će se fina dorada materijala praktički vršiti tijekom cijele sezone, a najvažnije od svega što je novi prvi trener Ivan Perinčić uspio održati na okupu veći dio prošlosezonskog rostera, s tek tri nova lica u svlačionici. Među čak devet »starosjedilaca« jedan igrač je svojim stažom zaslužio tzv. senatorsku ulogu jer ulazi u petu sezonu s adresom prebivališta na Višnjiku. Riječ je o Domagoju Vukoviću koji je stigao u Zadar sad već davne 2017. godine i bit će sigurno jedan od glavnih Perinčićevih oslonaca u novoj sezoni.


Peta sezona u Zadru
– Trebalo je živaca za toliko izdržati, nije definitivno lako biti igrač Zadra na toliko dugo razdoblje. No, koliko je teško toliko je i privilegija. Evo, peta mi je sezona pred vratima u dresu Zadra i, šalu na stranu, veselim joj se kao i svakoj dosad – duhovito se osvrnuo Vuković na dugogodišnji staž u Zadru, a razlika u odnosu na prve četiri odigrane sezone je ta što u ovu ulazi bez repića, kojeg mu je ošišao Jan Palokaj u proslavi naslova prvaka Hrvatske.
– Eto, otpala mi je i kosa igrajući za Zadar, to je najbolji dokaz – kao iz »topa« će Vuk koji je ubrzo primoran iz ležernijih prebaciti se na one praktičnije teme. Prva takva, vezana je za pripreme koje još uvijek traju. U tom smislu, kao lakmus-papir poslužile su pripremne utakmice u kojima se odmjerilo snage s premijerligašima, Sonik Puntamikom i Škrljevom, te jačim protivnicima, belgijskim Oostendeom i ruskim Eniseyom.
– Pripreme su zasad prošle dosta dobro. Igrali smo ukupno šest utakmica, od toga su četiri bile s ozbiljnijim protivnicima, Oostendeom i Eniseyom. Bilo je tu dobrih stvari, no nekako je još uvijek rano za zaključke, a da budem iskren nismo još uvijek zadovoljni u odnosu na kako bi to trebalo izgledati. Koliko god nam je olakšanje da je ostao gro lanjskog rostera, ipak smo promijenili centra, evo i ja sam morao mijenjati poziciju, dok tu ima još nekih finesa koje će trebati doraditi. Međutim, i dalje traje pripremni period, i dalje imamo još dosta vremena da sve sjedne na svoje mjesto.
Prvi protivnici u novoj sezoni su Zabok i Škrljevo, nakon kojih kreće uvijek izazovna ABA liga.
– Nama HT Premijer liga, barem u ovom početnom razdoblju, služi za pripremanje jačih utakmica, ali isto tako nemamo pravo protiv Zaboka i tjedan dana kasnije kod Škrljeva na neko opuštanje ili eksperimentiranje jer sve su to ozbiljne momčadi. Na kraju krajeva, Škrljevo se dosta pojačalo i pružili su jaki otpor nedavno protiv Eniseya, Zabok je doveo Budimira i Popića, a koliko sam uspio popratiti i mnogi drugi premijerligaši su puno jači nego lani. Dobra stvar je što nas je dosta ostalo od prošle sezone i svjesni smo da nema nijedne lagane utakmice. Idemo napraviti posao kako treba, mi smo Zadar i moramo ići u svakoj utakmici na pobjedu, bilo to u domaćem ili regionalnom prvenstvu.


Luković i Harris
U ovu sezonu za razliku od mnogih prijašnjih, ulazite s čak devet igrača iz lanjskog rostera, a tek je troje novih lica u svlačionici. Uz mladog Drežnjaka, najzvučnija su pojačanja Uroš Luković i Kevon Harris. Prvi je alternacija Chinanuu Onuakuu, dok je drugi uskočio na mjesto Kodija Justicea.
– Luković je prošle sezone imao malu nezgodu jer nije puno igrao u Mornaru, prvenstveno zbog Amerikanaca koji su bili na njegovoj poziciji i trebat će mu malo vremena da dosegne optimalnu formu, a on je igrač koji ovisi o momčadi i koji ne stvara individualno situacije na terenu. Međutim, svojim stasom i rasponom ruku donijet će nam jako puno dobroga, prvenstveno u obrani te ne sumnjam da će nam Uroš kako bude sezona odmicala biti iznimno bitna stavka. Harris je ‘all-round’ igrač za razliku od Kodija koji je čisti šuter. Jako je snažan dečko, s više oružja u svom arsenalu od Kodija. On bi nam trebao donijeti veliku energiju i čvrstinu na terenu i bit će nam od velike koristi, siguran sam.
Pošto je Luković jedina čista petica u rosteru, ta uloga je u onom dijelu utakmica kad stasiti Srbin bude na klupi dodijeljena vama. Kako se snalazite na toj poziciji.
– Moja igra na petici se čak bazira na tome da češće igram licem prema košu, da otvaram reket i da budem uključen u pas igru, posebno u suradnji s četvorkama, i mislim da se dobro snalazim. Nije mi potpuna novost jer sam i prije dvije sezone igrao na petici kod Jusupa. Naravno, sve ovisi o protivničkim obranama i prilagodbi na protivničke igrače, no generalno tijekom priprema što se mene osobno tiče je to dobro izgledalo – zaključio je Vuković.




Pojačali se konkurenti
Osvrnuo se Vuković i na konkurenciju koja će stajati Zadru na putu do nove titule. Je li hrvatsko prvenstvo jače nego lani ili pak slabije najbolje će se moći procijeniti s odmakom vremena, no indikator bi mogao biti podatak da su neki premijerligaši dobro iskoristili zadnje dane prijelaznog roka i tako podigli kvalitetu svojih rostera.
– Čak ne bih rekao da je slabije naše prvenstvo u odnosu na lani. Škrljevo sam spomenuo da se pojačao, prije svih je kod njih stigao Marinelli koji je igrač s abaligaškim iskustvom, Sonik je doveo Marčinkovića, Zabok Budimira i Popića, evo i Cedevita Junior se pojačala s Filipovićem i Bundovićem, Gorica je uvijek kompaktna, naravno Cibona je tu među glavnim konkurentima i ove sezone će biti opasni pogotovo na momčadskom planu. Split će biti isto dobar kad se kompletira s Ukićem, tako očekujem vrlo zanimljivo prvenstvo dok o snazi ABA lige ne treba ni trošiti riječi – kazao je Vuković.


Povratak navijača veliki plus
Veliki dobitak bi u novoj sezoni trebao biti povratak publike na tribine Krešinog doma. Zaziva ih i Vuković kojem je već dosta nastupa u sablasnim uvjetima.
– To bi nam bio veliki plus, samo se nadam da neće biti nekih ograničenja osim onih propisanih potrebnim dokumentima. Sigurno bi nam povratak ljudi na tribine bio od velike pomoći, a i ljepše je igrati pred publikom nego u potpuno praznoj dvorani – istaknuo je krilni centar Zadra.