Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predstavljen projekt Faces dr. Borisa Curtoa

16.09.2021. 09:30


Povodom početka jeseni Zajednica Talijana Zadar organizirala je susret s članovima te su tom prilikom predstavili novosti, a i bogat kalendar raznih događanja koja pripremaju u narednim mjesecima.


Pregled povijesnih priča
Prije svega, prezentirali su FACES, projekt jednog od članova, dr. Borisa Curtoa koji je u utorak okupljenima predstavio svoj projekt i od drugih članova zatražio pomoć i suradnju s obzirom na to da će se najvažniji dio projekta sastojati od intervjua s osobama, neovisno o dobi, kako bi autor sakupio uspomene i istinite obiteljske priče. Ovaj projekt sastoji se od pregleda osoba i njihovih priča, a koje žive na obalama Mediterana i koje su proživjele kulturne i društvene tranzicije prošloga stoljeća, direktno ili indirektno, kroz priče svojih poznanika ili svojih obitelji.
– Projekt je rođen 2015. i ideja je došla zbog mojih zadarskih korijena, htio sam napraviti nešto što ima veze sa mnom i mojim porijeklom, a Mediteran je centar zapadne Europe, što u povijesnom, što u antropološkom smislu, a krenuo sam iz Zadra upravo zbog svoje veze s ovim gradom, rekao nam je autor projekta, inače svestrani umjetnik koji je snimao dokumentarne filmove diljem Europe i Amerike te je dodao kako se želio upoznati s pravom poviješću osoba, a ona se najbolje može očitati na nečijem licu, odatle i naziv ovog projekta.
– Na licu možemo vidjeti sve, svaka bora, sve na licu nosi neko značenje, a na licu vidimo i nasljeđe neke osobe, odatle naziv, pojašnjava Curto. FACES je zamišljen kao multimedijalni projekt koji će putem fotografija, intervjua, a na kraju i filma prikazivati razne osobne povijesti koje su uklopljene u širu povijesnu sliku Mediterana, a želja autora bila je prikazati kako je ona povijest koju učimo samo jedan mali dio svega što se na ovim područjima događalo. U projektu će osim Zaratina, sudjelovati i Grci, Egipćani, Marokanci, Francuzi, Portugalci i Španjolci.
– Tu su naravno i Talijani, ali oni dolaze zadnji jer o njima najviše znam, govori nam Curto kroz smijeh te dodaje kako jako voli doći u Zadar, a do pojave pandemije tu je svake godine boravio i po dva mjeseca.


Bogat kulturni program
Giulia Pezzano, savjetnica za odnose s javnošću u Zajednici Talijana, predstavila nam je rad Udruge te je najavila brojna događanja u narednim mjesecima, a s nekima počinju već u listopadu.
– Uskoro počinjemo s tečajevima jezika koji su se i prije organizirali tu u Zajednici. Osim tečajeva talijanskog jezika, pripremili smo i tečajeve hrvatskog jezika za Talijane. Radimo i na otvaranju naše knjižnice, najavila je Pezzano. U programu imaju i brojna druga kulturna, glazbena i umjetnička događanja, od kojih je izdvojila i tečaj kulinarstva.
– Započinjemo i s malom školom kuhanja, mnogi Talijani koji su se unazad nekoliko godina doselili u Zadar su chefovi te će oni držati tečaj kako bi polaznike podučili kuhanju, nastavlja Pezzano koja dodaje kako je trenutno 80 posto članova u Zajednici koji su se doselili u Zadar, a među njima je i Giulia koja je u Zadar došla prije otprilike godinu dana.
– Upravo iz tog razloga željeli bismo oformiti neki oblik ambasade, odnosno neku pomoć s administrativnim poslovima ljudima koji su odlučili doći živjeti ovdje, rekla je Pezzano te dodala da osim toga imaju šaroliki kulturni program, tako da će imati koncert venecijanske glazbe, izložbu stripa Dylan Dog i mnoge druge zanimljivosti.