Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kronika o povratku Zvonka Bušića

15.12.2010. 23:00
Kronika o povratku Zvonka Bušića


U nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude (Bosna i Hercegovina), i Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra ovih je dana iz tiska izišla nova knjiga „Zvonko Bušić” hrvatskog književnika i publicista Tomislava Marijana Bilosnića.
Knjiga s više od 400 stranica velikog formata podnaslovljena je kao „Kronika o povratku Zvonka Bušića”. Pokrovitelj ovog izdanja je Vlada Zapadnohercegovačke županije. Kao urednik knjigu potpisuje Mario Bušić, inače ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Zapadnohercegovačkoj županiji. Riječ je o Mariju Bušiću, predavaču na fakultetu u Mostaru, članu klape “Bratovština” i Predsjedniku Matice hrvatske u Grudama.
Bilosnićeva knjiga jednostavno nazvana „Zvonko Bušić” niz je dokumentarističkih feljtona, koji predstavljaju svojevrsnu i do sada nepoznatu kroniku o otmici i otmičarima putničkog zrakoplova američke tvrtke TWA (Trans World Airlines) nad New Yorkom, a koju je 10. rujna 1976. godine izvela skupina Hrvata i jedna Amerikanka. Radi se, naime, o knjizi koja je nesvakidašnji dokumentarac o hrvatskom uzniku Zvonki Bušiću Taiku i njegovoj suprugi Julienn Bušić, ali i o životu i sudbini ostalih otmičara Frani Pešutu, Petru Mataniću i Marku Vlašiću. Ukratko kazano, ovo je uzbudljiva priča o događaju iz rujna 1976. godine koji je tada ne samo uzburkao cijelu svjetsku javnost, što je i bio konačni cilj otmičara, već je i potpuno zasjenio smrt tadašnjeg kineskog vođe Mao Ce Tunga.
Knjiga o slučaju Zvonka Bušića, čovjeka s najdužim uzničkim stažom u povijesti Hrvatske (preko 32 godine izdržane zatvorske kazne u američkim zatvorima), opremljena je s nizom izvornih dokumenata, obiljem fotografija i faksimila, dosad nepoznatih dokumenata te kazalom imena gotovo svih osoba na bilo koji način vezanih za ovaj slučaj. Dokumenti prate ne samo dramatičnu otmicu aviona, slučajnu pogibiju njujorškog policajca od podmetnute bombe i predaju putnika, već se iscrpno bavi suđenjem Bušićevoj grupi, zakulisnim političkim igrama, pisanjem svjetskog, jugoslavenskog i emigrantskog tiska te izdržavanju kazne i dugogodišnjom borbom za uvjetno puštanje na slobodu.
Knjiga „Zvonko Bušić” bit će predstavljena u četvrtak 16. prosinca 2010. godine s početkom u 19 satu, u velikoj dvorani Nadbiskupskog Sjemeništa  (Zrinsko-frankopanska ulica) u Splitu. Uz autora Tomislava Marijana Bilosnića, knjigu će predstaviti i dr. Ivan Bošković, sveučilišni profesor književnosti i književni kritičar, dok će u programu sudjelovati i sami vinovnici opisanog događaja Zvonko Bušić i Julienne Bušić te Lidija Bajuk, kantautorica i etno glazbenica, koja će predstavljajući svoj novi CD izvesti i Bilosnićevu „Molitvu”.