Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ivica: Moram gledati kako morski psi jedu moj plijen

16.03.2012. 23:00
Ivica: Moram gledati kako morski psi jedu moj plijen


Poslije Kranjske Gore, kada sam vidio da ne mogu uhvatiti priključak s Feuzom i Hirscherom, usredotočili smo se na slalom. Blokada u glavi sve je manja – kaže Kostelić


“U ovom trenutku najvažnija je samo jedna disciplina. Zato smo donijeli odluku da neću danas nastupiti u veleslalomu. Mislim da nemam koristi od nastupa, posebno ne u ovom stanju. Isključivo je važan slalom u nedjelju”, rekao je Ivica Kostelić na prigoddnoj konferenciji za novinare, održanoj na terasi hotela “Aqi”, okupanoj suncem, s kojem je pucao pogled na završni dio skijaške arene “Planai”.
Ivica je preskočio prve dvije utrke završnice, neće ga biti ni sutra na startu. Poslije Kranjske Gore, gdje je 16. mjestom u slalomu izgubljena svaka nada da će obraniti naslov pobjednika Svjetskog kupa, Ivica je trenirao u Innerkremsu.
– Treninzi su bili dobri, mislim da smo napravili dobar posao. Uvjeti su bili dosta teški, ali uspio sam sve proći bez nekakvih problema. Leđa smo uredili, koljeno još ponekad malo boli, ali to je u granicama normalnog. Što to znači? Stanje koljena se približava nekakvom mojem normalnom stanju. Uglavnom ne boli, ali zaboli kada je staza tvrđa ili teža. U tom slučaju smo dozirali treninge.
Prednost
U nedjeljni slalom (prva vožnja u 9, druga u 11.30) Kostelić ulazi s 50 bodova prednosti. Ima 610, Marcel Hirscher 560 bodova. U igri je još Andre Myhrer (544). Za osvajanje trećeg malog slalomskog globusa Ivici treba treće mjesto, u tom slučaju Hirtcher ga ne može dostići čak ni pobjedom. Ako završe s istim brojem bodova (Hirscher prvi, Ivica četvrti), Austrijanac je u prednosti zbog većeg broja pobjeda. Ono što može biti važno je – startni broj.
– Startni broj će biti odlučujući! Kod mene nema toliko pritiska, ipak imam nekakvu prednost. Treba mi jedna solidna utrka, bolja nego u Kranjskoj Gori. Znam da nisam na vrhuncu forme, ali znala mi se kroz tjedan dogoditi dobra vožnja. A to je bila svaka u kojoj nisam osjećao blokadu da slobodno vozim zbog koljena. Nemam prevelika očekivanja jer znam da ću braniti prednost, mislim da sam za to u ovom trenutku spreman. Nadam se da me tijelo neće spriječiti da odvozim svoju najbolju vožnju, a ta blokada u glavi sve je manja. Uvjeti su nešto drugačiji od onih u kojima sam se pripremao, ali trening na tvrdom efikasniji je od onog na mekanom snijegu.
Danas će Kostelić odraditi lagani trening, dok Beat Feuz (1.330 bodova) i Marcel Hirscher (1.255) imaju još dvoboj u lovu na Veliki kristalni globus. Hirscher ima prigodu osvojiti i mali veleslalomski globus, prvi u karijeri. Ted Ligety zaostaje 92 boda i samo na jedan način može preuzeti vrh. Treba mu pobjeda, a Hirsher se smije biti među prvih 15. Ivica se može nadati da će Hirscher posljednjeg dana kalkulirati zbog Velikog kristalnoga globusa.
Hirscher u prednosti
– Veleslalom može dosta utjecati na Hirschera i taktiku koju će odabrati. Obojica su zaslužili pobjedu u ukupnom poretku, ali mislim da je sada Hirscher u prednosti poslije pogreške Feuza u super G-ju. No, Švicarac će voziti i slalom. I može do bodova. Sjećam se da sam se jednom penjao po stazi na završnici, a opet samo došao do bodova.
Šteta je samo što se zbog ozljede u Sočiju i operacije koljena Ivica nije mogao boriti do kraja za veliki trofej.
– Poslije Kranjske Gore, kada sam vidio da ne mogu uhvatiti priključak, usredotočili smo se na slalom. Vjerujem da me domaći navijači neće dočekati oštrije nego posljednji put, nakon Kitzbühela.
Prije dvije godine zaustavila su ga leđa, sada koljeno. Ivica je u trofejnoj kolekciji mogao imati tri Velika kristalna globusa!
– Najbolje objašnjenje? Osjećam se kao starac u noveli Ernesta Hemingwaya “Starac i more”, koji mora gledati kako morski psi jedu njegov plijen… Tako je to otprilike izgledalo.
Santiago Kostelić… Prije deset godina osvojio je prvi mali slalomski globus. Danas će podignuti četvrti, onaj za kombinaciju. Za peti mora pričekati nedjelju. Ovoga puta neće biti ledeno kao na noćnom slalomu, u Alpe je stiglo proljeće…


Novi juriš na Veliki globus




Sa završnicom Svjetskoga kupa ne prestaju skijaške aktivnosti Ivice Kostelića.
– Najprije vozim idućeg tjedna na prvenstvu Hrvatske na Sljemenu. Slijedi deset dana Innekremsa te Island, gdje ću također voziti dvije utrke. Od sredine travnja do kraja svibnja skijat ću na Mölltaleru i Hintertuxu. To je onaj dio koji smo prošle godine preskočili. Naravno, već postoji plan kako bi trebala izgledati iduća sezona. Razgovarali smo o nastupu na svim utrkama, ali ako vidimo da su skokovi previsoki, te utrke bih preskočio. Ako se na proljeće dobro pripremim, pokušat ću još jednom jurišati na prvo mjesto u ukupnom poretku – kaže Ivica.


Austrijancima prvo mjesto


Austrijancima je pripala ekipna utrka, paralelni slalom s dva skijaša i dvije skijašice u sastavu. Austrijanci su u finalu svladali Švicarsku 3:1. U dvoboju za treće mjesto Švedska je pobijedila SAD 3:1. Zanimljivo, u polufinalnim ogledima Austrija i SAD, kao i Švicarska i Švedska, ostvarili su po dvije pobjede, presudilo je bolje ukupno vrijeme. Danas se završnica vraća “ozbiljnom” natjecanju, skijaši voze veleslalom (10 i 12.30), skijašice slalom (9 i 11.30).