Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jaka bura dizala krovove, čupala stabla, uništila voćnjake i blokirala promet!

16.05.2012. 22:00
Jaka bura dizala krovove, čupala stabla, uništila voćnjake i blokirala promet!


U potpunosti je uništena obiteljska plantaža trešanja u Podgradini. I svi obližnji voćnjaci i vinogradi nisu za prepoznati. Štete su zaista velike, jada se Nenad Rogić


Zbog orkanske bure Zadar je danas bio gotovo odsječen od kontinentalnog dijela zemlje. Za sav promet bila je zatvorena autocesta A1 između čvorova Posedarje i Gornja Ploča, državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. Obilazak je moguć preko Karina, Obrovaca i dalje preko Velebita i Gračaca.
– Orkanski udari bure na vijaduktu Vučipolje, između tunela Čelinka i Bristovac, dosežu jačinu od 160, a na Masleničkom mostu oko 130 kilometara na sat, govore na čvorištu Maslenica.
Katastrofa! Jedna riječ koja najvjernije opisuje nevrijeme što se u noći sa srijede na četvrtak obrušilo na šire područje Zadra. Kao u ratnim vremenima, prizori su bili prepuni raskrivenih krovova, srušenih električnih stupova, potopljenih brodova, uništenih automobila, gospodarskih objekata, maslinika i voćnjaka, stabala iščupanih iz korijenja, blokiranih cesta…
– Bila je to orkanska bura koja “dimi iz kraja”, kako kažu ovdašnji ljudi, govori Krste Ramić, načelnik Starigrada.
Naša, jadranska bura glasovita je i u svijetu. Ovog puta nije izbacivala sipe na obalu mora, slike na koje smo navikli kada je riječ o tornadima ovoga puta “preselile” su se na zadarsko područje.
– U potpunosti je uništena obiteljska plantaža trešanja u Podgradini. I svi obližnji voćnjaci i vinogradi nisu za prepoznati. Štete su zaista velike, jada se Nenad Rogić iz zadarskog hotela Iž.
Na otoku Pagu, Viru, Privlaci, Ražancu, Podgradini, Karinu, Kruševu, Vinjercu, Ždrilu, Jasenicama, Rovanjskoj, Modričima, Selinama i Starigradu vjetar je lomio stabla, dizao krovove, oluke i crjepove, razbijao prozore i lomio prometne znakove. U pojedinim naseljima zrakom su letjeli komadi crjepova, odlomljenih fasada i stabala. Materijalna šteta je velika, a procjene nisu bile moguće jer su se podaci mijenjali iz minute u minutu.
– Bura je jednostavno uništila ravni krov na poslovnoj zgradi SAS – Vektor d.d., u zoni Grabi u Poličniku, govore radnici na sanaciji krovišta.
Zadarsko zaleđe nalikovalo je na veliko gradilište, a ulice su bile prepune raznog materijala. Nažalost, ništa se nije gradilo, samo rušilo, a mještani se nadaju kako se ovom jakom burom zakašnjela zima napokon predaje te kako će već sljedećih dana zasjati istinsko proljetno sunce.
– Spašena je jedrilica koja je plutala nadomak zadarskoj obali, jedinu današnju vedru vijest je obznanio Branko Smolić, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zadar.


 SRUŠILO SKELU HOSTELA




Bura nije zaobišla niti Zadar, u svom najjačem naletu srušila je i dio velike skele postavljene na zgradi budućeg Turisthotelovog hostela na Forumu. Skela se jednostavno naslonila na zgradu sa suprotne strane ulice.
Srećom skela se srušila u gluho doba noći sa srijede na četvrtak, oko jedan sat poslije ponoći, kada na ulicama nije bilo ljudi niti radnika pa osim materijalne štete nema većih posljedica.
Prolaz uz skelu su osiguravali policajci, a sanacija skele obavljena je uz pomoć auto-dizalice.