Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Sa sedam minuta kašnjenja Podgoričani protutnjali Višnjikom

17.03.2021. 09:10


Košarkaši Zadra upisali su 13. regionalni poraz u zaostaloj utakmici 7. kola protiv Budućnosti odigranoj jučer u Krešinom domu. Reklo bi se nikakvo čudo, ipak je s druge strane terena stajala moćna momčad iz crnogorske metropole koja je potvrdila, kao i u prvom susretu u Podgorici prije deset dana, da je neki drugi košarkaški svijet u odnosu na Zadar pa zato ovaj poraz na Višnjiku nije uopće shvaćen tragično, već kao »još jedan običan dan u zadarskom abaligaškom uredu« kojeg su zaključili s mizernih 62 poena uz tek sedam posto za tricu (1-15) i čak 24 izgubljene lopte.


Sužena rotacija
Perinčić se morao suprotstaviti Podgoričanima s poprilično okrnjenim sastavom jer pravo nastupa u ovoj utakmici nisu imali Antonio Jordano, Filip Kraljević i Kodi Justice. Tako je u rotaciji tek mogao računati na devetoricu igrača među kojima se nalazio i još uvijek maloljetni Duje Brala pa je stoga presmiono zvučala najava o mogućnosti šokiranja u posljednje vrijeme uistinu nabujale Budućnosti koja je ne samo da je u vrhu regionalne lige, već se nedavno probila i u četvrtfinale snažnog Eurokupa. Zato je ugodno iznenađenje predstavljalo pravo, muško otvaranje utakmice od strane domaćih košarkaša koji su nakon niti sedam minuta igre poprilično zabrinuli gostujućeg trenera Dejana Milojevića. Na semaforu je stajalo 13:4 za momčad s Višnjika te je u tom trenutku izgledalo kao da su oni, a ne Budućnost, jedna od najjačih abaligaških momčadi. Posebno je taj dojam pojačan s uspješnim limitiranjem napadačke igre podgoričkog sastava koji je tek dvaput uspio provući loptu kroz mrežicu u tih sedam uvodnih minuta, preko Ejima za 2:2 i 10:4, a na drugoj strani raspojasao se sa sedam koševa Chinanu Onuaku. Ipak, taj vrlo hrabri ulazak Zadrana kao da je zaškakljao goste pa su u preostale tri minute prve četvrtine odlučili demonstrirati silu potpuno preokrenuvši situaciju na terenu. Doslovno su protutnjali u tih 180 sekundi pored Perinčićevih igrača nakon čega je bilo kristalno jasno da će sve ići u njihovu ‘pirju’. Na velikoj 12:0 seriji koja je preokrenula odnos snaga na parketu gosti su mogli biti zahvalni svom razigravaču Nikoli Ivanoviću koji je na brzinu vezao osam koševa od čega su bile dvije trice, a Zoran Nikolić i Popović su potom zaključili uvodnih 10 minuta s tri viška (13:16). Sa spoznajom da će u drugoj četvrtini Perinčićeve vedete morati na zasluženi predah, igrači Budućnosti su s igrom praktički »na pola gasa«, polako, ali sigurno, povećavali svoju prednost. Forte im se kao i u podgoričkom srazu pokazao vanjski šut, što se ne može kazati za domaću momčad koja je prvo poluvrijeme zaključila s katastrofalnih 0-7 za tri.


Gosti »na pola gasa«
Na Ivanovićeve trice nadovezao se početkom druge dionice Danilo Nikolić, potom su dvice nanizali Zoran Nikolić, Ivanović i Cobbs s čim je Budućnost pobjegla na 14 plusa (17:31). Već tada, iako je proteklo tek 15 minuta igre, bilo je jasno da će Budućnost bez mnogo znoja do novih bodova, a Zadrani su pak morali čvrsto »stisnuti fige« da se gosti ne odluče odigrati na svom maksimumu što bi naznačilo pravu rezultatsku katastrofu. Srećom, po njih, ali ne i po Milojevića, gostujući igrači su ipak odlučili ne inzistirati na svakom skoku i čvrstoj obrani pa je Zadar uspio do poluvremena održati tih 14 minusa (28:42). S 13 izgubljenih lopti u 20 minuta, bez ubačaja s vanjskih pozicija, nije se ruku na srce ni moglo doći bliže moćnim »Đetićima« koji su i s pola snage ubacili sedam od 15 trica u prvom poluvremenu i tako si priskrbili miran nastavak utakmice. Budućnost je bez stresa odradila i treću četvrtinu koja im je donijela najvećih 21 viška iako su mnogo agilnije otvorili Perinčićevi igrači s vezanim poenima Mavre i Onuakua (32:42). Uslijedile su trice Ejima i Šehovića, malo je pomogao i Ivanović (38:59), što je Podgoričane i teoretski potvrdilo pobjednicima ovog susreta. Uvidjevši da je eventualan povratak u živu utakmicu potpuno neizvediv, Perinčić je »ubacio u vatru« Bralu i Paponju čija je prisutnost na terenu čak donijela određeni rezultatski pomak, tj. 7:0 mini-seriju za primicanje na 45:59, ali i tu sitnu pukotinu u obrani gosti su ekspresno zakrpali, kako drugo nego vanjskim šutom, u režiji raspoloženih Ivanovića i Danila Nikolića. Kod Zadra najučinkovitijima su se na kraju pokazali Onuaku (15 poena i sedam skokova) i Mavra (12 poena i devet asistencija) dok su kod Budućnosti glavnu riječ vodili Danilo Nikolić, koji je zabio 18 poena (šest trica), te Ivanović sa 17 koševa.
 




ZADAR 62
BUDUĆNOST 76


(13:16, 15:26, 12:17, 22:17)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Sreten Radović, Damir Javor, Uroš Nikolić.
ZADAR: Carter 10, Paponja, Palokaj 2, Brala 5, Vujičić, Vuković 6, Bursać 4, Junaković 2, Buljan, Mavra 12, Onuaku 15, Planinić 6. Trener: Ivan Perinčić.
BUDUĆNOST: Cobbs 8, Ivanović 17, Ejim 11, Šehović 3, D. Nikolić 18, Apić 2, Mitrović, Della Valle 2, Z. Nikolić 4, Popović 5, Reed 6, Žugić. Trener: Dejan Milojević.
Šut za dva: Zadar 25-42 (60%); Budućnost 14-26 (54%).
Šut za tri: Zadar 1-15 (7%); Budućnost 14-35 (40%).
Slobodna bacanja: Zadar 9-14 (64%); Budućnost 6-6 (100%).
Skokovi: Zadar 33 (26+7); Budućnost 26 (21+5).