Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PRISILNA KARANTENA Šime Fantela: Treniramo na sobnoj bicikli i ergometru

17.03.2020. 08:57


Malo je standardnih i »normalnih« vijesti ovih dana. Pogotovo u svijetu sporta pa tako niti ne čudi informacija da su olimpijski i svjetski prvaci u jedrenju Šime Fantela, Igor Marenić, Mihovil Fantela, trener Edo Fantela, zatim olimpijka Enia Ninčević te ostatak jedriličarske ekipe u samoizolaciji. Razlog je logičan. Naime, zadarska jedriličarska ekipa je proteklih dana boravila u Španjolskoj, a nakon povratka u Zadar, moraju se pridržavati strogih mjera samoizolacije. Naime, oni su boravili u Palma de Mallorci, gdje su odrađivali pripreme i trebali nastupiti na regati imena »Trofej princeze Sofije«. Naravno, regata je otkazana, kao i mogućnost bilo kakvog treniranja u Španjolskoj.
-Moram priznati da je povratak u Zadar bio izazovan. Bili smo u Španjolskoj na pripremama i u samo jedan dan se sve promijenilo. Morali smo u svega par sati se spakirati, spremiti dva broda i dva gumenjaka, krenuti na put… – objasnio je Šime Fantela, dodavši:
– To je sve bilo u četvrtak. Imali smo ujutro sastanak gdje smo odlučili da ćemo pratiti što druge nacije odluče. Pogotovo one veče, jer smo smatrali da imaju više informacija od nas. Kako je početkom dana, samo nekoliko reprezentacija odlučilo napustiti mjesto, naša prva odluka je da ostanemo tamo i nastavimo s pripremama. Ali kako je dan odmicao, tako je sve više posada donijelo odluku o odlasku, a do nas je došla informacija da će se dogoditi »lock out« u Španjolskoj, tako da smo odlučili krenuti u Zadar, jer najgore što nam se moglo dogoditi da ostanemo u Španjolskoj, a da ne smijemo trenirati.


Bez kontrole na aerodromu
Šime Fantela je u Španjolskoj boravio sa suprugom i djetetom i svi su sada u »kućnom pritvoru«. Problema na granicama, kaže, nije bilo.
– Mi smo se vratili avionom i sletjeli u Zagreb. Vidjeli smo da ljude koji izlaze s aerodroma zaustavljaju i uručuju im odluku o samoizolaciji. Mi smo presjedili i uhvatili avion za Zadar i na našem aerodromu smo očekivali da će nas to isto dočekati, ali nitko nas nije zaustavio i sve je bilo otvoreno. Naravno, mi smo sami odlučili se staviti u izolaciji na dva tjedna.
A kako je u samoizolaciji?
– Snalazimo se. Organiziramo život. Naravno da je sve drugačije, ali eto, i treniramo. Radimo na sobnoj bicikli. Otac je dogovorio s veslačkim klubom i korištenje veslačkih ergometara. Pokušat ću ostati u formi, raditi neke druge stvari. Ono što je najvažnije zdravi smo. Dobro se osjećamo.


Italija pa Španjolska
A Igor Marenić je prvo bio u Italiji pa u Španjolskoj, da bi zajedno s ostatkom ekipe se vratio u Zadar.
– Trebali smo nastupiti u Genoi, ali nakon što je cijela Italija završila u »crvenom«, otišli smo u Španjolsku, što nam je i bio plan. No, brzo smo onda morali krenuti u Zadar.
Marenić je s većim dijelom delegacije putovao kombijima, ali izbjegao je kaos na granicama.
– Zanimljivo je bilo to što nas nitko nije kontrolirao kada smo došli iz Italije u Španjolsku. Niti na povratku u Hrvatsku nije bilo većih problema. Tek su nam na talijansko-slovenskoj granici izmjerili temperaturu, a na Hrvatskoj granici smo dobili rješenje o samoizolaciji, kojeg se naravno pridržavamo. Čekali smo možda pola sata na granici.
Olimpijski prvak se trudi također »čuvati« formu. Radim na sobnoj bicikli, ergometru. Imam »trx«. Treniram koliko mogu.
A Marenić je zajedno s svojom partnericom De Micheli Vitturi trebao nastupiti na regati koja je ujedno i kvalifikacijska za Olimpijske igre. Regata je odgođena, a sada je upitno hoće li doći nova prilika da se kvalificira na igre.
– Još jedna kvalifikacijska regata se treba održati u šestom mjesecu u Japanu. Ali taj put je zaista skup. Trebamo i poslati brod ranije, a onda ostajemo bez sredstva za trening, tako da je upitno hoćemo li to moći ostvariti. Nekako mi se čini da se nalazim u nekom apokaliptičnom svijetu. Dobro se osjećam. Mislim da sam zdrav. Ali naravno moguće je da sam zaražen i naravno da moramo svi mi dodatno paziti da ne širimo zarazu.
 




U Španjolskoj krštena Iadera


U Palmi de Mallorci nekoliko dana prije povratka u Zadar Šime i Mihovil Fantela su krstili novi brod. Ime mu je Iadera.
-To je latinski naziv za Zadar. To nam treba biti olimpijski brod. Nadam se da će biti brz u da će nam donijeti sreću u budućnosti, prije svega na Olimpijskim igrama.
A Olimpijske igre, kako stvari stoje, ne bi se trebale otkazati.
-Informacije koje imamo iz Međunarodnog olimpijskog odbora i HOO-a govore kako se za sada ne razmišlja o otkazivanju Olimpijskih igara. Mi smo sada dva tjedna sigurno izvan pravih treninga, ali se nadamo da ćemo nakon toga nastaviti gdje smo stali.