Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plati pa se liječi

Autor:

16.03.2009. 23:00
Plati pa se liječi


Očekujemo rasplet događaja početkom travnja. Ako Općina Kolan odustane od sufinanciranja, normalno je da stanovnici iz te općine traže primjerenu medicinsku uslugu negdje drugdje, a ne u Pagu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić-Njekulin


Ako Općina Kolan ne bude htjela sufinancirati Dom zdravlja u Pagu, mještani s područja Kolana neće imati zdravstvenu uslugu u ovoj paškoj zdravstvenoj instituciji, stav je Poglavarstva Grada Paga.
– Hoće li ili neće Općina Kolan sufinancirati Dom zdravlja, kako je to već regulirano potpisanim ugovorom još u studenom 2008. godine, mi mnogo ne možemo utjecati. Naime, očekujemo rasplet događaja početkom travnja. Ako Općina Kolan odustane od sufinanciranja, normalno je da stanovnici iz te općine traže primjerenu medicinsku uslugu negdje drugdje, a ne u Pagu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić-Njekulin.
On je istaknuo da su Grad Pag i Općina Povljana odlučni u sufinanciranju Doma zdravlja. Kod nas nije ništa sporno. Mi smo spremni sufinancirati, jer ta je institucija svim našim stanovnicima nužna kako bi imali zdravstvenu zaštitu. Ako Općina Kolan odustane, očekujemo da će troškovi sufinanciranja biti manji u konačnici, jer tada će Dom zdravlja Pag pokrivati manje područje, odnosno samo područje općine Povljana i grada Paga.
Podsjetimo, 11. srpnja 2008. godine u Zadru je potpisan sporazum između Zadarske županije te Grada Paga, Općine Povljane i Općine Kolan o sufinanciranju Doma zdravlja u Pagu.
Prema tom potpisanom sporazumu, Dom zdravlja Pag Zadarska županija financirat će sa 100.000 kuna, Grad Pag sa 300.000 te Općina Povljana i Općina Kolan svaka sa po 100.000 kuna. No, prije mjesec dana Općinsko vijeće Kolana donijelo je odluku da Dom zdravlja u Pagu neće sufinancirati, uz obrazloženje da time stanovnici Kolana neće imati bitno bolju zdravstvenu uslugu. Načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe tada je rekao da je Kolanu nužan jedan liječnički tim koji će raditi svakodnevno.
O ovakvim navodima i nepoštovanju Općine Kolan već potpisanog sporazuma o sufinanciranju Doma zdravlja, paško Poglavarstvo ima jasan stav. Ako Općina Kolan ne želi sudjelovati u sufinanciranju, ne može ni očekivati zdravstvenu uslugu u ambulanti Pag.
Paško Poglavarstvo drži da uskoro slijedi postupak formiranja doma zdravlja, bez obzira na odluku Općine Kolan.
Naime, u postupku formiranja bit će imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja te upravna tijela. Potrebno je izraditi statut i druge dokumente neophodne za reguliranje rada doma zdravlja. U paškoj gradskoj upravi procjenjuje se da će dom zdravlja dobro funkcionirati, bolje će se organizirati dežurstva te će se općenito bolje regulirati rad u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite na onom dijelu otoka koji će Dom zdravlja Pag pokrivati.


 PAŠKA AMBULANTA




Od 2004. godine, kada je Pagu ukinut Dom zdravlja, u ambulanti Pag rade četiri liječnika: dr. Vesna Uljančić, dr. Željko Vragović, dr. Ivan Šupraha i dr. Mauro Bistričić. U javnosti su više puta naglasili da su im uvjeti rada katastrofalni, a njihova mjesečna satnica dežurstva je uz redovan rad premašila 300 radnih sati.
Podsjetimo da su paški liječnici u više navrata od Doma zdravlja Zadarske županije zatražili zapošljavanje još jednog liječnika kako bi se olakšao posao u ambulanti koji su ocijenili nemogućim. Liječnici u paškoj ambulanti uz svoju redovnu radnu satnicu odrađuju i dežurstva noću, vikendima, praznicima i blagdanima.
Paški liječnici i danas ističu da je Pagu potreban još jedan liječnički tim, budući da pružaju medicinske usluge građanima s područja grada Paga i građanima s područja općina Povljana i općine Kolan. Uz domicilno stanovništvo usluge ambulante Pag koristi i po nekoliko tisuća vikendaša, mahom umirovljenika koji na Pagu borave gotovo šest mjeseci. O ljetnim gužvama da se ne govori.