Blagoslovom svečeve slike svetištu vraćen duhovni identitet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića, nebeskog zaštitnika Lišana
Prije početka misnog slavlja don Marinko Mlakić otkrio je i blagoslovio sliku sv.Nikole Tavelića koja je bila izložena u bazilici sv. Petra u Rimu, čija je kopija blagoslovljena i vraćena na njeno prvotno prijeratno mjesto unutar crkve sv. Nikole Tavelića. Autor slike je akademski slikar Nebojša Dimovski iz Mostara
Marko LEDENKO - MANE
Slavlje je započelo procesijom oko crkve

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem, 14.studenog u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve, u kojoj su se izmjenjivale litanije, pučki napjevi, a mladići u narodnim nošnjama nosili procesijsku sliku sv. Nikiole Tavelića. Misno slavlje predvodio je don Marinko Mlakić generalni vikar Šibenske biskupije u koncelebraciji s župnikom fra Božom Mandarićem, fra Ivanom Režićem i don Nikolom Dučkićem župnikom Kistanja. Prije početka misnog slavlja don Marinko Mlakić otkrio je i blagoslovio sliku sv.Nikole Tavelića koja je bila izložena u bazilici sv.Petra u Rimu, čija je kopija blagoslovljena i vraćena na njeno prvotno prijeratno mjesto unutar crkve sv. Nikole Tavelića. Autor slike je akademski slikar Nebojša Dimovski iz Mostara.

Čin blagoslova

Idejni začetnik izrade kopije te povijesne slike je župnik Lišana fra Božo Mandarić, koji je to i realizirao uz pomoć župljana ove župe i prijatelja. Činom blagoslova kopije povijesne slike sv. NikoleTavelića mučenika, ovoj crkvi i svetištitu povraćen je njihov kulturni i duhovni identitet. Ono što ovu crkvu i svetište čini posebnim jest činjenica da čuva povijesnu memoriju na čin kanonizacije sv. Nikole Tavelića, čašćenjem slike (kopije) koja je tog velikog dana 1970. godine bila u bazilici sv. Petra u Rimu. Uz veliku sliku dimenzija 200 x 170 cm, isti autor naslikao je i identičnu sliku za čašćenje u procesiji dimenzija 90 x 70 cm. Obje slike koje će krasiti crkvu sv. Nikole Tavelića u Lišanima izrađene su tehnikom ulja na platnu.
- Sv. Nikola mučenik živa je slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. Ova pandemija korone je dar od Boga, da pokažemo kako možemo biti vjerni Bogu i svojoj crkvi poput sv. Nikole Tavelića u ovakvim nevoljama. Neka nam današnji blagdan i ova lijepa prigoda blagoslova slike našeg zaštitnika bude poticaj, da promišljamo o vlastitoj svetosti i vjernosti Bogu, kazao je u nadahnutoj propovjedi don Marinko Mlakić
Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe Sv. Mihovila Lišane. Crkveni zbor mladih djevojaka uveličao je misno slavlje i oduševio sve nazočne vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

Zavjetno svetište

Crkva Sv. Nikole Tavelića podignuta je 1977. g. prema nacrtu arhitekta Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je godinu dana kasnije. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija. Crkvu su srbočetnici tijekom domovinskog rata do temelja porušili. Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. g. kamen temeljac za novu crkvu. Crkva je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. g. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta Lišane Ostrovičke, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica.
Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je don Marinku Mlakiću, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapalili svijeće za svoje pokojne. Lišančani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv.Nikolu Tavelića.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)