Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Plesna udruga Gesta najavila 7. međunarodni zadarski plesni festival

17.05.2018. 10:11
Plesna udruga Gesta najavila 7. međunarodni zadarski plesni festival


Ove subote održava se 7. međunarodni zadarski plesni festival In memoriam Nives Šimatović Predovan, ulaznica je ostalo još jako malo stoga požurite po svoju. Ovaj festival već sedmu godinu za redom organizira Plesna udruga Gesta, odnosno predsjednica udruge Nena Jurišić koja je u toj priči svojevrsni "one man band".
– U Zadar stiže preko 300 ljudi, koji će u našem gradu provesti dva dana. Osim glavnog programa u kojem sudjeluju 23 ansambla iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i ove godine prvi put iz Bosne i Hercegovine, na rasporedu je i cjelovečernja profesionalna plesna predstava Zadranke Stošije Zrinski, ali i Open air Sport&Moda plesna radionica na Trgu pet bunara. Za sve to treba jako puno truda i vremena, ali smatram da je Nives to stvarno zaslužila, rekla je Nena Jurišić. Prvi festival organizirala je prije sedam godina i tada je on nosio samo predznak zadarski, a danas je već i međunarodni. Na ideju je došla nakon jednog od brojnih putovanja po festivalima po Hrvatskoj i šire sa svojim gesticama.
– Smatrala sam da Zadar, s ovako dugom i bogatom plesnom tradicijom zaslužuje jedan ovakav festival. Ove godine na njega stižu 23 plesna ansambla, a cilj je da naša djeca vide i druge koji njeguju različite plesne izričaje, ali i da vide različite, pa i bolje od nas. Također, kako u Zadru nemamo priliku tako često gledati profesionalne plesne predstave, kao poseban program u subotu u 17.30 imamo profesionalnu plesnu predstavu 'Iz dječjeg crteža' naše Zadranke Stošije Zrinski na koju je ulaz slobodan. Osim bogatog festivala tu je i plesna radionica Open air Sport&Moda u nedjelju u 11 sati na Trgu pet bunara koju će voditi Zagrepčanka Andrea Komušar i u koju se mogu uključiti i prolaznici, kao i turisti, rekla je Jurišić te pozvala publiku da dođu i podrže jednu ovakvu manifestaciju u svom gradu.
Poziv publici uputio je i koordinator te inscipijent festivala Vinko Radovčić rekavši kako festival iz godine u godinu raste kvalitetom.
Vinka Ivić iz tvrtke Sport&Moda dodala je kako oni uvijek podržavaju ovakve projekte u kojima se potiču sportske i rekreativne aktivnosti u našem gradu te će i dalje nastaviti pružati potporu festivalu, a Jurišić je na kraju na potpori zahvalila i Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Turističkoj zajednici i svim ostalim sponzorima koji ih prate.
– U Zadar zaista stiže 'creme de la creme' hrvatske plesne scene, zaključila je Jurišić.
Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na blagajni Kazališta lutaka Zadar.