Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Područje Ravnih kotara, Bukovice i Podvelebitskog kanala zajednički će razvijati širokopojasnu infrastrukturu

17.11.2018. 09:00
Područje Ravnih kotara, Bukovice i Podvelebitskog kanala zajednički će razvijati  širokopojasnu infrastrukturu


Područje Ravnih kotara, Bukovice i Podvelebitskog kanala zajednički će razvijati  telekomunikacijsku  infrastrukturu slijedeće  generacije, stoji u priopćenju LAG-a Bura.
Na inicijativu LAG-a Bura sporazum horizontalne suradnje  potpisali  su čelnici lokalnih samouprava;  za Grad Obrovac Ante Župan, dr. med.,  za Općinu Jasenice Martin Baričević, za  Općinu Starigrad Paklenica  Krste Ramić, za Općinu Vrsi  Luka Perinić, za Općinu Ražanac Nikola Miletić, za  Općinu Posedarje Ivica Klanac te za Općinu Novigrad Joso Klapan.  
Predmet sporazuma je razvoj  širokopojasne infrastruktura nove generacije u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za  ulaganja. Tako su čelnici samouprava   Ravnih kotara, Bukovice i Podvelebitskog kanala zajednički učinili prvi korak u razvoju telekomunikacijske  infrastrukture slijedeće generacije.  Zajednički će i uz sudjelovanje zainteresirane javnosti  izraditi Plana razvoja širokopojasne infrastrukture i  Studiju izvedivosti s analizom troškova i koristi kao osnove za pripremu  projektnog prijedloga za financiranje ESI sredstvima. Stručnu podršku  procesu pružit će tim stručnjaka tvrtke Micro projekt d.o.o.,  a projekt će  se uklopiti u  Okvirni nacionalni program nositelj kojega je HAKOM. 
Ultrabrza svjetlovodna mreža pospješit će razvoj gospodarstva i  društva znanja, a krajnji cilj je dovesti ultrabrzi internet i svim građanima  bez obzira na to gdje žive. O svim daljnjim aktivnostima mještani i druga  zainteresirana javnost bit će blagovremeno informirana od strane svojih  samouprava, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik LAG- a Bura,  Leonardo Rončević, dipl.iur. (Leonardo Rončević/Velimir BRKIĆ)