Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bračnom paru Lisica suđenje se neće ponavljati

15.12.2010. 23:00
Bračnom paru  Lisica suđenje se  neće ponavljati


Meri i Zlatko Lisica odrobijali su svoje kazne zbog pljačke Dalmatinske banke, a njihov se odvjetnik obratio Europskom sudu za ljudska prava upozoravajući da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje što je taj sud i potvrdio, no zahtjev za obnovom postupka zadarski je sud odbio


Vijeće sudaca  Županijskog suda u Zadru odbilo je zahtjev zadarskog odvjetnika Andreja Korljana za  obnovom sudskog postupka u  slučaju bračnog para Meri i  Zlatka Lisice koji su bili  osuđeni zbog spektakularne  pljačke dostavnog vozila Dalmatinske banke u Zadru prije  deset godina.
No, njihov odvjetnik jučer  nam je rekao kako ne odustaje  te će kao sljedeći korak podnijeti žalbu na tu odluku Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, kao što se i prije toga  obratio Europskom sudu za  ljudska prava u Strasbourgu  upozoravajući kako je  bračnom paru Lisica uskraćeno pravo na pravično  suđenje.
Naime, u ožujku ove godine  Vijeće sastavljeno od sedam  sudaca Europskog suda jednoglasno je donijelo odluku  da je u njihovom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim  pravima i temeljnim slobodama te je izveden zaključak kako im je uskraćeno pravo na  pravično suđenje zagarantirano člankom 6. Konvencije.
Odluka nakon uvida u  spis
 Takvu odluku Europsko vijeće donijelo je nakon uvida u  spise Zlatka i Meri Lisice  osuđenih na šest i pol, odnosno četiri godine i deset  mjeseci zatvora temeljem “sitnih činjenica i podudarnosti”,  kako je to tada obrazložila  predsjednica Sudskog vijeća  Županijskog suda u Zadru,  Enka Moković. Vrhovni sud  Republike Hrvatske složio se s  tom odlukom ističući kako nema materijalnih dokaza za  njihovu krivnju, ali “da je zatvoren krug indicija” što je bilo  dovoljno za osuđujuću presudu, pa je sličnu sudbinu doživjela i žalba Ustavnom sudu.
Zlatko još uvijek iza  rešetaka
Meri i Zlatko Lisica, koji se  trenutačno opet nalazi u pritvoru zadarskog Istražnog centra, jer mu se sudi zbog iznude,  već su izdržali zatvorske kazne  od četiri godine i šest mjeseci,  odnosno šest i pol godina, a  čitav postupak od samog je  početka privukao veliki interes javnosti. Pljačkaši su u  svibnju 2000., usred bijela dana, presreli dostavno vozilo  banke u centru Zadra te uz  prijetnju uzijima ukrali sedam  vreća s dva i pol milijuna kuna.  Odjurili su golfom do Arbanasa, a zatim su se gliserom  prebacili u Bibinje. Zlatka Lisicu teretilo se da je upravo on  ukradenim gliserom prevezao  novac do Bibinja, a Meri da je  Zlatkovim BMW-om ukrcala  novac i skupa s njim odnijela  vreće s novcem u obližnju  šumu Čukovica.
Ukradenim milijunima  ni traga
Ukradeni milijuni nikad nisu pronađeni, a Lisice i još  trojica pomagača su pravomoćno osuđeni na zatvorske  kazne. Na objavi presude i  tužitelj je rekao da se radilo o  zatvorenom krugu indicija, a  odvjetnik Korljan je i jučer  komentirajući odbijajuću  odluku za obnovom suđenja,  podsjetio na sporni detalj koji  je uočio i Europski sud za  ljudska prava u Strasbourgu.
– Kako je izostala prava  reakcija nacionalnih sudova,  obratili smo se Europskom sudu za ljudska prava sa zahtjevom za utvrđivanje povreda  prava na pravično suđenje.  Zlatko i Meri Lisica  osuđeni  su temeljem indicija, odnosno  bez ijednog materijalnog dokaza. Sud je odbacio sve svjedoke alibija te je kao ključni  dokaz za osudu uzeo materijalni dokaz za koji je još tijekom postupka utvrđeno da  je izuzet na nezakonit način.  Upravo to uočio je i apostrofirao Europski sud – rekao  je  Andrej Korljan, branitelj  bračnog para koji je u medijima bio prozvan bibinjskim  Bonnie i Clydeom te ponovio  kako će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu RH. Ukoliko  viši sud prihvati njegovu žalbu  te dođe do ponavljanja  suđenja te ukoliko bi bilo  okončano oslobađajućom presudom, Lisice bi temeljem  odštetnog zahtjeva mogli od  države dobiti vrtoglav iznos.
 


Ključni dokaz za osudu izuzet na nezakonit način




– Lisice su osuđeni bez materijalnih i personalnih dokaza. Prva pretraga BMW-a Zlatka Lisice obavljena je u skladu sa zakonskim formalnostima, kao i druga. No, kada sam kao branitelj dobio poziv za drugu pretragu automobila 27. svibnja 2000., neformalno smo doznali da je u međuvremenu vozilo bilo otvarano. Pred istražnim sucem i tužiteljem policajci su tada priznali da su otvarali BMW, da bi izuzeli komad tkanine. Posljednjom pretragom tog vozila pronađen je plastični odljev dijela brave Golfa kojim su se koristili pravi pljačkaši. Upravo taj odljevak za naše sudove imao je veliku težinu – smatra Korljan.