Od sedam sati rada, do sedam nizova sljubljivanja vina i hrane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Par stotina vinoljubaca i eno-gastro znalaca uživalo u:
Posebno bi istakao sažetu i jasnu prezentaciju Manuele Plohl o vinima i vinarima Zadarske županije, kao hrvatskim ali i svjetskim predvodnicima eko vinarstva, demonstriranu uz vina PZ MasVin i Obrta Ker-Vin
Vedran SITNICA
Manuela Plohl argumentirano je predstavila vinare Zadarske županije kao ekološke prvake države

Sashimi od gofa, daikon, hren i ponzou souce, iza kojih su stajali Cromaris i chef Saša Bega, a sljubljen s pjenušcem Blanc&Noir, Vina Prelec; Dimljena pačja prsa sa espumom od naranče, što su ga pripravili znalci Hotele Iadera, s Graševinom 2021, Vina Jakovac; Orzo s janjetinom, što su ga pripravili učenici s mentorima iz Srednje škole Plitvlička jezera (pobravši najveći aplauz) sljubljena sa Sivim pinotom 2020, vinarije Šćurek iz susjedne nam Slovenije; Pileći tungul, majstora Hotela Borik (osobno mi slasan zalogajčić) uz Malvaziju Šinjora, Vina Prelec; Pašta s tartufima i svježi tartuf, pripravljen od hotela Borik i Malvazija Afrodita, Vina Matić; RIB eye Steak i tjestenina sa cherry rajčicama, PIK-a Vrbovec i chefa Marka Lučića uz Mozaik 2017. Cossetta i Čokoladni tartufi, spravljeni od hotela Iadera s Tempera Premium cuveeom vina Iuris - označili su finale druženja dvjestotinjak vinara i proizvođača drugih vrsnih autohtonih proizvoda sa vino i gastro ljubcima u hotelu Iadera, odnosno kongresnom centru Fortis kompleksa Falkensteiner Hotel& Spa Punta Skala.

Što je optimum dobrih radionica i prezentacija

Jure Andrijašević vodio je i ovaj dio eventa, s humanitarnom notom, nakon što je pozvao okupljene na dobrovoljne priloge za »Sobu čuda« Sisačko moslavačke županije. Jela su predstavljali, kao i svoje namirnice i vina, sami kreatori, a obrazloženja odabira vina za sljubljivanja istaknuti somelijeri predvođeni nadahnutom Mirom Šemić, koja je nedostatak koncentracije publike znala pokušavati vraćati i pravim »hipijevskim« vicevima. Hrana i vina svakako su bila zamamna, i odvlačila pozornost od govornika, ma kako propuštanjem kvalificiranih objekcija vrhunskih poznavatelja i nemaju dio spoznaja do kojih su mogli doći.
No, spoznaja je bilo obilje u »nabildanom« danu sa šest radionica, druženjem znalaca i proizvođača sa priličnim brojem okupljenih ugostiteljskih radnika, kuhara, chefova, voditelja objekata...
Konferencija vrhunskih vinskih ali i gastro znalaca, kako je Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato označila svoj WINE ENOGASTRO VIP EVENT, krenula je time na svoj put kroz Hrvatsku odradivši Zadar, a nastavit će obilaziti Split, Zagreb, Rijeku i Novigrad. Skup prvenstveno namijenjen prijateljima iz ugostiteljskog sektora, ali i šire publike, ponudio je set edukativnih radionica za turističke djelatnike koji žele podići kvalitetu usluge.
Uvijek se kod sličnih skupova upitati, što je optimum izlagača, radionica i predavača, odnosno učesnika i gostiju, na ovakvim, u ovom slučaju prvenstveno vinskim, ali i gastro događanjima. Naravno da svaki organizator voli mase, a mi novinari. Ali dvjestotinjak aktivnih sudionika, naravno i više ako računamo da nisu svi i svo vrijeme bili nazočni, i dobar i organizirani ambijent, uz 30-tak izlagača svojih proizvoda, i šest radionica, sedam ako računamo da je i degustacijska večer u biti i te kako radionica, brojevi su u kojima je svatko mogao odraditi druženje, upoznavanje, kušanje, postaviti pitanje i dobiti na njega odgovor.

Zadarsko prepoznavanje

Da su Zadrani na svom putu brendiranja svoje vinske i gastro ponude prepoznali i podržali doprinos ove manifestacije potvrđuje što su događaj potpomogli i obogatili: Falkenstainer Hotel& Spa IADERA kao i Borik, Maškoviča han, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, Grad Zadar, HTZ, HGK komora ŽK Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije. Partneri iz Zadarske županije su i: MASVIN, KER-VIN, Vinarija Škaulj, Vina i likeri Fiolić, Cromaris, Mashtel i Auto centar Zadar sa svojim Renault, Nissan i Dacia vozilima.
​Zadrani su i pozdravili okupljene kao domaćini počev od Ante Župana, kao izasalnika župana Božidara Longina, Mihaele Kadije direktrice TZ županije, Denisa Ikića predsjednika HGK Gospodarske komore Zadar, Hrvoje Anića uime Maškovia hana, svojevrsne butik atrakcije, kao i direktora Iadere, odnosno Ivana Stiblika čiji je Zadar Wine Festival 1. i 2. 04. i najavljen: jer nismo konkurencija već suradnici i samo tako možemo naprijed - kako je kazao Dantes Begić začetnik i osnivač ovih manifestacija. I nisu propustili istaći vrijednost pa i ponos na ovdašnje eno gastro proizvode.

«Ekološka izvrsnost vinara zadarskog kraja - MasVin &Ker-Vin«

Nacionalni šampioni ekološkog vinogradarstva i vinarstva su vinari Zadarske županije, zaključak je kad se podvuče crta pod podatke o površinama takvih vinograda i proizvodni takvih vina u nas i svijetu. U svijetu donedavno na smiješnih par posto sada se vrtoglavo penju, a pohvalno je što se i potražnja barem u najrazvijenijim zemljama penje i brže. Dokazala je to Manuela Plohl, ali i upoznala okupljene s izvrsnošću ovdašnjih vina i na čemu počiva od terroira, posebnog položaja, klimatskih prilika i sl. do ljudi. Ljudi koji su ovdašnje vinare zastupali bili su »gigant eko proizvodnje« kako je predstavljen Radoslav Bobanović iz PZ MasVin, čije se Maraština i Rose (od Plavine i Tribidraga) degustirala. Stižu iz vinarije ovjenčane masom priznanja, a uz spominjanje Tribidraga (Crljenka) reći je da je bio šampion na Vinima od davnina, i da je lani na Decanteru dobio srebro (koji oni daju za 91 bod), pa i posebno predstavljen u Decanteru sa najjačim Zinfandelima i Primitivima svijeta. i agilni i okupljajući predsjednik ovdašnjih vinara Tomislav Glavić, »eksperimentator« koji je ovdje zasadio Grk pa i Cabernet Frac, dok je Cabernet Sauvignon iz 2017., ovdje serviran, na nedavnom špirančevom predstavljanju najboljih vina za odležavanje ovo uvrstio u dvadeset takvih iz zemlje.

Humanitarna degustacija za »Sobu čuda«

Degustacijska večera sa sljubljivanjem zalogajčića s hranom, bila je humanitarna jer su prikupljani prilozi za potrebite iz, na žalost najpotrebitije, Sisačko moslavačke županije. Riječ je o »Sobi čuda«. Iza naziva je projekt opremanja prve senzorne sobe. Korisnicu su djeca s razvojnim teškoćama i s različitim poremećajima iz autističnog spektra, s autizmom, poremećajem koncentracije, intelektualnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju i oni s problemima u ponašanju.Projekt provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno