Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ODGODA PLAĆANJA Erste će za svoje klijente pokriti trošak solemnizacije

17.04.2020. 16:38


Gotovo 30.000 građana i 9.500 pravnih osoba podnijelo je zahtjev za moratorijem. Najveći broj zahtjeva odnosi se pritom na nenamjenske kredite, a manji udio na stambene, priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka, pri čemu se naglašava da će banke pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i ponuditi optimalno rješenje, s tim da je za najugroženije sektore, poput turizma, otvorena mogućnost korištenja moratorija više od 12 mjeseci, No, bankari se ograđuju ističući da trošak solemnizacije – o kojem je bilo dosta govora jer za nekoliko stotina kuna poskupljuje cijeli proces – nije u nadležnosti banaka.
– Cjelokupno poslovanje banke su prilagodile u kratkom roku kako bi građani i poduzeća imali pravovremenu podršku. U ovom trenutku za mjere odgode plaćanja prijavilo se gotovo 40.000 građana i poduzetnika, a s obzirom na to da su procedure nedavno pokrenute, očekujemo da će ta brojka znatnije rasti. Banke u skladu s postojećim modelom imaju mogućnost pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i vjerujem da će pronaći zadovoljavajuća rješenja za klijente koji su najviše pogođeni ovom krizom, kaže direktor HUB-a Zdenko Adrović.
– Moratorij koji banke provode tijekom izvanredne situacije nije standardan jer je ta mogućnost ponuđena velikom broju klijenata, a tijekom moratorija klijentima se ne naplaćuje glavnica i kamata. Obračunava se isključivo redovna kamata bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze. Solemnizacija ugovora postoji s vrlo jasnim razlogom, a to je pojašnjavanje smisla i posljedice dodatka ugovora koji se potpisuje s bankom. Dakle, solemnizacija je jedan od instrumenata informiranja i pravne zaštite potrošača, a ne samo trošak. Trošak solemnizacije nije u nadležnosti banaka te banke od tog troška ne zarađuju, ograđuju se u HUB-u te ponavljaju da su pozvali nadležne institucije da razmotre mogućnosti smanjivanja tog troška. No, da se može kad se hoće, potvrdila je jučer Erste banka izvijestivši da je donijela odluku da će prilikom realizacije odgode otplate kredita građana pogođenih ovom situacijom u cijelosti snositi trošak solemnizacije aneksa ugovora.
– Solemnizaciju je nužno provesti u slučajevima kada je inicijalnim ugovorom o kreditu zasnovano založno pravo na nekretninama u korist banke, a uvažavajući činjenicu da javnobilježnički trošak u ovim okolnostima građanima predstavlja značajnu stavku, banka je odlučila preuzeti ga na sebe, poručuju u Erste banci. Inače, OTP banka je također još prije poručila da za njihove klijente tog troška neće biti. Ostale banke na pojedinačnoj razini šute, odnosno obraćaju se s razine HUB-ovog priopćenja koje tek apelira da se trošak smanji.
 


Primjer iz Erste banke


U Ersteu lijepo daju primjer moratorija stambenog kredita od 65.000 eura gdje (uz ostale parametre koje ovdje ne navodimo) trošak solemnizacije iznosi okvirno 500 kuna te ga podmiruje banka. U Erste banci je do sada 5.700 klijenata podnijelo zahtjeve za odgodom otplate nešto više od 8.700 kredita građana, od čega se više od 1.150 odnosi na stambene kredite, koji predstavljaju većinu kredita kod kojih je solemnizacija nužni dodatni korak prilikom realizacije odgode, poručuju iz Erstea.