Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kaznene prijave Benkovcu, Viru, Poličniku, Zemuniku Donjem i Salima

16.02.2012. 23:00
Kaznene prijave Benkovcu, Viru, Poličniku, Zemuniku Donjem i Salima


Općina Vir prijavljena je jer na njenom području ne djeluje dovoljan broj vatrogasnih postrojbi. Uz istu činjenicu, Gradu Benkovcu se spotiče neosnivanje DVD-a Medviđa. Općine Poličnik i Zemunik Donji su prijavljene zbog neizdvajanja sredstava iz općinskih proračuna za dobrovoljna vatrogasna društva. Općinu Sali se tereti da nije osnovala DVD Božava
Inspektor protupožarne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje podnio je kaznene prijave Općinskom sudu u Zadru protiv Grada Benkovca te općina Vir, Poličnik, Zemunik Donji i Sali zbog neispunjavanja obveza o protupožarnoj zaštiti. Formalno, prijave su podnesene još prije godinu dana, a prema riječima pročelnika Branka Smolića, županijski DUZS svakih šest mjeseci upućuje požurnice Općinskom sudu kako predmeti ne bi pali u zastaru. Smolić potvrđuje da je Općina Vir prijavljena zbog činjenice da na njenom području ne djeluje dovoljan broj vatrogasnih postrojbi. Uz istu činjenicu, Gradu Benkovcu se spotiče neosnivanje DVD-a Medviđa. Općine Poličnik i Zemunik Donji imaju sklopljen ugovor s Javnom vatrogasnom postrojbom Zadar, ali su prijavljene zbog neizdvajanja sredstava iz općinskih proračuna za dobrovoljna vatrogasna društva. Općinu Sali se tereti da nije osnovala DVD Božava.
Zakon nije predvidio recesijska vremena?!
Prema Zakonu o zaštiti od požara, jedinice lokalne samouprave čiji proračun iznosi do 5 milijuna kuna, dužne su izdvajati 5 posto za PP zaštitu. Gradovi i općine koje imaju proračun do 25 milijuna kuna dužni su izdvajati 3 posto, a dva posto oni s proračunom do 45 milijuna kuna i više.
No, prijavljeni gradonačelnici i načelnici brane se da zakon nije predvidio recesijska vremena, ali i posebnosti koje ima svaka jednica lokalne samouprave. Na drugu stranu, priča o PP zaštiti nastavlja se na priču o svrhovitosti postojanja nekih jedinica lokalne samouprave i ispunjavanja njihovih temeljnih obveza.
– Moram naglasiti da je u međuvremenu Grad Benkovac osnovao i DVD Medviđu i DVD Smilčić. No istina je i da u siječnju 2012. bilježimo za 600.000 kuna manji proračun nego u istom razdoblju lani. U poziciji smo da moramo razmišljati o otpuštanju djelatnika iz gradske uprave i poduzeća u vlasništvu Grada Benkovca. Ponovit ću, Grad Benkovac skrbi i o svojoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, a ima obvezu i osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava. No, zakon isto tako kaže da svi gradovi moraju imati JVP. Pitam se imaju li u Zadarskoj županiji baš svi gradovi svoju JVP. Grad Benkovac uprihoduje 25 milijuna kuna proračunskih sredstava. Ostali iznos, do 48 milijuna kuna, odnosi se na transferirana sredstva koja samo “prođu” kroz gradski proračun. Dakle, od tih 25 milijuna kuna, samo za JVP Benkovac izdvajamo 3,1 milijun kuna ili 6,45 posto stvarnih proračunskih prihoda. Pored toga, mi moramo za DVD-ove izdvojiti 80.000 kuna, a ja se ponovno pitam kako sve to ostvariti u ovim recesijskim vremenima, kaže gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.
Za Poličnik preskupo
Slične brige pritišću i “bogatu” Općinu Poličnik čiji načelnik Davor Lončar kaže da njegova općina od 2007. ima potpisan ugovor o PP zaštiti s JVP Grad Zadra. Lončar kaže da se nekoliko puta pokušalo osnovati DVD, ali se nije uspjelo jer je uvijek nedostajalo kvoruma na osnivačkoj skupštini. Međutim, kaže Lončar od 2007. inspektor je nekoliko puta dolazio u Općinu Poličnik te nije ukazivao na propust o neosnivanju DVD-a.
– Mi smo u istom razdoblju bili korisnici usluga JVP Grada Zadra i na taj način poštivali obvezu iz Zakona o zaštiti od požara, jer su zadarski vatrogasci bili u stanju za 15 minuta djelovati na području Općine Poličnik. Međutim, da moramo imati DVD, nije nam ukazivano u inspekcijskim nadzorima 2007., 2008., 2009., ali jest 2010. i 2011. Stoga smo mi pokrenuli akciju u kojoj bi općine Poličnik, Zemunik Donji, Bibinje i Sukošan postali dioničari JVP Grada Zadra koja bi tehnički, organizacijski i stručno pokrivala sve naše četiri općine. Izdvajati i za JVP i DVD, na proračun od 32 milijuna kuna, za nas je preskupo, rekao je Davor Lončar.
Lončar dodaje kako njegova općina JVP Grada Zadra godišnje plaća 70.000 kuna, a da kojim slučajem ima svoj DVD, dodatno bi morala izdvojiti 350.000 kuna. Načelnik Općine Poličnik također objašnjava posebnost Općine Bibinje koja bi trebala imati DVD, a na rubu svoje općine ima postrojbu JVP Grada Zadra smještenu u industrijskoj zoni Gaženica.
Organiziranje PP zaštite bit će problem jer je zakonodavac predvidio da će sve gospodarske zone, pa tako i buduća Murvica i Crno, morati imati svoje vatrogasce, policiju carinu i špediciju. Međutim, neke druge jedinice, kao što je Grad Zadar ne samo da izdvajaju za svoju javnu vatrogasnu postrojbu, nego i za DVD-ove na rubnim dijelovima svog administrativnog područja kao što su, primjerice, otoci. Štoviše, za PP zaštitu izdvajaju i nešto više od propisanih standarda koji kažu da gradovi koji imaju JVP moraju izdvajati 1,3 posto iz poreza na dohodak za financiranje JVP. Uredbom Vlade RH o minimalnim financijskim standardima finacira se onaj dodatak potrebnih sredstva za normalno funkcioniranje JVP. To međutim, nije predmet nadzora DUZS-a.
Tko će gasiti požar u Božavi?
Zoran Morović iz Sali se pita zašto negativan nalaz vatrogasnog inspektora nije bio takav u mandatu njegovih prethodnika.
– Vatrogasni inspektor svake godine izvrši nadzor PP zaštite u našoj općini. Izvršio ga je i i 2006. kada je za PP zaštitu uplaćeno svega 28.000 kuna, ali nije podnio prijavu kao danas kada je uplaćeno 95.000 od potrebnih 115.000 kuna. Mi smo tih 95 tisuća uplatili u situaciji kada smo naslijedili dug od 6,5 milijuna kuna, a naš izvorni općinski proračun iznosi oko 4,5 milijuna kuna. Dakle, prijavljeni smo zbog nedostatka tih 20-ak tisuća kuna i neosnivanja DVD-a Božava. U našem, novom planu protupožarne zaštite, usput rečeno, kojeg je inspektor vidio, stoji da će na području Općine Sali postojati samo jedan DVD, a ne još i onaj u Božavi. Zašto? Pa zato što nas je na otocima sve manje. Pitam se, tko će gasiti požar u Božavi? Možda onih nekoliko staraca? Mi smo tu situaciju prepoznali i to unijeli u naš plan koji smo promijenili nakon deset godina ali koji, doduše, još uvijek nije prošao verifikaciju, što je bilo poznato i vatrogasnom inspektoru, rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović.


 Tko ispunjava zakonske obveze?


Prema izvještaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zakonske obveze vezane za protupožarnu zaštitu ispunjavaju u potpunosti Zadarska županija, gradovi Zadar, Pag, Obrovac i Nin općine Gračac, Jasenice, Novigrad, Privlaka, Polača, Posedarje, Preko, Ražanac, Stankovci, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja, Starigrad i Tkon. Nešto manje izdvajaju, ali vrlo blizu uvjeta, Grad Biograd te općine Vrsi, Kolan, Kali, Lišane, Povljana i Galovac. Grad Biograd, naglašavaju u DUZS-u, dodatno izdvaja sredstva za vatrogasnu opremu.




 Kapović: Kakvo je to dobrovoljno društvo kad ga moraš imati?


Bilo je i onih općina, poput Vira, koje namjerno nisu htjele osnovati svoj DVD i zbog toga su više puta bile prijavljivane od vatrogasnog inspektora.
– Da, to je istina! To sam i ja više puta rekao čak i pred sucem za prekršaje. Ne želim imati DVD koji će biti samo mrtvo slovo na papiru. No, mi nismo bježali od ispunjavanja obveza u svezi PP zaštite. Općina Vir svake je godine za zaštitu od požara izdvajala od 100 do 200 tisuća kuna. DVD smo osnovali prošle godine u trenutku kada smo ocijenili da je ono materijalno i kadrovski ekipirano. Da smo to učinili prije deset godina, taj formalno osnovani DVD mogao bi samo nijemo gledati u vatru koja se širi. Dok nismo osnovali DVD, na dojavu o požaru “dizali” smo naše privatne vodonosce i naši mještani bi gasili požar dok nam u pomoć ne bi stigla JVP iz Zadra i DVD-ovi iz Privlake i Nina. Razumijem da čovjek mora opravdati svoju plaću, ali sada, za razliku od prije deset godina, na poziv 112 mi smo spremni izaći odmah na požarište. Ovdje bih istaknuo i nesuglasje zakonskih obveza sa stanjem na terenu. Karikirao bih to i pitanjem kakvo je to dobrovoljno društvo kada zakon propisuje da ga moraš imati, završio je svoj komentar načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.