Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrijednost ugovora 4,5 milijuna eura

16.11.2020. 15:08


Jutros su u Maloj vijećnici predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i zadarske tvrtke »Odvodnja d.o.o. Zadar« potpisali ugovor o kreditiranju »Projekta poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane« vrijedan 4,5 milijuna eura. Tim je ugovorom osiguran iznos potreban za sufinanciranje lokalne komponente ovog projekta ukupne vrijednosti 567 milijuna kuna, od kojih je 70 posto bespovratnih sredstava dodijeljeno kroz EU program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Povrat ugovorenog kredita je na rok od 10 godina, s dvije godine počeka, uz kamatu od 1,45 posto.
Provedba projekta radnog naziva »Aglomeracija Zadar- Petrčane« obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na čitavom kopnenom području Grada Zadra, u zonama od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada grada, istovremeno na području više MO-a. Pritom, ukupno 317 gradskih ulica kroz koje će sustav proći bit će potpuno rekonstruirane i komunalno opremljene.
Uskoro se očekuje izbor izvođača radova na području Bokanjca; otvorene su pristigle ponude za radove na izgradnji sustava odvodnje cjeline Zadar; ponude za cjelinu Kožino – Petrčane otvaraju se za desetak dana; novi natječaj za dogradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda objavljuje se u prosincu, a u prethodnom razdoblju potpisan je ugovor o nabavci 8 novih crpnih vozila »Odvodnje d.o.o. Zadar«.   
Zahvaljujući svima koji financijski sudjeluju u ovom projektu izgradnje sustava odvodnje na području Zadra – EU fondovima, Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, Gradu Zadru i Vodovodu d.o.o. Zadar, direktor tvrtke »Odvodnja d.o.o. Zadar« Grgo Peronja istaknuo je kako je povrat kredita osiguran iz naknade za razvoj odvodnje prema postojećoj cijeni vodnih usluga, dakle bez potrebe za povećanjem cijene vode.
Svi navedeni radovi bit će započeti u prvoj polovici 2021. godine.
– Ovim ugovorom osigurana su sredstva za lokalnu komponentu kapitalnog zadarskog projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU, Vlade RH i Hrvatskih voda. Pred nama je opsežan graditeljski projekt u sklopu kojega ćemo pristupiti i rekonstrukciji dijela gradskog vodoopskrbnog sustava, ali i potpunom uređenju svih ulica kojima prolazi novi sustav odvodnje. Posebno me raduje što ćemo kroz ovaj projekt trajno riješiti problem oborinskih voda na području Bokanjca. Konačno, realizacijom ovog projekta omogućit će se spoj preko 95 posto zadarskih domaćinstava na javni sustav odvodnje. Time dolazimo nadomak kraju višegodišnjeg gradskog programa »Grad bez crnih jama« i, naravno, trajno osiguravamo zaštitu okoliša i našeg mora, zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.
Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, ovom je prigodom istaknula:
– Zadovoljni smo što kroz ovu kapitalnu investiciju podržavamo učinkovitost i održivost sustav upravljanja otpadnim vodama kroz veći stupanj priključenosti na sustav odvodnje na zadarskom području. Ovom investicijom Banka potvrđuje svoju spremnost za pružanje potpore lokalnim samoupravama i u složenim uvjetima proizašlim iz pandemije korona virusa, zaključila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.