Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otvaraju se brojne mogućnosti za privlačenje velike količine novca iz EU fondova

17.12.2019. 10:00


Projekt »ZADRA NOVA ZA VAS« jedan je od naših novih projekata kako bismo svoje korisnike upoznali s brojnim novim projektima i pozivima koji će biti raspisani u sljedećoj godini te kako bi svi zainteresirani mogli na vrijeme pripremiti projekte, najavila je Marija Dušević iz ZADRE NOVE. Inače, cilj projekta »ZADRA NOVA ZA VAS« je povećanje korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.
Ukupna vrijednost projekta je 33.050.49,28 kuna, a bespovratna sredstva iznose 28.092.922,67 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta je započela 1. svibnja 2019. godine te završava u prosincu 2023. godine.
– Agencija ZADRA NOVA je tu svakodnevno za vas i tražimo i obraćamo vam se s prijedlozima, savjetom ili podrškom za sudjelovanje u nekom projektu. Upravo zato jer je naša uloga koordinatora razvoja Zadarske županije, projekt smo nazvali ZADRA NOVA ZA VAS. To znači da nam sredstva omogućuju pružanje izravne pomoći Županiji, općinama, gradovima i javnim ustanovama u Zadarskoj županiji. Tako djelatnici Agencije izrađuju strateške i provedbene dokumente i pomažu svim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz EU fondova, rekla je ravnateljica ZADRE NOVE Marina Dujmović Vuković.
Istaknula je kako agencija trenutno koordinira izradu Plana razvoja Zadarske županije 2021. – 2027. godine. Inače ZADRA NOVA trenutno sudjeluje u ukupno 34 projekta, što kao nositelj ili partner ili tehnička pomoć.
Rok za provođenje ovoga projekta je od svibnja 2019. godine do prosinca 2023. godine, a svrha je povećati korištenje dostupnih sredstava fondova kroz pružanje potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama.
– Ovo ćemo postići kroz splet aktivnosti – priprema razvojnih projekata, ali u njima ZADRA NOVA neće biti partner ili nositelj, već samo kao tehnička pomoć u pripremi projekta. Druga točka je provedba razvojnih projekata, a odnosi se na provedbu projekata koji su prošli na pozivu. Treća točka je upis razvojnih projekata u središnji elektronički registar. Naime, svi oni projekti i projektne ideje koji ne budu upisani u registar u nadolazećem financijskom razdoblju neće se moći financirati ili će biti vrlo mala vjerojatnost da se financiraju. Zato ih moramo pobrojati i unijeti u registar istaknula je Marija Dušević, naglasivši kako je pred njima velik posao, ali brojne mogućnosti privlačenja velike količine novaca.
Nakon što je projekt predstavljen Ive Surić, voditelj Odjela za pripremu programa i projekata ZADRE NOVE, predstavio je dio nadolazećih poziva i projekata na koje će se kroz sljedeću godinu moći prijaviti svi zainteresirani.


CILJ PROJEKTA
Cilj projekta "ZADRA NOVA ZA VAS" je povećanje korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata