Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Župan odbio pokroviteljstvo

Autor: Nives Rogoznica

15.10.2008. 22:00
Župan odbio pokroviteljstvo

Foto: Vedran SITNICA



Nažalost, djela Zadarskog partizanskog odreda nisu ničim obilježena u gradu Zadru. Postojala je ulica, ali je njezino ime ukinuto. Ipak, nadam se da će prevladati razum, jer se Zadarski partizanski odred borio časno i na to grad Zadar može i treba biti ponosan, kazao je Nikola Budija
Svečanim skupom u hotelu Kolovare oko 150 članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije jučer je obilježilo 65. obljetnicu osnutka Zadarskog partizanskog odreda.
– Naša je želja bila da se obilježavanje obljetnice osnutka Zadarskog partizanskog odreda održi pod pokroviteljstvom župana Stipe Zrilića ili pod pokroviteljstvom Skupštine Zadarske županije. 3. rujna smo se, zato, pismom obratili županu s molbom da primi našu delegaciju kako bismo ga upoznali s načinom na koji planiram obilježiti ovu značajnu obljetnicu. Budući da nismo dobili odgovor, ponovo smo mu se obratili novim pismom 23. rujna i u tom pismu iznijeli konkretan prijelog po pitanju pokroviteljstva Zadarske županije. Tražili smo i financijsku pomoć i zamolili da nam se što prije odgovori. Dogovor smo dobili 7. listopada kada nam je tajnica putem telefona dala na znanje da župan ne prihvaća pokroviteljstvo i da ne možemo očekivati financijsku pomoć. Svojim ignoriranjem i odbijajući primiti našu delegaciju, župan Zrilić je našem Predsjedništvu otežao rad na pripremi skupa, a kad je već odlučio da neće prihvatiti pokroviteljstvo, bio je red da nam odgovori odmah, a ne da nas mjesec dana drži u neizvijesnosti. Dužnost koju obnaša obvezivala ga je na primjerenije ponašanje prema našem prijedlogu, kazao je otvarajući skup predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Jakov Jukić.
31. listopada 1944.
Kao jedan od najvažnijih uspjeha Zadarskog partizanskog odreda istaknuto je oslobođenje Ražanca te oslobođenje Zadra 31. listopda 1944.
– Zadrani su s oduševljenjem dočekali osloboditelje. Bilo je to oslobođenje, a ne okupacija, kako se nedavno moglo čuti od pojedinaca, kazao je član Predsjedništva Nikola Budija, govoreći o ratnom putu Zadarskog partizanskog odreda.
– Součen s ofenzivom Osmog dalmatinskog korpusa Pavelić je u Dalmaciji uspio okupiti svega desetak tusuća ljudi, dok je Titovoj pobjedničkoj armiji Dalmacija dala oko 100.000 boraca. Tko bi danas mogao zamisliti Hrvatsku bez Jadrana, bez Dalmacije i bez našeg voljenog Zadra? A tako bi bilo po Pavelićevoj izdajničkoj politici, i to je povijesna istina koju, nažalost, neki još i danas ne prihvaćaju. Nažalost, djela Zadarskog partizanskog odreda nisu ničim obilježena u gradu Zadru. Postojala je ulica, ali je njezino ime ukinuto. Ipak, nadam se da će prevladati razum, jer se Zadarski partizanski odred borio časno i na to grad Zadar može i treba biti ponosan, zaključio je Budija.
 – Imao sam sreće biti u Zadarskom partizanskom odredu koji je Zadru donio slobodu i priključenje matici domovini Hrvatskoj. Time su ispunjeni snovi naših djedova i očeva i to nitko ne može izbrisati. Teza koja se u posljednje vrijeme podmeće o tome kako je Zadar 31. listopada 1944. bio okupiran, a ne oslobođen je zlokobna. Koji bi to narod okupirao vlastiti grad? U povijesti nije zabilježen slučaj da bi netko okupirao ono što je njegovo. Mi smo borbom, krvlju i žrtvama vratili ono što je bilo okupirano, istaknuo je Vinko Kožul koji je 31. listopada u Zadar ušao kao komesar Prvog bataljuna Zadarskog partizanskog odreda.
“Najsjajnija zvijezda”
– Vi, ljudi koji ste u najtežim vremenima koje je povijest nametnula, osnovali Zadarski partizanski odred, donijeli ste odluku koja je odlučila o budućnosti daljnjih generacija. Onih koje nema dali su život, a vi ste dali krv i mladost. Kad se gleda 20. stoljeće, vaša je generacija – herojska generacija, kazao je obraćajući se okupljenim borcima gradski vijećnik iz redova SDP-a Željko Mikin.
Mikin, s kojim su došli i njegovi stranački kolege Željko Ivančević i vijećnica u Županijskoj skupštini Sabina Glasovac, također je kazao da su pojedinci iz aktualne gradske vlasti, kad je u pitanju odnos prema antifašističkom ratu i sjećanju na Zadarski partizanski odred, pokazali “niz nespretnosti i gluposti”.
Mikin se osvrnuo i na stav gradonačelnika Živka Kolege koji vijenac poginulim antifašistima ne polaže pod spomenikom na Gradskom groblju zbog toga što se na njemu nalazi zvijezda petokraka.
– Zvijezda petokraka pod kojom ste se borili od 1941. do 1945. bila je zvijezda koja najsjajnije sije, jer ste htjeli socijalno i nacionalno oslobođenje. Mislim da je došlo vrijeme da se Deklaracija o anfifašizmu konačno primijeni i da se borci iz II. svjetskog rata u pravima izjednače s onima koji su obranili Zadar u Domovinskom ratu. Vaša je generacija ovaj grad vratila u maticu Hrvatsku, a u Domovinskom ratu moja ga je generacija obranila od velikosrpske agresije. Prava proizišla iz rata trebaju biti istovjetno primijenjena na ljude iz oba rata, zaključio je Mikin.
Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Jakov Jukić na samom kraju programa posebno je pozdravio pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru Marija Pešuta koji se, međutim, nije obratio okupljenima.


 OSLOBOĐENJE RAŽANCA I ZADRA


Zadarski partizanski odred kroz koji je, kako je istaknuto, prošlo oko 1.500 boraca, osnovan je u Ražancu 15. listopada 1943. godine, a njegov je ratni put uglavnom vezan uz šire područje zadarskog zaleđa te uz jedinicu naziva Plavi Jadran.
Član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Nikola Budija podsjetio je kako je jedinica Plavi Jadran u trenutku ulaska u Ražanac brojila oko 600 dobrovoljaca te je reorganizirana u dva odreda, pri čemu je 100 boraca ostalo u Plavom Jadranu, 200 je formiralo Zadarski partizanski odred, a ostalih 300 popunilo je redove Šeste ličke divizije.
– Treba naglasiti da je Zadarski partizanski odred imao i treći bataljun sastavljen od talijanskih boraca koji su prešli na stranu partizana i priključili se Plavom Jadranu. Ovaj je bataljun samo četiri dana djelovao u sklopu Zadarskog partizanskog odreda, jer su ga 19. listopada uništili Nijemci u Kožinu. Nijemci su tada izvršili ofenzivu i uništili njihove položaje, zarobljenike su strijeljali, a zapovjednik Luciano je pronađen mrtav. Zadnjim je metkom oduzeo sam sebi život da ga neprijatelj ne zarobi, a pored njega je nađen pas vučjak koji je cvilio nad njegovim tijelom. Od 160 talijanskih boraca, na životu je ostalo njih samo trideset, od čega se jedan dio vratio u Italiju, manji broj se pridružio partizanskoj diviziji Garibaldi, a neki su ostali u Odredu do oslobođenja, istaknuo je Budija.
Budija je, opisujući mukotrpan ratni put Zadarskog partizanskog odreda, koji je uključivao djelovanje i izvan šireg zadarskog područja, kazao da je odred gotovo uvijek bio u nekoj vrsti okruženja. Zadarski partizanski odred rasformiran je dvadesetak dana nakon oslobođenja Zadra, a pripadnici odreda pridružili su se 19. diviziji s kojom ih je, kazao je Budija, čekala još bitka za oslobođenje Knina.




 VUČIĆ-MARASOVIĆ: POKROVITELJSTVO NIJE PRAKSA


– U Udruzi antifašista su malo duže čekali na odgovor, jer nismo uspijevali doći do njih, budući da u dopisu koji su nam poslali nisu naveli kontakt telefon. Župan podržava njihov trud po pitanju organizacije obljetnice, ali nema praksu biti pokroviteljem takvih i sličnih manifestacija. Udruga antifašističkih boraca i antifašista je, međutim, iz proračuna Zadarske županije za 2008. godinu financirana s 28.000 kuna, što smatramo dovoljnim doprinosom, kazala je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnika u Uredu župana.