U planu put u Finsku i opremanje još jednog praktikuma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi uvijek aktivni
Naš najnoviji projekt »Reci mi što čitaš« počeo je 1. veljače i trajat će dva mjeseca. Ideja je da školski knjižničari i nastavnici na eTwinning platformi predstavljaju nove autore, naslove i prijedloge za čitanje, kao i web alate za promicanje čitanja. Jedan od ciljeva nam je i da takve naslove možemo koristiti u biblioterapiji, kako bi u širem kontekstu mogli govoriti o problemima mladih, poručila je Riger-Knez
Vedran SITNICA
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar poznata je po sudjelovanju u brojnim projektima

Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar poznata je po sudjelovanju u mnoštvu projekta. Njihovi nastavnici i učenici redovito ostvaruju razmjene i putuju s ciljem stjecanja što više praktičnih znanja i iskustava. Ni u ovoj godini, iako sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, projekti neće stati. Više o planovima u ovoj godini kazale su nam Diana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i školska knjižničarka profesorica Danijela Riger-Knez.

Projekti se nastavljaju i u ovoj godini

Teme mobilnosti nastavnika, koje će djelatnici škole nastaviti ostvarivati i u ovoj godini, često su orijentirane na upotrebu web alata u nastavi, kreativnost i inovativni pristup u nastavi, osnaživanje učeničkih i nastavničkih kompetencija u procesu učenja i poučavanja, planiranje i provedbu projektne nastave te kreiranje inkluzivnog kurikuluma.
- U ovoj ćemo godini nastaviti s radom na projektu »Luna«, koji je namijenjen mobilnosti nastavnika. Erasmus+ KA1 projekt »Learning with understanding – a new approach« (LUNA) potrebno je promatrati u kontekstu obrazovne reforme u Republici Hrvatskoj (Škola za život) u koju su uključeni i učenici i naši nastavnici. Aplicirali smo na još dvije mobilnosti, te čekamo na rezultate natječaja. U zadnjoj godini realizirali smo četiri mobilnosti. Naši su učenici, koji pohađaju programe hotelijerskog usmjerenja, u pretpandemijskom razdoblju bili polaznici Erasmus + projekta »Meet Italy« te su u četiri grupe po 21 dan boravili u Bergamu. Cilj te razmjene bio je razviti praktične vještine u radu s najsuvremenijom opremom u turističkim objektima opremljenim naprednom tehnologijom i svladati intelektualne vještine kao što su rad s klijentima i poslovna terminologija na stranom jeziku u stvarnom okruženju, istaknula je Radić-Škara i dodala kako u edukativnim putovanjima sudjeluju i učenici kuharskog i konobarskog smjera.
- Jedinstvena im je to prilika da uče, usavrše znanja i vještine te steknu viziju ugostiteljstva u drugim zemljama Europe. Pandemija nam je malo poremetila planove, no uspjeli smo sva tri školska praktikuma opremiti potrebnom opremom te provesti edukaciju nastavnika. Stvorili smo i pet novih specijalizacija i obučili oko 70 odraslih polaznika. Što se tiče proširenja praktikuma, neizvjesno je hoćemo li moći taj projekt realizirati u ovoj godini. Trenutno radimo na izradi troškovnika i nacrta projekta, kazala je Radić-Škara.

S Erasmus + platformom škola je započela prije 11 godina

Školske knjižničarke Antonija Goja i Danijela Riger-Knez pokrenule su nacionalni eTwinning projekt pod nazivom »Reci mi što čitaš«. Projekt je namijenjen učenicima od 6 do 19 godina, njihovim nastavnicima i školskim knjižničarima, a provodit će se tijekom veljače i ožujka 2022. godine. Projekt je zamišljen kao mjesto inspiracije i motivacije na kojemu je moguće predstaviti različite knjige, tekstove, autore, aktivnosti i projekte za poticanje čitanja koji su provedeni ili se provode u osnovnim i srednjim školama.
- Novi e Twinning projekt »Reci mi što čitaš« prvenstveno je namijenjen knjižničarima i nastavnicima hrvatskog jezika i književnosti. Kolegica i ja smo ga pokrenule te je dio naše Erasmus + platforme. Jedan je to vid širenja projektnih rezultata, odnosno njihova diseminacija. Mogu mu se priključiti svi zainteresirani djelatnici iz cijele zemlje, pa i međunarodno. S Erasmus + platformom škola je započela prije 11 godina, te cijelo to vrijeme kontinuirano provodimo programe mobilnosti, istaknula je Riger-Knez i dodala kako upravo rade na realizaciji još jednog projekta.
- U prošloj smo godini odradili jednu mobilnost u Portugalu i uskoro putujemo u Finsku ako sve bude u redu. Naš najnoviji projekt »Reci mi što čitaš« počeo je 1. veljače i trajat će dva mjeseca te je orijentiran na poticanje i promicanje čitanja. Ideja je da školski knjižničari i nastavnici na eTwinning platformi predstavljaju nove autore, naslove i prijedloge za čitanje, kao i web alate za promicanje čitanja. Ti bi se prijedlozi prvenstveno odnosili na naslove namijenjene djeci i mladima koji imaju dodatnu poruku, govore o temama i problemima koji zaokupljaju mlade te da su šire primjenjivi u nastavnom procesu i međupredmetnim temama, kao što su ovisnost, problemi nastali u pandemiji ili utjecaj medija. Jedan od ciljeva nam je i da takve naslove možemo koristiti u biblioterapiji, kako bi u širem kontekstu mogli govoriti o problemima mladih, zaključila je Riger-Knez.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)