Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kostur Kneževe palače ima posebnu ljepotu

16.05.2011. 22:00
Kostur Kneževe palače ima posebnu ljepotu


Izložbom „Nagrađena hrvatska arhitektonska ostvarenje 1990. – 2009.” sinoć je svečano otvoren novi i privremeni izložbeni prostor Narodnog muzeja Zadar u prizemlju Kneževe palače. Brojni su uzvanici mogli, osim razgledavanja ove na nacionalnoj razini cijenjene izložbe, nakon dugo vremena vidjeti prostor Kneževe palače koji čeka na potpunu obnovu i početak izgradnje tzv. Baštinskog muzeja. Preuređenje prostora realizirano je prema arhitektonskom projektu Ive Letilović i Igora Pedišića.
Na otvaranju izložbe i novog izložbenog prostora govorili su Renata Peroš, ravnateljica NMZ, Ivan Šimunić u ime Zadarske županije, Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik,Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina NMZ, glavnog korisnika novog prostora i Vanja Ilić, dopredsjednica društva hrvatskih arhitekata.
Svečanost je započela nastupom Zadarskog plesnog ansambla i čitanjem proze „Listopad” književnika Tomislava Marijana Bilosnića kojima se željelo prisjetiti na ratne dane listopada 1991. godine kada je Kneževa palača nekoliko puta pogođena granatama i raketema agresora.
– Zbog kroničnog nedostatka prostora, osobito onog izložbenog Narodni muzej Zadar odlučio se na ovakvo privremeno rješenje koje udovoljava svim zahtjevima struke. Projektanti kojima smo se obratili bili su vrlo motivirani, a projekt su svojom nesebičnom pomoći pomogle brojne tvrtke i sponzori bez kojih ovo ne bismo mogli ostvariti. Kneževa palača u sadašnjem trenutku izgleda kao gradilište. Prije nekoliko godina palača je kompletno statički i građevinski sanirana, njezini zidovi, stropovi i podovi su razgolićeni i ostao je vidljiv kostur građevine. Tu manu sadašnjeg trenutka palače pretvorili smo u kvalitetu, sugerirajući da upravo taj kostur, ta ljuštura ove kuće ima posebnu ljepotu jer kazuje priču o njezinom nastanku. Kada muzej jednog dana bude dovršen taj će kostur zauvijek ostati skriven od posjetitelja. Najzad, drago nam je da je Grad na čelu s gradonačelnikom Vrančićem prepoznao ovaj projekt, kazala je ravnateljica Peroš.
Šimunić je, prisjetivši se ratnih razaranja kulturne jezgre Zadra, kazao kako je ovo otvorenje trenutak kada se dio Palače vraćaa gradu, te kako je ovaj projekt svjedočanstvo da se uz malo volje i puno truda može napraviti izvrstan posao.
Gradonačelnik Vrančić malo se duže zadržao podsjećajući na ratne patnje i njihove posljedice:
– Bili su to teški dani. Naš grad je bio napadnut od srpskog agresora koji je gađao objekte kulture i civilizacije. To su bili naši najteži dani, a teško je prosuditi je li bilo teže civilima ili vojnicima na bojišnici. Trebalo je u tim teškim danima znati i moći organizirati život u našem gradu. No, izdržai smo sve i oduprli se agresiji. Oduprli smo se znanjem, vještinom i umom, ali, ponajviše, srcem naših vojnika. Zahvalni smo im i ovom prilikom . U tom je kontekstu nama u Zadru teško razumijeti neke novije događaje koji prekrajaju našu povijest. Mislim tu, dakako, na presude haškog suda koje mi civilizirani građani našeg Zadra nećemo i ne možemo prihvatiti jer one nisu u skladu s istinom niti u skladu s razumom. Narvno, sve je to vezano i uz ovaj prostor koji je u Ratu također stradao. O tomu kako je, gledano iz mojeg kuta, napredovao ovaj projekt mogu kazati kako sam jednog dana primio ravnateljicu Muzeja, njezin tim i arhitekte, te kako su mi predložili ovu svojevrsnu improvizaciju i sve to – ne tražeći novaca. Danas moram kazati kako sam oduševljen realizacijom projekta koji će privremeno, do završetka Baštinskog muzeja vrijednog oko 20 milijuna eura zadovoljiti potrebe za suvremenim izložbenim prostorom. Sadržaji koji će se izlagati u ovom prostoru izvrsno će se nadopunjavati sa skoro preuređenim Trgom Petra Zoranića i Poljanom Šime Budinića.
Ljubica Srhoj Čerina govorila je ponajviše o tomu kako Galerije umjetnina, najviše pogođena nedostatkom odgovarajućeg izložbenog prostora, vidi sebe u ovim novim prostorima:
– U ovom inspirativnom prostoru koji nije konačno rješenje moći će se tijekom proljeća i ljeta predstaviti komornije izložbe, instalacije, skulpture, moći će se održavati projekcije, a u atriju će se moći održati i neke manje predstave, koncerti… Ovaj je projekt veliki dobitak za Zadar i njegov kraj.
Najzad je Vanja Ilić u ime organizatora izložbe kojom je novi prostor otvoren predstavila djela novije hrvatske arhitekture, odnosno izložbu „Nagrađena hrvatska arhitektonska ostvarenje 1990. – 2009.”:
– Hrvatskom društvu arhiteketa je, naravno, velika čast što baš naša izložba otvara ovaj novi prostor. Osim izložbom, mi se večeras predstavljamo i knjigom. Realizacija ovog prostora veliki je uspjeh za hrvatsku kulturu, ali i arhitekturu. Na večeras predstavljenoj izložbi prikazujemo nove tendencije na hrvatskoj arhitektonskoj sceni prvenstveno kroz nagrađivana arhitektonska ostvarenja. U istoimenoj publikaciji predstavljeno je 84 arhitekata na više od 650 fotografija.
Najzad, kažimo kako je svečanost otvorenja i novog izložbenog prostora i nove izložbe uklopljena u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.