Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PREMIJER ŽENSKA LIGA Žuža: Plaćamo danak neiskustvu

16.10.2020. 08:07


U prva dva kola košarkašice Zadra imaju koš razliku od –75. U prvom kolu su u Splitu nastradale s 36 koševa razlike, da bi u prvom domaćem dvoboju kod kuće protiv Košarkaške akademije Žane Lelas izgubile s 39 razlike.
– Ne znam kako ćemo izdržati do kraja polusezone – iskren je bio trener Zadra Samir Žuža, koji je maksimalno realan u svojim očekivanjima.
– Tako je kako je. Plaćamo danak neiskustvu – prenio je hks-cbf.hr. A Zadranke su se u prva dva kola zapravo sastale s možda i najslabijim ekipama Premijer lige – skupine Jug. Pula, koja također nije pretjerano jaka je recimo svladala KAŽL s 86:62, dok su Šibenik, a pogotovo Ragusa neki drugi svijet. A ekipa s Višnjika bila je potpuno inferiorna u svim elementima košarkaške igre. Dovoljno je reći da u prosjeku imaju 20-ak skokova manje po utakmici od protivnica i nekih 15-ak izgubljenih lopti više. I zapravo to nije neobično. Roster ekipe sastavljen je mahom od kadetkinja i nešto juniorki. Svakako tu ima potencijala i može se reći da u svojim mogućnostima Zadar izgleda sasvim ok. U obje utakmice bilo je perioda igre gdje su igračice Samira Žuže povezale 7-8 minuta dobrog perioda igre, ali sam talent pa i dobar rad nije dovoljan u seniorskoj košarci. Tu je potrebna kvaliteta i iskustvo. Na žalost kada se igra s ovako mladom ekipom nedostaje i jednog i drugog.
– Mi svakako možemo pustiti naše mlade igračice da napreduju iz utakmice u utakmicu i napredak će se sigurno dogoditi, jer imamo vrijednu i radnu ekipu. No, ne smijemo zaboraviti da će se ovakvi porazi sigurno odraziti na njihov mentalitet. A to ne bi smjeli dopustiti.
Dovoljno je reći da su Zadranke, u odnosu na prošlu sezonu, ostale bez Ane Vrsaljko, koja je bila i najbolja igračica lige (a isto je krenula i ove sezone u dresu Raguse), iskusne organizatorice lige Ivane Dujić te Anđele Oštrić i Nike Jelenković koje su i dalje mlade, ali ipak seniorke. Dio djevojaka je otišao na studij. A vratila se iz Druge lige Antonela Bodrožić i to je to.
– Sigurno da bi bilo bolje da djevojke imaju neke iskusnije igračice uz sebe. To bi mnogo pomoglo u njihovom odrastanju. S nekim igračicama se i pričalo pred početak sezone, ali do dogovora se nije došlo.
No, ako treba tražiti neku »dobru vijest«, to je da se nakon što završe regionalne lige, kreiraju se Liga za prvaka i Liga za ostanak, u kojoj će se sasvim izvjesno naći i Zadar. A onda se bodovi ne prenose, već se kreće iz početka. Što daje zapravo vremena klubu da za drugi dio sezone pokuša barem malo pojačati ekipu, jer u slučaju da se to ne dogodi, sasvim je realno da će Zadranke doživljavati teške poraze u svim utakmicama.
A danas u 20.30 ekipa Zadra gostuje u Šibeniku. Dovoljno je reći da su Šibenčanke s 30 razlike u gostima svladale Split, koji je pak s 36 razlike svladao Zadar. U ovoj utakmici je samo pitanje s kolikom će razlikom Zadranke izgubiti i u kojem trenutku će domaće igračice otpustiti gas.