Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vatrogasci spašavali ovce iz zaleđenog pojilišta!

16.02.2012. 23:00
Vatrogasci spašavali ovce iz zaleđenog pojilišta!


Ovo je bilo posebno iskustvo. Bili bismo sretni da smo mogli spasiti sve ovce i janjad, ali to nije bilo moguće jer je voda bila vrlo hladna i smrznuli su se, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag


Pripadnici DVD-a Pag zaprimili su u srijedu popodne dojavu da su ovce propale kroz led u veliku lokvu. Uspjeli su spasiti deset ovaca, dok ih je sedam te dva janjeta, uginulo.
Bježale pred čagljem
Naime, tijekom snježnog nevremena i orkanske bure članovi DVD-a Pag dnevno su intervenirali dvadesetak puta u svim mjestima na području Grada Paga, a prekjučer popodne, kada se vrijeme malo smirilo, pozvani su kako bi spasili ovce iz stada „Paške sirane” koje su pale u zaleđeno pojilište. U 16.44 sati zaprimljena je dojava da su ovce kroz led propale u veliku lokvu, a pripadnici DVD-a Pag odmah su reagirali.
Sedamnaest ovaca i dva janjeta prelazili su zaleđeno pojilište, no led je napuknuo i ovce i janjad su pali u ledenu vodu.
– Intervenirali smo u različitim situacijama, ali ovo je bilo posebno neugodno iskustvo. Uspjelo se spasiti deset ovaca, ali ih se utopilo sedam, a utopila su se i dva janjeta. Bili bismo sretni da smo mogli spasiti sve ovce i janjad, ali to nije bilo moguće jer je voda bila vrlo hladna i smrznuli su se, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag.
Vatrogasci su stigli vrlo brzo nakon dojave. Spašavajući ovce prelazili su krhkim ledom riskirajući tako da i sami padnu u vodu. Izvukli su deset prestrašenih i promrzlih ovaca koje su ovčari „Paške sirane” odmah smjestili u zatvoren prostor i osušili ih. Ostavili su ih na toplom i sigurnom.
– Ne znamo zašto su ovce i janjad prelazili preko zaleđene lokve jer u normalnim okolnostima to ne bi napravile. Jedna od pretpostavki je da ih je prestrašio čagalj koji se na Pagu često pojavljuje i nanosi velike štete u ovčarstvu, rekao je Šime Vičević.
Na Pagu je jedanaest dana puhala olujna bura s orkanskim udarima, padao je i snijeg, a temperatura zraka se noću spuštala na -10 stupnjeva. Nakon što je stiglo izvješće DHM-a o snježnom nevremenu i olujnoj buri gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je sazvao sastanak predstavnika Civilne zaštite te svih gradskih institucija i na tom su sastanku podijeljena zaduženja.
Uvijek spremni
U DVD-u Pag je uvedeno cjelodnevno dežurstvo i vatrogasci su bili u stanju pune pripravnosti, a kada je zapuhala ledena bura, na intervencije su izlazili i dvadesetak puta dnevno. Dovozili su vodu stanovnicima mjesta u kojima su pukle vodovodne cijevi, dovozili su vodu na pašnjake jer su sve lokve i pojilišta bili zaleđeni, pomagali su vlasnicima kuća u spašavanju prozora i vrata, davali savjete kako spriječiti štete, prali su elektroinstalacije na 110 kW dalekovodu. U jedanaest dana koliko je trajalo nevrijeme u Pagu je deset dana dolazilo do višesatnih nestanaka struje što je bio velik problem jer mnogi građani u svojim kućama imaju grijanje na struju. Vatrogasci su prali elektrovodove i za najjače bure i samo zahvaljujući tome u Pagu je bilo struje.
– Uvijek smo spremni intervenirati jer imamo dobro obučenu i opremljenu ekipu koja na mjesto požara, nesreće ili nekog drugog događaja stiže za nekoliko minuta, rekao je Vičević.
Članovi DVD-a Pag su bili oslonac svima kojima je za nevremena trebala pomoć. Pripravni na sve, profesionalno su obavljali zadatke i spriječili su ili umanjili štete od bure i hladnoće. Iskazali su se željom za pomaganjem, izvanrednom koordinacijom i spretnošću. Članovima DVD-a Pag kao da ništa nije bilo teško i svaki su zadatak obavili do kraja, bez obzira na okolnosti.
Zbog njihove brze intervencije i spretnosti spašene su i ovce koje bi inače završile u zamrznutom pojilištu.