Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Među zastupnicima koji su otišli u mirovinu na samo jedan dan je i Ana Lovrin

16.01.2012. 23:00
Među zastupnicima koji su otišli u mirovinu na samo jedan dan je i Ana Lovrin


Kako je nova Vlada najavila da mijenja zakon te da više neće biti povlaštenih mirovina, sedam saborskih zastupnika otišlo je u mirovinu na samo jedan dan, i tako ostvarilo pravo na povlaštenu mirovinu.
Među zastupnicima koji su na taj način ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu nalazi se Vladimir Šeks, Boro Grubišić, Furio Radin, Ana Lovrin i Nevenka Roksandić. Milorad Pupovac podnio je isti takav zahtjev, no onda se predomislio i povukao ga. Niti jedan od navedenih zastupnika ovim činom nije prekršio zakon.
Vladimir Šeks svoj je čin definirao kao mjeru predostrožnosti. Kaže kako nije želio da mu netko nakon toliko godina parlamentarnog rada oduzme stečena prava.
Na upit novinara je li istina da je zatražio mirovinu, Šeks je odgovorio: “Istina je. Zavod za mirovinsko osiguranje mi je odredio visinu mirovine, ali sam tu mirovinu odmah stavio u mirovanje”.
“To sam napravio iz jednoga razloga da preveniram evenutalne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti stečena prava zastupnika koji su već ostvarili po različitim osnovama, iako to mene ne tangira s obzirom da ja imam i previše mandata”, kazao je Šeks, ali i dodao da je to ipak napravio “iz predostrožnosti” i da ne bi došlo do neke zakonske promjene koja bi ga ugrozila jer su, kako navodi, u nekoliko zadnjih godina već u tri ili četiri navrata mijenjani zakoni prema kojima je smanjivana zastupnička mirovina za 10 posto.
Na novinarski upit kako gleda na kolege koji nisu stekli po svim uvjetima pravo na mirovinu, ali su isto prevencije radi sada zatražili umirovljenje, a nastavit će sjediti u Saboru, Šeks je odgovorio: “Ne vidim da je to ništa neprirodno. Niti je amoralno niti je nezakonito”.
Dragutin Lesar, predsjednik Laburista koji se još 2005. godine zalagao za ukidanje povlaštenih mirovina, rekao je kako taj čin pokazuje moral i poštenje pojedinca. Povlaštena saborska mirovina iznosila je od 9 000 do 15 000 tisuća kuna.