Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

POTRUBI ZA ČUDO Meštrović: »Ne da smo opet na početku, sad smo – na dnu«

17.03.2021. 13:28


Početkom ovog i početkom sljedećeg mjeseca autoprijevoznicima u Hrvatskoj ističu moratoriji na kredite koje su im banke odobrile zbog epidemije koja je ovom segmentu gotovo u potpunosti onemogućila rad. Naime, mnogi od njih su imali kredite za vozila, a kako nisu radili, nisu imali čime plaćati rate. Nakon što su autoprijevoznici diljem Europe prosvjedovali pod zajedničkim pozivom upomoć »Honk for hope«, banke su odobrile moratorij na neko vrijeme. Ali to sad istječe, nekima je već istekao 1. ožujka, a nekima će 1. travnja. Tako su nekima već počele stizati rate, a s time su se njihovi problemi vratili, to jest, još su i veći. Nekima su čak stigle i poruke leasing kuća da moraju vratiti svoja vozila.


Nema koga voziti
Kako kaže Jure Meštrović, zadarski predstavnik inicijative Povremeni prijevoz putnika »Honk for hope« (Potrubi za nadu), ne da su opet na početku, nego su sad već – na dnu.
– Ono zaliha što smo imali smo iscrpili odavno da bismo uopće održali firme. Od same države nikakvu pomoć nismo dobili. Radnici su dobili plaće, i to je sačuvalo radna mjesta, ali mi nismo dobili pomoć za održavanje firmi na životu. A potrebno je plaćati režije, najmove prostora, knjigovodstvo, registracije i osiguranja vozila… Za to ni jedne kune nismo dobili. Jedna smo od rijetkih branši koja gotovo ništa nije uspjela raditi otkad je epidemija počela, govori Meštrović, pojašnjavajući kako njima rad nije zabranjen, ali da nemaju koga voziti.
Nema turista, nema izleta nikakve vrste, sportski klubovi putuju minimalno, nema masovnijih hodočašća…
– Mi bismo mogli voziti, iznajmiti primjerice, autobus nekome za Zagreb. Inače je to 100 kuna po osobi, a sad, s obzirom na ograničenje od 40 posto popunjenosti kapaciteta, to bi stajalo 250 kuna po osobi. To se nikome ne isplati plaćati. Nismo išli u isti koš, primjerice, s ugostiteljima. Jer, oni su, osim što su se neki mogli djelomično pokrivati s dostavom ili hranom za vani, dobili i popuste za struju, vodu, najmove i slično. Mi ništa za nadoknadu štete nismo dobili. Bilo je govora da bismo dobili kredite s jako niskom kamatom, pri čemu bi država bila jamac. Na kraju od toga isto ništa, ističe Meštrović.
Kako kazuje nadalje, leasing kuće prikupljaju podatke kako bi se vidjelo kako stoje, a u svakom slučaju, kako dodaje, nije ni leasing kućama u interesu da im ljudi vrate autobuse i kombije, jer u ovom trenutku nemaju ni oni gdje s njima.


Očekuju sastanke spasa
– I pokraj svega toga, sad je još došao trenutak da banke trebaju dobiti novac koji su ljudima posudile za kredite. Moratoriji istječu i što se banaka tiče, one, naravno, očekuju da se to vrati, a mi izlaza nemamo, govori Meštrović.
U kontaktu su, kaže, sa svojom središnjicom i vidjet će kako će dalje nastupati. Osim toga, nedavno osnovana udruga Autobusi HR aktivna je u svojim nastojanjima da se situacija olakša. Iz udruge Autobusi HR izvijestili su kako su se već bili obratili Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture gdje su na prvom sastanku dobili zeleno svjetlo za zajedničko rješavanje problema i suradnju, međutim poziv na drugi sastanak na kojem je Ministarstvo trebalo okupiti sva ostala ministarstva od interesa još uvijek nije potvrđen i uz sve napore upitno je hoće li i biti.
Tako udruga Autobusi HR i dalje čeka odgovor o sazivanju svih sastanaka s predstavnikom leasing kuća, s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, s temom produljenja mjera potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i s HANFOM.
U Zadarskoj županiji je uoči ljeta prošle godine bilo oko 200 prijevoznika, a neki su bili primorani i zatvoriti. Od predstojeće sezone nemaju velika očekivanja. Već sad znaju da putovanja kruzera neće biti, a izleti s kruzera su im bili veliki dio kolača. Ostali događaji koji bi iziskivali korištenje njihovih usluga, također su vrlo upitni. Tako da će autoprijevoznici, ako misle opstati, uistinu morati potrubiti još jače za nadu. A možda čak i za – čudo.