Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tužiteljstvo odbacilo sve prijave protiv Tomislava Mateka!

17.12.2019. 06:15


Godinu dana od prijave za nezakonito poslovanje direktor zadarskog Vodovoda, Tomislav Matek, oslobođen je svih sumnji te je Tužiteljstvo prijave za dva kaznena djela odbacilo. Naime, u studenom prošle godine mediji su pisali o čak tri prijave protiv Mateka za koje je, iako su bile anonimne, bilo jasno da ih šalju djelatnici Vodovoda, s obzirom da su u njima navedeni podaci kojih je mogao znati samo netko tko ima uvid u financijsko poslovanje ove gradske tvrtke.
No, nakon pune godine dana Matek je konačno dobio zadovoljštinu jer se pokazalo da su prijave za zlouporabu položaja i ovlasti otpisom duga Odvodnji i kupnjom službenog vozila firme bile neosnovane. Potvrdilo nam je to Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.
– Vezano za Vaš novinarski upit u predmetu direktora Vodovoda, Tomislava Mateka, gdje se anonimnom prijavom tereti za nezakoniti otpis dugovanja Odvodnje Zadar u iznosu od 4,5 milijuna kuna, kao i za kupnju službenog vozila za iznos veći od odobrenog, nakon provedenih kriminalističkih izvida nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela za koje bi se progon poduzimao po službenoj dužnosti, kazao nam je zamjenik županijskog državnog odvjetnika, Duško Berović.


Optužbe za kupnju Škode Superb
Naime, Matek je zbog navodnih malverzacija prijavljen većem broju nadležnih institucija: Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-u), Ministarstvu finanija, Poreznoj upravi, načelniku zadarske policije i predsjedniku Županijskog suda.
– Postoji osnovana sumnja da je direktor Tomislav Matek kao odgovorna osoba u tvrtki Vodovod d.o.o. počinio gore navedeno kazneno djelo na način što je otpisao dugovanje Odvodnji d.o.o. Zadar, nije sproveo račun za naplatu te izmijenio vodomjer Odvodnji d.o.o. Zadar kako bi sakrio istu nezakonitu radnju, a koje dugovanje je iznosilo oko 4,5 milijuna kuna. Vodomjer se nalazi na adresi Matije Gupca bb, mjerno mjesto je 67746000, a broj priključka je 16833. Ista potrošnja vode se dogodila u proteklih deset godina, o čemu postoji vidljiva dokumentacija u arhivi tvrtki, a što je vidljivo i u programu računala tvrtke, stoji u prijavi.


»Postoji osnovana sumnja da je direktor Vodovoda Tomislav Matek počinio kazneno djelo na način što je otpisao dugovanje Odvodnji Zadar, nije sproveo račun za naplatu te izmijenio vodomjer Odvodnji kako bi sakrio istu nezakonitu radnju
Djelatnici Vodovoda Zadar




Navedenim je institucijama poslata još jedna prijava, također zbog zlouporabe položaja i ovlasti, koju su potpisali također »djelatnici Vodovoda«. U njoj se pak navodi osnovana sumnja zbog kupnje službenog vozila, i to:
– Na način da je tijekom mjeseca rujna 2018. godine kupio putem leasinga na četiri godine službeno vozilo marke Škoda tip Superba za veći novčani iznos od odobrenog od strane Nadzornog odbora tvrtke koji odbor mu je dao jasnu odredbu da za novčani iznos od 200 tisuća kuna kupi službeno vozilo u trajno vlasništvo, na što se isti oglušio, već je za veći novčani iznos kupio putem leasinga navedeno vozilo, čime je tvrtki Vodovod počinio materijalnu štetu. Kao savjesni djelatnici tvrtke i građani ove države molimo da se isti slučaj ispita i ako je isti počinio kazneno djelo neka se zakonski progoni i kazni, navedeno je u prijavi, uz opasku pošiljatelja da se nadaju uspješno provedenoj istrazi »s nadom da će se ovaj slučaj razjasniti i jednom stati na kraj samovolji svih službenika koji ne poštuju zakone naše zemlje«.


Prijava Ministarstvu financija
I treća je prijava upućena Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, kojih se pak moli da »izvrše kontrolu poslovanja u tvrtki Vodovod d.o.o. Zadar zbog nepravilnosti u radu i kršenja Zakona o novčanom poslovanju«.
– Naime, Vodovod d.o.o. Zadar posjeduje na svom računu pretplatu od oko dva milijuna kuna koju su uplatili građani za vodu, a o istoj uplati građani nisu dobili račun, kao ni bilo kakvu drugu obavijest da su u pretplati, čime Vodovod, kao i njegova odgovorna osoba, direktor Tomislav Matek, svjesno krši Zakon o novčanom poslovanju. Također, Vodovod na velikoj većini svojeg područja račune šalje dvomjesečno umjesto mjesečno i time izbjegava urednu uplatu PDV-a do svakog 15. u mjesecu. Molimo Vas da što hitnije reagirate u cilju ispravaka ovih grešaka i da se odgovorne sobe uredno kazne zbog svojih namjernih propusta u poslovanju, stajalo je u prijavi Ministarstvu.
Njeni podnositelji na kraju čak upozoravaju kako će, u slučaju šutnje na ovu prijavu, o svemu izvijestiti javnost.
– Djelatnici Vodovoda će zasigurno pratiti tijek Vašeg uredovanja te smo spremni, ako ne reagirate na ovu prijavu, ići korak dalje i izvijestiti veće državne instance, kao i novinare, poručili su u anonimnoj prijavi anonimni djelatnici ili djelatnik Vodovoda.
Naime, ne zna se tko je od njih dokumentaciju dao tadašnjem gradskom vijećniku SDP-a, Antunu Novoseloviću koji je o radu Vodovoda govorio na Gradskom vijeću, a zbog koje je i direktor Matek tada najavio podnošenje prijava. Matek je naveo kako Uprava društva smatra da »bavljenje istragama«, tko je dokumente tvrtke dao vijećniku Novoseloviću, obveza i poslovno odgovorno ponašanje, s obzirom da se radi o kršenju kako zakonskih propisa, tako i internih akata Društva, odnosno, posljedično tome, kršenje obveza iz radnog odnosa. Matek je izjavio kako je nadležnim institucijama podnio dvije kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja, poručujući radnicima da »ako nešto znaju da radi protuzakonito, slobodno neka prijave«.
No, sada je donesen konačan epilog ove prijave, a nakon rješenja Županijskog državnog odvjetništva anonimni prijavitelji praktično više nemaju što reći.


Matek bez komentara
Nakon saznanja o odbacivanju prijava protiv njega, kontaktirali smo i direktora Vodovoda, Tomislava Mateka. Na pozive i upit mailom, međutim, nije odgovarao, što znači da o ovom slučaju i dalje ne želi govoriti u javnosti. Naime, kada smo ga prošle godine nazvali za komentar prijava protiv njega, samo je kratko kazao kako se ne želi očitovati, »ne želi biti po novinama i ne želi uopće u tome sudjelovati«.
Matek se očito i dalje drži svoje prakse, no bilo bi lijepo kada bi rekao je li barem našao one koji službenu dokumentaciju firme daju drugima.