Benkovac - grad koji se iz dana u dan mijenja nabolje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održana 4. godišnja konferencija o provedbi (2017.-2023.)
Autor: 
Ovo je jedna prekrasna i jako pozitivna priča za koju možemo reći da je tijekom svoje dosadašnje provedbe, ostvarila svoju svrhu i cilj, da smo postigli sve ono što je prvotno i planirano. Ovaj program je i na jedan drugi način doprinio gradu i zaposlenicima, jer smo se u tom smislu osposobili, stvorili timove za provedbu projekata i na taj ćemo način nastaviti i kada prestane korištenje programa Intervencijskog plana, istaknuo je gradonačelnik Bulić
Konferencija je započela obraćanjem gradonačelnika Grada Benkovca Tomislava Bulića

U Gradskoj knjižnici Benkovac u utorak je održana 4. godišnja konferencija o provedbi Intervencijskog plana Grada Benkovca.
Konferencija je započela obraćanjem gradonačelnika Grada Benkovca Tomislava Bulića koji je kazao kako je ovo zapravo početak kraja implementacije programa integrirane, fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima među kojima je i Grad Benkovac.

Ostavština za mlade generacije, a ne politički poeni

- Ovo je jedna prekrasna i jako pozitivna priča za koju možemo reći da je tijekom svoje dosadašnje provedbe, ostvarila svoju svrhu i cilj, da smo postigli sve ono što je prvotno i planirano, rekao je gradonačelnik Bulić, dodavši kako je time, ako se malo opsežnije sagleda situacija, smanjena i razina siromaštva, povećana je zaposlenost, a ostvareni su i svi drugi ciljevi, uključujući i ono što nas najviše zanima, a to je demografska slika grada Benkovca. Gradonačelnik je podsjetio kako su prije dvije godine statistički podaci pokazali da Grad Benkovac broji ispod osam tisuća stanovnika, što, kako je kazao, po njegovim procjenama nije bilo tako te da se prava slika pokazala nakon zadnjeg popisa stanovništva.
- Mi bismo svakako voljeli da je ta slika itekako bolja, ali siguran sam da je ovaj program doprinio znatnoj promjeni i slike i vizure grada te da je kod građana potaknuo optimizam u sveobuhvatnom smislu s pogledom na razvoj i sve ono što grad Benkovac zaslužuje, može i treba, kazao gradonačelnik Bulić i dodao kako se prilikom provedbe ovog programa pojavilo i puno problema, ali je ipak na jedan dobar i vrlo kvalitetan način priveden kraju.
Zahvalio je svim dionicima procesa od samog početka i idejnoga planiranja, budući da su oni jasno detektirali sve projekte koji su bili potrebni ovom gradu. Bilo je tu manjkavosti, kazao je gradonačelnik, i to na način da su projekti na samom startu bili malo predimenzionirani, no jednim uistinu odgovornim pristupom tom procesu, svi projekti su se redefinirali i prilagodili okolnostima i uvjetima te se racionalizirali i radili za generacije koje dolaze, da to bude ostavština i da se to ne radi kako bi se prikupljali politički poeni ili ostvarivali osobni probitci.

Nova vizura grada

- Sve ono što smo napravili dobro je i kvalitetno i na takav način namjeravamo i dalje raditi. Prije dvije godine, kada se pojavila nesretna korona, bio sam, kao prvi čovjek ovoga grada, iskreno zabrinut, jer je i sam proračun pretrpio promjene, a tada morate povlačiti odlučne i odgovorne poteze koji će u tom slučaju stabilizirati proračun i osigurati provedbu svih planiranih projekata. Odlučili smo se na dugoročno zaduženje, iako smo ga do tada u vrlo malom postotku konzumirali i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati dalje, budući da je i današnje vrijeme prepuno izazova i svega ostaloga što se događa na globalnoj razini, kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić pohvalivši Vladu i premijera Plenkovića.
- Mi smo u Benkovcu, zahvaljujući naravno i premijeru i Vladi, napravili dobre i kvalitetne stvari, to je očigledno i svi koji su zdravoga razuma to i vide, rekao je Bulić, najavivši kako će se u tom pravcu nastaviti raditi i dalje. Još je puno izazova pred nama, ali vjerujemo da ćemo sve projekte uspješno i kvalitetno privesti kraju, na zadovoljstvo svih nas okupljenih ovdje, a posebno na zadovoljstvo svih građana Benkovca. Ovaj program je i na jedan drugi način doprinio gradu i zaposlenicima, jer smo se u tom smislu osposobili, stvorili smo timove za provedbu projekata i na taj ćemo način nastaviti i kada prestane korištenje programa Intervencijskog plana. Zahvalio bih i svim javno-pravnim tijelima, uključujući naš Katastar i Zemljišno-knjižni odjel, ured za izdavanje dozvola koji je na adekvatan i veoma kvalitetan način odgovorio svim okolnostima, izmjenama i dopunama projekata koje smo provodili. Možemo slobodno kazati kako smo provedbom ovog programa, osim promjene same vizure grada, uspjeli promijeniti percepciju i osjećaj kod građana, osobito onih koji su živjeli u beznadnosti i da smo poradili na podizanju njihove energije, povratili im optimizam. Tko god danas dođe u Benkovac, bilo kao stanovnik, prolaznik, znatiželjnik, gost ili turist, vidi da se ovaj grad iz dana u dan mijenja, da se u ovom gradu radi i da ovaj grad ima svoju budućnost, zaključio je gradonačelnik Bulić.
Na konferenciji je bio nazočan Anto Vukoje, načelnik Općine Darda, koji zajedno s Gradom Beli Manastir, također provodi Intervencijski plan. Načelnik Vukoje podsjetio je kako je danas prolazeći glavnom gradskom šetnicom vidio jedan drugačiji, uređeniji i ljepši Benkovac, nego što je to bilo prije desetak godina kada je bio u Benkovcu. Istaknuo je kako je najvažnije okupiti dobar tim, mladih i obrazovanih ljudi koji vole svoju sredinu, te koji odgovorno i predano rade. Zaželio je na kraju uspješan dovršetak svih projekata Intervencijskog plana, koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu lokalnog stanovništva.

U zadanim rokovima

Nakon toga na konferenciji je govorila Davorka Krnčević, ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca i voditeljica Intervencijskog plana, koja je naglasila kako uz sve poteškoće s kojima smo se susretali tijekom provedbe Intervencijskog plana projekti idu svojom predviđenom dinamikom i bit će dovršeni u zadanim rokovima. Naglasila je kako će realizacijom ovih projekata Benkovac kao administrativno i kulturno središte i određena naselja na području Grada Benkovca, dobiti uređenu komunalnu, društvenu, kulturnu i socijalnu infrastrukturu, što će lokalnom stanovništvu učiniti život ugodnijim i kvalitetnijim. Također, realizacijom projekata u kulturi i turizmu otvaraju se nove mogućnosti za razvoj Benkovca i okolice kao zanimljive i poželjne turističke destinacije, što je jedan od ciljeva Intervencijskog plana.
Na kraju, gospođa Krnčević je zahvalila svim sudionicima u provedbi projekata Intervencijskog plana na predanom i kvalitetnom radu.
Nakon toga voditelji projekata koje obuhvaća Intervencijski plan Grada Benkovca ukratko su predstavili pojedine projekte.
Intervencijskim planom Grada Benkovca provodi se program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima za čije provođenje su osigurana sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a provode ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na 5 pilot područja-malih gradova između kojih je i Grad Benkovac sa svojim projektima koji doprinose društveno ekonomskom razvoju grada. Za provedbu Intervencijskog plana ugovoreno je ukupno 232.586.064, 22 HRK.
Provedba projekata iz Intervencijskog plana Grada Benkovca započela je 2017. godine a sastoji se od: pripreme projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 2.488.335,52 kuna; projektnih prijedloga malog i srednjeg poduzetništva za unaprjeđenje poslovanja u sklopu kojeg su potpisani ugovori ukupne vrijednosti 14.766.938,42 kuna; projektnih prijedloga neprofitnih organizacija s ciljem uključivanja ranjivih skupina u život zajednice u sklopu kojeg je ugovoreno čak 12 projekata ukupne vrijednosti 14.498.378,96 kuna; infrastrukturnih projekata – 11 projekata u ukupno ugovorenom iznosu od 200.832.410.82 kuna.

Grad ugodan za življenje, ulaganje i posjećivanje

Od 11 infrastrukturnih projekata jedan dio je dovršen: Stara Gradska jezgra-I faza (Tržnica, Šetnica, 2 zgrade gradske uprave), Vodovodne mreže u službi razvoja i Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta – I faza (rekonstruirano 5 cesta), jedan dio je u završnoj fazi izvođenja radova: Turističke tematske rute, Zavičajni muzej Benkovac (izvođenje radova i opremanje), dok su na ostalim projektima provedeni postupci javne nabave, ugovoreni radovi i započeli postupci provedbe: Stara gradska jezgra – II faza (dvije zgrade s 12 stanova za osiguranje smještaja za stručni kadar i za socijalno stanovanje, uređenje vanjske pozornice i izgradnja Centra za nacionalne manjine) Benkovački sajam, Mreža domova (izgradnja četiri višenamjenske građevine društvene namjene u mjestima Nadin, Smilčić, Vukšić i Lisičić), Uređenje plaže u Karinu, Rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture Benkovac i Izgradnja, rekonstrukcija i modernizacija cesta – II faza (kroz mjesto Korlat i Vjetropark Korlat).
Svi ugovoreni radovi na infrastrukturnim projektima završavaju do 28. veljače 2023. godine sukladno sklopljenim ugovorima, a ugovaratelji se nadaju da će se ugovoreni rokovi uspjeti ispoštovati unatoč zastojima u isporuci koji su ometani najprije zbog COVIDA-19, a sada i zbog poremećaja na globalnom tržištu koji utječu na rokove i cijene isporuke uslijed rata u Ukrajini. Rok za završetak provedbe Intervencijskog plana Grada Benkovca je 31.12. 2023.godine. Završetkom provedbe svih projekata doprinijelo bi se ostvarenju definirane vizije Grada Benkovaca: ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Ne znaš bili plaka ili smija. Neka se ne uvrijede galovčani što ih uopće uspoređujem s Benkovcem ali su bolji. Ostale općine su za Benkovac nedosanjani san. Grad u kojem je fajrunt svira u podne. Uskoro će i one čavke i golubovi s krovova odseliti jer nemaju razloga ostati.
Slika korisnika Lakrdija
A, jebi ga, Benkovac je ipak glavni grad Ravnih Kotara. Neka ga !
Slika korisnika mete
@Lakrdija. Točno, glavni grad i to moj. Ali ipak je lakrdija. Evo, jučer je bila godišnjica Tuđmana u Benkovcu i gle, delegacija ZNA SE je položila vijenac u podne (ponoć po benkovačkom računanja vremena). Naravno, da ih nitko ne vidi i ne daj bože još priupita "Di si bije tog dana devedesete?"... Pozdrav.