Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Beroš: Devet novozaraženih koronavirusom

17.03.2020. 08:34


Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Do sada je na koronavirus učinjeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, 630 kontakata je pod nadzorom, rekao je ministar.
"Epidemiološka slika je u datim okolnostima i nadalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da ona ostane takva i u bududućim danima. Međutim, izvjesno je u budućim danima s obzirom na epidemiološku karakteristiku ove epidemije da broj oboljelih u Hrvatskoj može rasti", istaknuo je Beroš.
Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus  detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku – nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.
Hrvatska je sve to napravila, naglasio je Beroš.
"Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni", rekao je ministar zdravstva.
Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla, kazao je. Vode se računa o izolacijama i karantenama, kao i svim mogućim kontaktima, dodao je. 
Apelirao je na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, a Stožer i društvo će se pobrinuti da dobiju sve što im je potrebno. 
"U okviru Stožera organizirat ćemo dostavu lijekovima starijima i nemoćnima", rekao je Beroš. "Radimo i na tome da se organizira dostava hrane", dodao je.
Među pozitivnim pacijentima nema težih simptoma, rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije. Dobili smo 533 dojave o kršenju, 93 osobe su sankcionirane, rekao je Božinović.