Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sve do sada briši – sada kreće ono pravo

16.03.2012. 23:00
Sve do sada briši – sada kreće ono pravo


U ABA ligu će ući Cedevita, Cibona i Zagreb. U to nema dvojbe. A preostalo mjesto itekako veliku borbu vodit će Zadar, Split i Jolly


Grad košarke se poput uspavane ljepotice uspavao i sada kao da čeka nekog da ga probudi iz ružnog sna koji je započeo onog trenutka kada je postalo jasno da KK Zadar, jedan od najvećih brendova Zadra više neće nastupati u regionalnoj, već u A-1 ligi košarkaša. No, lokalnim dvobojem protiv Sonik-Puntamike polako se Zadar počeo i buditi. A-1 liga je završila i u njoj se nije dogodilo apsolutno ništa spektakularno. I prije početka natjecanja bilo je kristalno jasno da će Zadar, Split i Jolly ići dalje te da će se od ostalih momčadi još dvije momčadi priključiti ABA-ligašima u svojstvu manje-više kante za napucavanje. Za Zadar i Zadrane početak Lige za prvaka je početak i velike bitke za povratak u elitu. A regionalna lige će iduće sezone godine prihvatiti četiri hrvatske momčadi, a konkurenata je šest. Ali, budimo realni u ABA ligu će ući Cedevita, Cibona i Zagreb. U to nema dvojbe. A preostalo mjesto itekako veliku borbu vodit će Zadar, Split i Jolly. Zabok i Svjetlost u tu bitku neće ući.
“Dobar” ždrijeb
Raspored Zadru ide na ruku, ako se to uopće može kazati u ligi u kojoj igra svatko sa svakim dvaput.
U prvom i trećem kolu igra kod kuće protiv Zaboka i Svjetlosti, a u drugom kolu gostuje u Splitu. Realno, svi mi priželjkujemo omjer 3:0, izbacivanje Splita iz igre i mirnu završnicu prvenstva u kojemu će Zadar opušteno ulaziti u dvoboje s Cedevitom, Cibonom i Zagrebom te u konačnici iduće sezone puniti dvorane protiv ABA-ligaša te za nekoliko mjeseci nalikovati na onaj Zadar kojeg se svi sjećamo, bilo da se radi o generaciji 1986., nekoj prije ili nekoj kasnije.
Lakše reći nego učiniti. Regionalnu ligu itekako žele i Splićani i Šibenčani. Split je potpisao Nikolu Vujčića, a svi koji su bili skeptični glede povratka jednog od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena mogli su se razuvjeriti na posljednjem gostovanju Splita u Zadru kada je poluspremni Vujčić trpao koš Zadra kako god je to želio ostvariti.
Opasni Splićani i Šibenčani
Split je itekako opasna momčad. Radi se o sastavu koji u Subotiću ima solidnog “playa”, u Mimici opasnog šutera, a u Vujčiću sve. Uz iskusne Grgurovića i Dijana te uz svoje neke klince koji znaju svoj posao nisu protivnik za podcjenjivanje. Jolly se od dolaska Hrvoja Vlašića na mjesto trenera potpuno dignuo i od tada se Šibenčani itekako dobro igraju… i što je za njih najvažnije pobjeđuju. Vodi ih odličan Amerikanac Ross koji je ubio Zadrane na posljednjem gostovanju Zadra u Šibeniku. Konačnih 35 koševa i Bog zna koliko asistencija dokazuje da će se na tog igrača u međusobnom dvoboju ipak morati malo drugačije čuvati (recimo ići ispod picka, a ne okolo). Njima je pristupio jako dobar šuter Puljko, a reket čuva zadarski trojac Josipović-Mrva-Vrsaljko.
Gledati sebe
Za Zadar, doduše, u ovom trenutku i nije potrebno previše razmišljati o suparničkm igračima. Ono što su Zadrani ove sezone pokazali na parketu definitivno nije ništa negativno. U početku se malo tražilo. Nešto se promašilo i sa selekcijom, pripreme su odrađene malo “ofrlje”. No, kada je Pipan, nakon povratka iz Europskog prvenstva (izbornik Poljske) počeo preuzimati stvari o svoje ruke te kada su klubu pristupali prvo Vrbanc (prije toga je ipak odlučio ostati Ive Ivanov) pa Krapić pa Vragović pa Vrkić, krvna slika momčadi iz Višnjika se počela itekako mijenjati. Momčad je dobila i karakter, ali i drskost i mišiće. Krenule su i pobjede, krenule su i bolje igre. Uspjeh u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića protiv Cibone, a nakon toga i otvorena utakmica u polufinalu sa Zagrebom (na njihovom terenu) dokazala je da je Pipan uspio složiti sastav koji je itekako ravnopravan ABA-ligašima.
Vrhunac A-1 lige donio je i dva nova potpisa. DeEayne Reed i Abdullahi Kuso. Organizator igre i centar. Zadar je nedavno popunio dvije pozicije koje su itekako bile problematične, a ono što je definitivno važna je i činjenica da se ulaskom u Ligu za prvaka briše pravilo zaštićenog godišta, tako da će Pipan sada imati itekako mnogo “konja za trku”. Jer sad već roster izgleda itekako respektabilno. Reed, Kuso, Vragović, Vrbanc, Batur, Vrkić, Ivanov, Krapić… nije za baciti definitivno. Ima tu i mišića i iskustva, a Pipan se već dokazao kao trener koji zna što treba raditi. Cilj je dostupan, ali cilj je imperativ. Sada se treba pokazati što se zna i naplatiti trud koji. Iduće godine Zadra očekujemo među najjačim momčadima iz ove regije.
Alibi Puntamičani
Sonik-Puntamika će svoj put nastaviti u Ligi za ostanak. Očekivano? U klubu će reći da. Realno… to baš i ne stoji. U redu, recimo da su Jolly, Split i Zadar ispred. Ali Svjetlost i Zabok. Nikako. Roster Puntamičana i ne izgleda baš puno slabiji nego lani. U redu neki igrači su otišli, ali isto tako neki su i došli, a neki su i iskusniji. Prošle sezone Sonik, tadašnja Borik-Puntamika je ostvarila veliki uspjeh. I s time se u klubu hvale i trebaju se hvaliti. No, malo već predugo stižu iz kluba alibi najave, cilj je ostati u ligi. Zašto? Zašto već unaprijed priznati Svjetlosti ili Zaboku ili Alkaru ili bilo kome da je bolji i jači od tebe. Pogotovo ako si većinu tih momčadi u Jazinama rastavio na proste faktore. Zašto jednom ne kazati: “idemo uhvatiti Ligu za prvaka”. Ako je prošle godine ostvaren vrhunski rezultat, a ostvaren je; onda se mora priznati da ove sezone to i nije tako. Sonik-Puntamika je svoj put mogla nastaviti u Ligi za prvaka. To Puntamičani nisu ostvarili, dakle sezona za njih je ipak ispod očekivanja. Problem “zelenih” u ovoj sezoni su definitivno gostovanja s kojih se niti jednom nije vratilo s pobjedom. Imali su Puntamičani još turbulencija. Pogotovo se radi o odlascima igrača i konfliktima s trenerom Nevenom Plantakom. Koliko je i to utjecalo na rezultat, sada se može samo nagađati, a u sportu nagađanja nikad nisu dobra. U svakom slučaju Sonik sve svoje snage treba usredotočiti na osiguravanje ostanka, što u konačnici sezonu ipak ne bi okarakteriziralo katastrofalnom. PBudući da se bodovi iz A-1 lige prenose (s momčadima koja su u Ligi za ostanak), Sonik je na 50%, a zadržavanje domaćeg terena bi i zadržalo tu momčad i iduće godine u A-1 ligi. Plantakova momčad tradicionalno jako dobra igra u Jazinama, tako da ipak ne bi trebalo biti problema zadržati se u društvu prvoligaša. A bilo bi ipak dobro oduzeti i koji bod u gostima. Čisto da se ne strepi.


Reed protiv Zaboka, Kuso protiv Splita




Abdullahi Kuso je još uvijek u New Yorku, gdje čeka potvrdu o nekažnjavanju, koja je nužna za dobivanje ulazne vize za Hrvatsku. Ona bi, kažu u KK Zadar, trebala stići u ponedjeljak, te očekuju da će nigerijski centar biti na raspolaganju treneru za utakmicu drugog kola Lige za prvaka protiv Splita na Gripama sljedeće subote. DeWayne Reed je registriran i pravo nastupa u dresu Zadra ima već u utorak, kada na Višnjik stiže Zabok.
R. M.