Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Domdjoni od iduće godine u drugoj kategoriji

16.01.2011. 23:00
Domdjoni od iduće godine u drugoj kategoriji


Grad Zagreb mi je zaista jako puno pomogao. Dali su mi da vodim svoj klub. Sve je jako dobro. Sigurno da sam sada još više posvećen svojim treninzima i natjecanjima, ali polako se i uhodavam u klubu


Jako mi je žao što  iduće godine više neću biti u  konkurenciji za ovu nagradu –  iskren je bio Danil Domdjoni,  koji se nedavno preselio u Zagreb i tamo dobio mnogo bolje  uvjete, osnovao svoj klub i napravio jedinu logičnu stvar,  otišao je iz Biograda na moru,  sredine koja nije imala razumijevanja za vrhunski sport. Ili  još ne zna što se treba uraditi  kada se netko izdigne iz prosječnosti lokalnih rezultata. Danil Domdjoni to je uradio, ali  svjetski i europski prvak u karateu nije mogao egzistencirati u  Biogradu. Odabrao je Zagreb.  Tako iduće godine Domdjoni  neće moći konkurirati za sportaša godine, već će biti stavljen  pod “Zadrane u svijetu”.
– Ovdje imam uvjete. Grad  Zagreb mi je zaista jako puno  pomogao. Dali su mi da vodim  svoj klub. Sve je jako dobro.  Sigurno da sam sada još više  posvećen svojim treninzima i  natjecanjima, ali polako se i  uhodavam u klubu. I pomoću  kolege sve to se dobro pokrenulo.
Domdjoniju je ovo četvrta  uzastopna titula namijenjena  najboljom sportašu. Apsolutno  zasluženo, iako on sam kaže da  ju i nije očekivao.
– Ove sezone nisam osvojio  zlato s velikog natjecanja. Tako  da sam bio skeptičan što se tiče  ove titule.
Iako nije bilo zlata sa Svjetskog i Europskog prvenstva,  itekako upada u oči europska  bronca i zlato sa Svjetskih  Borilačkih igara.
– Nakon Svjetskog prvenstva  gdje nisam ostvario dobar rezultat, postavljao sam si mnogo  pitanja. No, onda sam rezimirao  godinu i došao do zaključka da  je ona bila apsolutno uspješna.  Nastupio sam na tri velika natjecanja, a na dva sam osvojio  medalje. Mislim da je to u  konačnici odličan rezultat. Sigurno da mi nedostaje ta medalja sa Svjetskog prvenstva i žao  mi je zbog toga. Itekako. Ali  teško je ponavljati iz godine u  godinu identične rezultate. A ja,  iako imam 25 godina, sam od 17.  u seniorskoj konkurenciji. I tu se  nakupilo dosta toga. I zato je  ova godina za mene bila uspješna – ističe Domdjoni, nastavivši:
– Ali ipak je najvažnije da ja i  dalje imam veliki motiv za treningom. Imam veliku želju za  rezultatima. I jednostavno u  2011. idem dalje. Svom snagom.
A središnji događaj ove godine  bit će Europsko prvenstvo?
– Da. Ono će se održati  početkom petog mjeseca. Sigurno je da će i prije toga biti još  dosta turnira. Nisam još sjeo s  izbornikom i dogovorio plan i  program priprema. Uskoro  ćemo sve odlučiti.
Biograđnin je nedavno zaposlen u MORH-u. Zajedno sa  skupinom vrhunskih hrvatskih  sportaša. Na taj način će Domdjoni, kao i ostali kolege, imati  mnogo koristi.
– Mislim da je to u konačnici  odlično rješenje. Moram pohvaliti taj projekt, budući da nam  je dao cijelu dodatnu perspektivu. Sada smo svi mi na ugovoru  s MORH-om. Primamo plaću i  mnogo dobivamo na profesionalizmu – zadovoljan je jedan od  najboljih svjetskih karataša.
– Mogao bih reći da postajemo  mnogo konkurentniji. Imamo  odlične uvjete za rad ovako,  malo smo se i osigurali što se  tiče egzistencije. A sve to će nam  u konačnici pomoći da dodatno  produžimo karijeru. Zna u mom  sportu biti, što si stariji to si  lošiji. Tada ispadaš. Ovakav  način je sigurno velika pomoć,  jer ću se moći poptuno posvetiti  treniranju.
U istom rangu su i zadarski  jedriličari Šime Fantela i Igor  Marenić. Njih dvoje trenutno  služe vojni rok u Požegi. S druge  strane Domdjoni to ipak neće  morati obaviti.
– Ja sam već odslužio redovni  vojni rok. Dok je on još bio  obavezan.
Ali…
– Sigurno da ću odrađivati  profesionalno svoje obaveze  prema MORH-u. I to mi nije  problem. Naravno da 15-ak dana u godini je vrlo mala cijena,  a nikakav problem mi neće biti  i sudjelovati u raznim akcijama.


Domdjonijeva gesta i zlato




Prvi nastup sezone Danil Domdjoni  imao je na Grandprixu u Samoboru. I  to u subotu, samo nekoliko sati nakon  dodjele nagrada Zadarskog lista.  Domdjoni je odmah potvrdio da će  doći primiti priznanje, stigao kasno  navečer u petak u Biograd na Moru,  ujutro u Zadru primio nagradu, a već  popodne nastupio u Samoboru. Za  svaku pohvalu. Nije mnogo onih koji  bi u toj situaciji uopće odlučili doputovati u Zadar. Inače, na Grand Prix  turniru u Samoboru Domdjoni je osvojio zlatnu medalju


Domdjoni u izboru za najboljeg sportaša


           2006.    3.
            2007.    1.
            2008.    1.
            2009.    1
            2010.    1