Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maržić: Nemoguće je u deset radnih dana ostvariti prihod od 13 milijuna kuna!

Autor: Ante Vidović

15.12.2012. 23:00
Maržić: Nemoguće je u deset radnih dana ostvariti prihod od 13 milijuna kuna!


Dosadašnje izvršenje proračuna Grada Paga je preko dvadeset milijuna kuna i to vlastitih prihoda. Ovo je prvi put u našoj povijesti da smo ostvarili tolike vlastite prihode. Mi ovih dana potpisujemo nove ugovore i do kraja godine na račun Grada bit će uplaćeno još novaca – gradonačelnik Ante Fabijanić


Oporbeni vijećnici u paškom Gradskom vijeću napustili su jučerašnju sjednicu zbog neslaganja oko predloženog drugog rebalansa gradskog proračuna. Izmjenama proračuna predviđaju se prihodi od 30,4 milijuna kuna. Takav iznos bio je neprihvatljiv za prvog čovjeka Paške stranke Željka Maržića s obzirom na dosadašnje ostvarene prihode i na ostvarenje proračuna prethodnih godina. Dok oporba kritizira proračunske izmjene, prvi čovjek Grada gradonačelnik Ante Fabijanić kaže kako se radi o do sada najjačem paškom proračunu.
– Do sada ostvareni prihodi iznose 17 milijuna kuna i nemoguće je u deset radnih dana ostvariti prihod od 13 milijuna kuna. Ostvarenje proračuna je u stalnom padu. Njegovo ostvarenje 2009. godine iznosilo je 81 posto, 2010 bilo je 72, a lani 63 posto, rekao je Maržić koji je zatim napustio gradsku vijećnicu zajedno s članovima PS Igorom Karavanićem, Frančijem Palčićem te esdepeovcem Josipom Tičićem.
– Oporba je do sada govorila kako je naš realan proračun svega 13 milijuna kuna. Dosadašnje izvršenje proračuna Grada Paga je preko dvadeset milijuna kuna i to vlastitih prihoda. Ovo je prvi put u našoj povijesti da smo ostvarili tolike vlastite prihode. Mi ovih dana potpisujemo nove ugovore i do kraja godine na račun Grada bit će uplaćeno još novaca, kaže Fabijanić.
Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i proračun za iduću godinu te njegove projekcije za 2014. i 2015. U idućoj godini planiraju se proračunski prihodi viši za 15 milijuna kuna od ovogodišnjih, točnije 45,8 milijuna kuna. Pažani očekuju kako će iduće godine povući devet milijuna kuna iz EU fondova za uređenje magazina soli, plus planira se priljev novca iz državnog proračuna za kapitalne projekte. U 2014. godini predviđaju se prihodi 32,9, a 2015. od 33,8 milijuna kuna.
Vijećnici su ovlastili gradonačelnika Fabijanića da Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije uputi zahtjev za određene promjene u prostornom planu Zadarske županije. Predlaže se uvrštenje dvije gospodarske zone u naselju Dinjiška i Vlašići, dvije marine i to tako da se poveća kapacitet marine u Košljunu na 600 vezova te da se predvidi marina u naselju Proboj s kapacitetom većim od 600 vezova. Također zatražit će se da se za 30 posto povećaju kapaciteti turističkih zona Kotica, Bošana, Paška rebra, Zameti, Luže, Maletinac, Dražica, Suha punta, Moravčići, Magaši, Čunji, Stražica, Konjska, zatim da se na području Dinjiške i Paga predvidi turističko-stambena i nautička zona. Jedan od zahtjeva se odnosi i na predviđanje benzinske postaje u Šimunima i Pagu kod starog trajektnog pristaništa. Na inzistiranje vijećnika Josipa Fabijanića predložit će se da se u prostorni plan Zadarske županije uvrste tradicijske lučice i molovi.