Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zamjenici načelnika više se neće birati neposredno

16.05.2012. 22:00
Zamjenici načelnika više se neće birati neposredno


Gradonačelnici, načelnici i župani iznova bi se birali neposredno od građana, a glavna novost je ideja da bi se njihovi zamjenici birali u vijeću na njihov prijedlog


Ministar Bauk radi na donošenju Zakona o lokalnim izborima kao nove baze za lokalne izbore, od sadašnja četiri postojeća zakona. Općinski načelnici, gradonačelnici i župani iznova će se birati neposredno od građana, a glavna novost je ideja da bi se njihovi zamjenici birali u vijeću na njihov prijedlog. No, ne nužno iz redova članova vijeća – to znači da bi zamjenik načelnika ili župana mogao biti bilo tko od njihova osobnog povjerenja, čak ne bi trebao biti ni član iste stranke ili koalicije.
Korekcija sustava
Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ministar uprave Arsen Bauk najavio je korekciju postojećeg sustava izbora zastupnika u Hrvatski sabor, na način da se nove izborne jedinice poklapaju sa sadašnjim granicama županija. Broj izbornih jedinica tako bi bio smanjen vjerojatno sa deset na pet, u svakoj bi se proporcionalno broju stanovnika biralo od 20 do 30 zastupnika, čime bi broj zastupnika Sabora ostao otprilike isti – oko 150 zastupnika.
Zasad se razmišlja o nekoliko različitih varijanti, sukladno djelovanju upravnih ili trgovačkih sudova, a u Ministarstvu uprave najskloniji su “prekopirati” model upravnih sudova, kojih je sada četiri, a sada bi se Grad Zagreb i Zagrebačka županija izdvojili iz prve grupe sjedišta sudova, i činili jednu izbornu jedinicu. Drugu bi činila područja Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske županije, treća područja Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, četvrta Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, a peta područja Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Još je samo dilema oko Karlovačke županije – da li je pripojiti regiji sjeverne Hrvatske ili Rijeke, što bi mijenjalo omjere u određenoj mjeri.
Bez inženjeringa
Prema izjavi iz Ministarstva uprave, želi se postići prirodniji i pravedniji izbori sustav, a bi li time za budućnost bile ucrtane i granice buduće regionalne podjele Hrvatske, to u Ministarstvu ne žele spekulirati, samo ističu da će se i o tome razmišljati.
No, prema njihovim proračunima, ovaj bi sustav bio politički posve objektivan, jer bi – da je bio primjenjen na izbnorima u prosincu – rezultat izbora bio otprilike sličan, što znači da kod ove Vlade nema govora o pokušajima inženjeringa ili gerrymanderinga.
Ukoliko bi se zakon ovako donio, primjenjivao bi se od parlamentarnih izbora 2015. godine.