Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tradicija u školi postaje in

16.05.2012. 22:00
Tradicija u školi postaje in


Ovaj zajednički projekt Narodnog muzeja i OŠ Zadarski otoci ima cilj približiti djeci našu kulturnu baštinu, povezati ih s onim što smo bili i što smo danas te razvijati njihov stvaralački duh, rekao je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Etnološki odjel i Muzejsko-pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci jučer su otvorili manifestaciju “Muzej u školi – Može li tradicija postati in?”.
Otvorena je izložba etnoloških motiva u literarnim i likovnim radovima uz nastup školskog zbora, zatim folklorni izričaj učenica iz područne škole Veli Iž i performans trećašica koje su zalistavac – dio narodne nošnje karakteristične za zadarski kraj, primijenile u modernoj odjeći.
– Ovaj zajednički projekt Narodnog muzeja i OŠ Zadarski otoci ima cilj približiti djeci našu kulturnu baštinu, povezati ih s onim što smo bili i što smo danas te razvijati njihov stvaralački duh, rekao je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci.
Krajnji cilj ovog novog i jedinstvenog projekta, kako je rekao Branimir Jelenić, muzejski pedagog iz Narodnog muzeja Zadar, je formiranje školskih zbirki.
– Apliciranjem motiva kulturne baštine, kao što je zalistavac, na razne predmete koje danas upotrebljavate, tradicija zaista može postati in. Ovaj projekt daje bitan doprinos zbližavanju muzeja i škole, a ima i visok edukativni značaj te može biti predmet interesa gotovo svih nastavnih predmeta. U formiranju školskih zbirki ćete sudjelovati upravo vi – učenici i djelatnici škole uz našu pomoć iz muzeja, rekao je Jelenić, ističući da mu je drago što “Muzej u školi” počinje upravo kad Narodni muzej slavi 180 godina djelovanja.
Jasminka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela u Narodnom muzeju, poželjela je da primjena zalistavca kod učenica bude izazov.
– Većina vas ovdje nosi traperice, što pokazuje da smo dio globalnog društva. Upravo u ovo vrijeme globalizacije svaki narod, kao i inače svaka osoba, želi imati nešto svoje, želi graditi svoj kulturni identitet, želi pripadati, kazala je Lulić Štorić.
Manifestaciju je i službeno otvorila Dorotea Kamber-Kontić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
– Preporučila bih vam da razgovarate s vašim bakama i djedovima, da vidite kako su oni živjeli i da vam to bude misao vodilja u trajanju ovog projekta. Pokažite da tradicija zaista može biti in, rekla je Kamber-Kontić.