Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DOBA KORONE Od danas poseban broj za psihosocijalnu pomoć i dostavu namirnica

17.03.2020. 09:20


Od danas će građanima biti na raspolaganju dežurni broj mobitela za psihosocijalnu pomoć, koji će biti dostupan 24 sata, potvrdio je Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa, koji je ujedno apelirao da se broj ne zloupotrebljava, jer da se broj, koji će objaviti, aktivira isključivo s namjerom da se građanima pomogne u vrijeme koronavirusa.


Dostava obroka i pitke vode
– Broj za psihosocijalnu pomoć bit će naknadno dostupan na facebook stranici, ali će građani do broja moći doći i preko Stožera civilne zaštite Zadarske županije, poručio je Galac, dodajući kako će se ovaj broj moći koristiti i za dostavu namirnica, koje će u slučaju izolacije, odnosno ukoliko grad bude pod karantenom, volonteri pri Crvenom križu dostaviti do kućnoga praga, potvrdio je Galac, te je naglasio da ovaj broj građanima nikako ne smije biti prilika za bilo kakvu zloupotrebu i da će robu koju građani naruče, morati platiti kao da su sami bili u trgovini, dok će dostava od strane volontera biti besplatna, objasnio je Galac.
Zadarski Crveni križ, prema riječima ravnatelja, spreman je biti operativna snaga Civilne zaštite, te može osigurati materijalno – tehnička sredstva za karantenu, krevete i posteljinu, ukoliko bi za takvim aktivnostima bilo potrebe.
– Crveni križ djeluje kao operativna snaga civilne zaštite, i sve što budemo poduzimali u izvanrednoj situaciji, ako do toga dođe, mora biti usklađeno sa Stožerom civilne zaštite, naglasio je ravnatelj Crvenog križa, dodajući kako će u slučaju da grad bude pod karantenom građanima biti osigurana dostava obroka i pitke vode do vrata karantene jer da djelatnici Crvenog križa i volonteri ne ulaze u karantene, niti smiju imati direktan kontakt s izoliranim osobama, potvrdio je Bore Galac.
Iako zadarski Crveni križ ima dovoljno svojih volontera, prema potrebi, kako je objasnio Galac, kontaktirat će i civilne volontere da se uključe u aktivnosti pružanja usluga građanima.


Volonterska mreža
Voditelj zadarskog Volonterskog centra, Josip Vidov, potvrdio je da će se prema pozivu Crvenog križa i oni uključiti u pružanje pomoći, ali da oni sami kao Volonterski centar nemaju nadležnost djelovanja u trenutku kada bi počelo krizno volontiranje, te da tu ulogu tada preuzima isključivo Crveni križ. Međutim, Vidov je objasnio da će se kao volonterska mreža i oni sami aktivirati preko informativnog obrasca građanima.
– U slučaju krizne situacije, cijela mreža volonterskih centara u Hrvatskoj poslat će mail volonterima s jednim obrascem koji je jednostavan, i koji će volonteri moći isprintati i ubaciti u sandučiće osobama starije životne dobi, poručio je Vidov, dodajući kako će se na tom obrascu nalaziti broj telefona volontera kojeg će se moći kontaktirati u slučaju da netko od građana treba namirnice ili neku pomoć u kući koju su i do sada pružali kao Volonterski centar, rekao je Vidov.