Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ako je paket teži od 2 kg ne može na Premudu!

17.02.2021. 18:17


Mještani otoka Premude uputili su jučer dopis na adresu Hrvatske pošte i Ministarstva mora kojeg su stavili i na mrežnu stranicu Društva Premujana i u kojem izražavaju svoju ljutnju i ogorčenje jer im Hrvatska pošta od sredine veljače, kako kažu, onemogućuje dostavu paketa težih od dva kg. Dopise u kojima upozoravaju na diskriminaciju otočana, uputili su dakle, na adresu Hrvatske pošte, ali i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Poštovani, obraćamo Vam se zbog odluke Hrvatske pošte da više ne isporučujete pakete na neke otoke, među kojima je i otok Premuda. Otok je povezan s kopnom trajektnom vezom tri puta tjedno. Putovanje traje nekoliko sati, a stanovnici otoka su pretežno starije dobi i nije im jednostavno putovati u Zadar. Pošiljke paketa su otočanima još važnije u ovo doba pandemije, jer su im često jedini način da dođu do određenih stvari iz Hrvatske i inozemstva.


Ovisni isključivo o Hrvatskoj pošti
Odlukom Hrvatske pošte diskriminiraju se stanovnici otoka u odnosu na druge stanovnike Republike Hrvatske. Oni ne mogu birati između drugih dostavnih službi, već su ovisni isključivo o Hrvatskoj pošti.
Poštanske usluge su u Vašoj nadležnosti i trebaju biti dostupne svim stanovnicima ove zemlje, stoga Vas molimo da omogućite stanovnicima Premude da dobivaju i šalju pakete koji im život znače – stoji u dopisu mještana otoka Premude.
Predsjednica Društva Premujana Lea Grdović naglasila je kako od prošlog petka 12. veljače ove godine mještani otoka više nisu u mogućnosti naručivati potrepštine putem web trgovine Hrvatske pošte d.d., Žuti klik, ukoliko je paket teži od dva kg.


Naručivali krumpire i jabuke
-Naime, preko te njihove stranice moguće je naručivati samo putem HP Express usluge, koja je onemogućena za otoke Premudu, Silbu, Olib, Molat, Ist… Cijelu proteklu godinu mještani su koristili ovu uslugu najviše za krumpire, jabuke, jer je poljoprivredna sezona bila loša, a i nastupila je pandemija. Imamo odličan internet, web trgovina cvjeta, a na otocima se ukida jedina mogućnost? Ovdje se radi o Hrvatskoj pošti, u 100% vlasništvu države. Otocima je pošta kao i brodska linija i ne možemo dozvoliti da ovo prođe tako lako. Misli li država u idućem koraku ukinuti poštanski ured? Još jedno radno mjesto maknuti s otoka? Onemogućiti otočanima poštansku uslugu tijekom cijele godine, svaki radni dan? Ove dopise upućuju mještani Premude nadležnima, slobodno ih preuzmite i tražite očitovanje – napisala je i objavila na FB stranici Društva prijatelja Premude Lea Grdović.