Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uklanjaju se porušene srpske kuće

Autor:

15.10.2009. 22:00
Uklanjaju se porušene srpske kuće

Foto: Tomislav JERAK



Zbog opasnosti po ljude krenut ćemo s čišćenjem i onih objekata za koje ne dobijemo suglasnost, rekao je Grgurović


Jučer je počelo najavljivano uklanjanje ratnih ruševina na području grada, a prvi od objekata koji je očišćen je devastirani objekt sjeverno od Mercatora u Kijevskoj ulici.
Troškove čišćenja i uklanjanja snosi Grad Zadar, a izvodi ga komunalna služba i koncesionar Građevinski obrt Ugradnja, a pretpostavlja se da će radovi na uklanjanju ruševine trajati dva do tri dana. Stanari okolnih kuća koje smo zatekli u blizini složili su se kako su zadovoljni s uklanjanjem jer je ruševina predstavljala opasnost od mogućeg urušavanja na prolaznike i opasnost od zaraze, jer neki od njih su u blizini viđali štakore.
Vlasti su se već duže vrijeme pokušavali uhvatiti u koštac s ratnim ruševinama koje su narušavale lice grada, no vlasništvo je bila nepremostiva prepreka. Zakon o vlasništvu ipak dopušta mogućnost rušenja objekata koji su opsani za ljude pa će se shodno tome dobiti i suglasnosti za čišćenje. Radi se uglavnom o kućama građana srpske nacionalnosti srušenima u ratu, koje je Zavod za javno zdravstvo proglasio opasnima po zdravlje ljudi. U uskoro bi, kaže zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović, trebalo početi i čišćenje ostalih.
– Počeli smo s čišćenjem prve kuće s popisa od njih osamdesetak koje je Zavod za javno zdravstvo u skladu sa Zakonom o privatnom vlasništvu proglasio opasnim po zdravlje ljudi. Tražili smo listu prioriteta od mjesnih odbora, a pokušavamo doći u kontakt s vlasnicima. Zbog opasnosti po ljude krenut ćemo s čišćenjem i onih objekata za koje ne dobijemo suglasnost, rekao je Grgurović dodajući da troškove čišćenja snosi Grad Zadar, a radove izvodi komunalna služba te da je procjena po objektu od 20 do 80 tisuća kuna.
Zamjenik gradonačelnika je najavio i kako će većina objekata, ukoliko ne bude dodatnih komplikacija, biti uklonjena u sljedeće dvije godine u skladu s gradskim proračunom.
– Odlučni smo da završimo taj projekt, rekao je Grgurović.