Jedinstvena predstava ponovno na velikoj pozornici Kazališta lutaka Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U čast 70. rođendana Kazališta i 500. obljetnice objavljivanja Marulićeva epa "Judita"
Svim članovima kazališta i zadarskoj publici zauvijek ostaje u amanet kao primjer jedinstvene i neponovljive kreativnosti. Dramska predstava rađena prema romanu oca hrvatske književnosti, djelo je čija poruka i važnost nikada neće izblijedjeti. Gabrijela Meštrović – Maštruko vratila se u ulogu Judite, dok je Josip Mihatov na jedinstven način iznio ulogu Oloferna, kojeg je Zlatko Košta tako dobro godinama igrao. U svojoj sam režiji htjela, ne zadirući u srž i poruku Carićevog djela, predstaviti stav nove glumačke postave, rezimirala je Milena Dundov
Marin GOSPIĆ
"Judita" je obnovljena u čast 500. godišnjice objavljivanja Marulićeva romana i 70. rođendana KLZ - a

Ansambl Kazališta lutaka Zadar u svojoj 70. godini postojanja priprema niz predstava kojima će obilježiti veliku obljetnicu. Jedna od kultnih predstava, koja se ponovno izvodi je i "Judita", nastala prema djelu Marka Marulića, u adaptaciji Tonka Maroevića i režiji Marina Carića, koja je premijerno izvedena 22. travnja 1991. godine. Zadarska inscenacija "Judite", u kojoj je grad protagonist predstave, koji se protiv okupatora brani svojom tradicijom, umjetnošću, vjerom i mentalitetom, prati "sveticu" Juditu, koja svojom ljepotom i ženstvenošću nadmudri okupatora Oloferna i spasi grad. No, nesretna se Judita zaljubi u Oloferna kao i on u nju. Donosi tešku odluku i u trenutku zajedničke strasti, odrubi mu glavu. Žrtvuje svoju veliku ljubav za spas grada i njegovih stanovnika.

Kultna predstava zadarske lutkarske scene

Predstavu u režiji Milene Dundov igrali su Gabrijela Meštrović - Maštruko kao Judita, Josip Mihatov kao Oloferno, te Sanja Grgina, Irena Bausović - Tomljanović, Tamara Šoletić, Dragan Veselić, Anđela Ćurković - Petković, Dominik Karakašić i Juraj Aras.

- Režija Marina Carića, uz asistenciju Milene Dundov za mene je, kao mladu glumicu tada bila iznimno velik izazov. Tek sam došla u Kazalište te sam vrlo brzo uskočila u ulogu koja zahtjeva mnogo odgovornosti i prema sebi, i prema kazalištu, redatelju i publici, prisjetila se Gabrijela Meštrović – Maštruko i podsjetila kako je za ulogu Judite, uz Branka Stojakovića, koji je osvojio nagradu za najbolje likovno ostvarenje i Marina Carića, koji je osvojio nagradu za režiju, na SLUK – u dobila nagradu za glumu.

- Predstava je i danas, 30 godina kasnije, na neki svoj način ponovno proročanska. 1991. godine je navijestila Domovinski rat u Hrvatskoj, a danas je ponovno izvodimo u sjeni rata u Ukrajini, istaknula je Meštrović – Maštruko i naglasila kako je predstavu teško ponovno igrati jer s njima više nije neponovljivi Zlatko Košta.

- Iako je on bio moj prvi Oloferno, časno ga je zamijenio mladi kolega Josip Mihatov. Osluškivali smo reakcije publike, koje su bile povoljne, te nas veseli da "Judita" i dalje živi, da diše i da ju mlade generacije prepoznaju i razumiju njenu poruku. Igrati "Juditu", biblijsku i povijesnu priču, koja i danas nosi tešku, ali istinitu poruku, nemoguće je opisati riječima. Miješaju se osjećaji, strasti i strahovi. No ljubav prema glumi i kazalištu je ipak najvažnija, istaknula je Meštrović – Maštruko, dok je Josip Mihatov, koji je preuzeo ulogu Oloferna od pokojnog Zlatka Košte kazao kako mu je preuzeti ulogu po kojoj je Košta bio tako prepoznatljiv dugi niz godina bio veliki izazov.

Proročanska poruka i nakon 30 godina

- Kad sam čuo da ću ga upravo ja zamijeniti, obuzeo me strah i strepnja hoću li ga moći dostojno zamijeniti i ispuniti očekivanja publike. Njegova je uloga kultna i reprezentativna. No, zahvaljujući Mileni Dundov, koja je meni i kolegici Ireni Bausović – Tomljanović, pomogla svojim komentarima i savjetima, mnogo smo lakše podnijeli teret svojih uloga. Smatram kako smo uspjeli napraviti izvrsnu predstavu, koju je publika ponovno dobro prihvatila. Rad i trud koji smo zajedno uložili u realizaciju ove predstave, zahvala je kolegama umjetnicima koji su prije 30 godina prvi put realizirali ovu kultnu predstavu, kazao je Mihatov i dodao kako je uloga Olferna dosta kompleksna, iako se na prvi pogled može činiti jednostavnom.

- U predstavi koja traje kojih 40 – ak minuta igram ratnika koji, na početku priče nema suosjećanja za ljude oko sebe, već samo vidi cilj koji može osvojiti i srušiti. Kada dođe Judita, on se stubokom mijenja i postaje očaran njenom ljepotom. Vrlo se brzo zaljubljuje u nju, te se kroz predstavu može primijetiti da se u vrlo kratkom periodu dolazi do potpune promjene njegova karaktera. Priča se iz ratničke pretvara u ljubavnu poemu. Radnja se, za razliku od filma ili klasične dramske predstave ne razvija polako, već do nje dolazi naglo, što je za glumca poseban izazov, dodao je Mihatov.

Jedinstvena scenografija

Za lutke i scenografiju prije 30 godina pobrinuo se velikan zadarskog lutkarstva Branko Stojaković, koji je rekvizite i kulise izradio po uzoru na eksponate iz stalne izložbe "Zlata i srebra grada Zadra" i cijeloj predstavi tako dao određeni svetački i "zadarski" štih.

- Judita je prije 30 godina proročanski nagovijestila događaje koji su čekali naš grad. Vijest da ćemo je obnoviti nakon toliko godina, u vrijeme kada se ponovno zvecka oružjem, dokazala nam je kako se život vrti u krug, istaknula je Tamara Šoletić i naglasila kako je "Judita", prema njenom mišljenju, vizualno remek djelo Branka Stojakovića, koji je svoj život, nažalost izgubio vrlo brzo nakon premijere, tako da nije niti imao prilike uživati u još jednom velikom uspjehu u svojoj karijeri.

- Bojim se i sjetiti da nije bio svjestan svog uspjeha. Marulićev je splitski ambijent na jedinstveni način preveo u zadarski mentalitet. No, život ide dalje, ratovi i dalje bijesne, a mi naše velike predstave ponovno igramo, ali bez nama dragih kolega Marina, Branka i Zlatka, rekla je Šoletić.

Režija Milene Dundov za 70. rođendan Kazališta

Nakon deset godina od posljednjeg igranja i više od trideset godina od prve premijere, u čast 500. obljetnici objavljivanja romana, režiju predstave je obnovila poznata zadarska lutkarica Milena Dundov, prema originalnoj režiji Marina Carića. Predstava je u ovom tjednu izvedena za učenike i mlade, te za odrasle u sklopu Večernje scene KLZ – a.

- Sjećam se kada sam prije 30 - ak godina, kada smo u Splitu igrali "Postojanog kositrenog vojnika" susrela Marina Carića i uspjela ga nagovoriti da režira "Juditu". Carić, koji do tada nije imalo puno iskustva u lutkarskim predstavama, oduševio se našom idejom za predstavu i vizijom lutaka i scenografije koje je stvorio Branko Stojaković. Njegova, scenografija, koja je i nakon 30 godina i dalje bezvremenska i vrhunska, još je jedan dokaz koliko je "Judita" važna zadarskoj publici, kazala je Dundov i dodala kako je način na koji je Stojaković Betuliju iz Marulićevog romana prilagodio Zadru, njegovoj povijesti i mentalitetu neponovljiva.

- Svim članovima kazališta i zadarskoj publici zauvijek ostaje u amanet kao primjer jedinstvene i neponovljive kreativnosti. Dramska predstava rađena prema romanu oca hrvatske književnosti, djelo je čija poruka i važnost nikada neće izblijedjeti. Gabrijela Meštrović – Maštruko vratila se u ulogu Judite, dok je Josip Mihatov na jedinstven način iznio ulogu Oloferna, kojeg je Zlatko Košta tako dobro godinama igrao. U svojoj sam režiji htjela, ne zadirući u srž i poruku Carićevog djela, predstaviti stav nove glumačke postave, rezimirala je Dundov i naglasila kako je zadatak izvedbenih umjetnika da se što češće prisjećaju velikih umjetnika i njihove ostavštine.

I čast i obveza

Podsjećamo kako je "Judita" samo jedna od niza velikih predstava koje ansambl KLZ – a izvodi povodom svog 70. rođendana. Na ljeto zadarsku publiku očekuju dvije velike premijere – dramsko – lutkarska predstava "Petar Pan", koju Kazalište priprema u koprodukciji s Koncertnim uredom Zadar za otvorenje Glazbenih večeri u sv. Donatu. Publici i glumcima na Forumu će se tada pridružiti i simfonijski orkestar HRT – a, kojim će, na glazbu Brune Bjelinskog, ravnati proslavljeni hrvatski maestro Alan Bjelinski. Druga predstava, kojom se otvara Zadarsko kazališno ljeto, je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", koju ansambl KLZ – a izvodi u koprodukciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar.

- U godini kada slavimo 70. rođendan kazališta i 500. obljetnicu objavljivanja romana "Judita", obnavljanje jedne od naših najpoznatijih predstava za nas je velika čast, ali i obveza. Milena Dundov nas je svojom izvrsnom obnovom režije Marina Carića ponovno zadužila, a glumačka predstava, koja je sastavljena od veterana ansambla i mlađih glumaca izvrsno je podnijela teret i ugled koji ova predstava ima za zadarsku publiku, kazala je kratko Iris Pavić – Tumpa, ravnateljica KLZ.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno