Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dramatičan apel Vilija Beroša: “Virus prijeti na sve strane, u bolnicama je, zdravstveni djelatnici ne mogu biti jači od neodgovornosti građana”

16.10.2020. 11:04


Upravo je u tijeku konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Prvi je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.
“Svjedočimo onom ‘što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli tisuću. Treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstvo, virus ozbiljno prijeti na sve strane.
Moramo se pridržavati mjera, one su donesene da bismo preživjeli ovu ugrozu ne da bismo nekog kaznili,
Moram reći da trud zdravstvenih djelatnika ne može biti jači od neodgovornosti građana”, rekao je Beroš na početku.
U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika.
Jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš objašnjavajući da kad su slali priopćenje još nisu imali te brojke.
“Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja”, rekao je Beroš.
“U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC Split, 27, u KB Dubrava 60 posto”, rekao je Beroš.
KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. “Moramo misliti na to tko će nas liječiti”, poručuje Beroš.
“Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih”.
Krunoslav Capak osvrnuo se na povećanje broja oboljelih.
“Svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu. Nemamo nekih posebnih žarišta. To je jedno zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo mjera, distance, higijene i nošenje maski. Mi pokušavamo donijet balansirane mjere.
Ovo što se sad događa, da se dovode u pitanje mjere, a moram naglasiti da su te mjere najliberalnije u Europi, molim građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odogovorno i disciplinirano, jer jedino na taj način možemo zaustaviti rast, krzo tjedan do 10 dana se nadamo da bismo mogli zaustaviti rast i izravnati krivulju”, rekao je Capak.
“Vrijeme je za oprez, vrijeme je za mobilizaciju, postane li zdravstveni sustav preopterećen doći ćemo u situaciju da liječenje neće biti adekvatno, i covida i drugih oboljenja”, kazao je ministar Beroš odgovarajući na novinarska pitanja.
“Imamo 14.460 bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Siguran sam da ako ‘uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni pokažemno zajedništvo, ali ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo”, rekao je Beroš dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti poput Arene kao i tercijarni.
“Ako ne promijenimo svoje ponašanje, može se svašta desiti”, kazao je.
“Portugal je od jučer uveo policijski sat, imaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, mi imamo najliberalnije mjere, ali mi tražimo balans nekakav, daljnje ograničavanje okupljanja, zatvaranje svih mjesta okupljanja, strože kontroliranje nošenje maski, ima još puno prostora za nove mjere, nemojte prenijeti da se uvode nove mjere, samo kažem da ima još prostora za to”, kazao je Capak.