Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Da li je direktor Odvodnje osigurao sinovima automobile i koristi li službeni u privatne svrhe? Nedostaje li Zadru još bankomata, moroskoka i ostalih prskalica …?!

17.05.2019. 14:14
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Da li je direktor Odvodnje osigurao sinovima automobile i koristi li službeni u privatne svrhe? Nedostaje li Zadru još bankomata, moroskoka i ostalih prskalica …?!


Kristijan Kovačević, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću  Grada Zadra na Aktualnom satu Sjednice GV-a predložio je da Grad Zadar pridonese kupnji ultrazvučnog aparata za najmlađe neurološke pacijente na zadarskom Odjelu pedijatrije te je zamolio gradonačelnika  Branka Dukića da pribavi broj računa na koji bi svi vijećnici uplatili donaciju, a konkretno predložio je da se odreknu naknade barem za tekući  mjesec ustvrdivši da ju nisu ni zaslužili.


Donacije za bolnicu
Kovačević je podsjetio da takav UZV košta 300 tisuća kuna te da je TZ  grada Zadra nedavno donirala 23 tisuće kuna koje su prikupili od  građana na gastro pijaci.
Na tu inicijativu gradonačelnik Dukić se nije direktno osvrnuo već je  kazao kako je u Gradskom proračunu ove godine osigurano dva milijuna  kuna za građevinske radove na Odjelu ginekologije te je istaknuo da tko  želi može sam dati dobrovoljni prilog. Podsjetio je i kako je on predsjednik Lige za borbu protiv raka te ukazao kako je po njegovu mišljenju veći  problem u zadarskoj bolnici – dotrajalost angiosale.
– Imamo dvije angio sale, a onu stariju za koju je Grad Zadar osigurao  novac, treba obnoviti. Sad moramo apelirati i na državu da nam pomogne. Stiže turistička sezona, a angiosala služi za intervencije kod infarkta.  Svi znamo kako su oni najčešći uzrok smrtnosti, upozorio je Dukić, a radi se o angiosali koju su 2007. godine sufinancirale najveće gradske tvrtke te Grad i Županija, a pokvarila se prije dva tjedna. Drugu angiosalu  zadarskoj bolnici je 2016. godine donirao dr. Freidoon Ghazi kojemu je  Grad 2017. dodijelio javno priznanje Grada Zadra, a uređenje prostora financirano je sredstvima Ministarstva zdravlja. Gradonačelnik se nije  upuštao ni u raspravu koju je ukazivanjem na katastrofalno stanje u komunalnoj tvrtci Odvodnja pokrenuo SDP-ov Antun Novoselović. On je  već ranije na Gradskom vijeću otvarao tu priču pozivajući se na interne  izvore i prozvao direktora tvrtke da je svojim sinovima dao na uporabu  po jedno vozilo. Ovaj put Novoselović je na govornicu izišao s pismom  koje je dobio od anonimnog zaposlenika te gradske tvrtke.


 Nepravilnosti u Odvodnji
– To je gradska tvrtka. Vi tamo imate ljude u upravnom i nadzornom odboru. Neki od njih i tu sada sjede, dobivaju naknade. Ljudi se žale na nepodnošlljive međuljudske odnose i mobing koji nad njima vrši direktor.  Ne možete reći kako vi tu ne možete ništa, kazao je Novoselović gradonačelniku dodajući kako sve piše u tom pismu.
– To je vaše pismo. Što će meni to, prvo je reagirao Dukić, a potom ga  ipak uzeo i pogledao.
A u pismu je navedeno kako je istina da je direktor sinovima osigurao  po automobil te da on sam službeno vozilo koristi za privatne svrhe, a  posebice ljeti na relaciji prema Zatonu i Petrčanima gdje ima apartmane.  Uz ostalo iznijeti su i podaci o unaprjeđivanju podobnih i poslušnih te  maltretiranju njemu neposlušnih među kojima je bila i inženjerka  građevine koja je, kako je navedeno u pismu, nedavno pod pritiskom dala otkaz.
Aktualizirala se i prava pošast bankomata u posljednjih nekoliko mjeseci na Kalelargi i u dvjema sporednim, najfrekventnijim ulicama. SDP- ova Danijela Vukoša pitala je gradonačelnika može li se što učiniti ukazujući i na problem "s fritezama", odnosno ugostiteljskim objektima s  "brzom" hranom koji ljeti guše Poluotok. Na tu problematiku očitovao se  pročelnik Tomislav Korona koji je pojasnio da je riječ o privatnim prostorima, a ne onima u vlasništvu Grada zbog čega Grad nema nadležnost  za njihovo postavljanje.
– Imali smo dva upita za bankomate i to je odbijeno, kazao je Korona, a  iz klupa vijećnice mogli su se čuti komentari kako treba nešto poduzeti i  kako građani ne mogu zastakljavati balkone ili postavljati klime na  pročelja na Poluotoku pa da stoga ne bi ni vlasnici poslovnih prostora  mogli na takav način mijenjati izloge.




U osnovnim školama radi 24  nestručna kadra
Jeleni Jelavić (SDP) je Grad odgovorio na upit o broju nestručnih kadrova zaposlenih u zadarskim osnovnim školama. Prema tom odgovoru trenutno ih je 24. Najviše je učitelja edukatora-rehabilitatora, čak 12 i to u školama Petra Preradovića jedan te 11 u školi Voštarnica. Šestoro je učitelja matematike i to u školama Stanovi,  Krune Krstića, Smiljevac, Bartula Kašića i Zadarski otoci, a u dvije škole – Petra Preradovića i Šimuna Kožičića Benje, to su učitelji informatike. Također, rade i po jedan  učitelj glazbene kulture (Šime Budinića), prirode-biologije (Bartula Kašića), fizike  (Zadarski otoci), fizike (Smiljevac) i fizike-matematike (Zadarski otoci, područna škola Veli Iž).
Jelavić je apelirala na Grad da ta deficitarna zanimanja stipendiraju uz obavezu  da stipendisti odrade staž u Zadru barem u trajanju koliko su primali stipendiju navodeći takve primjere iz Rijeke, Zagreba, Čakovca. Pročelnik Joso Nekić kazao je kako Grad tu ne može puno jer se radi o ingerenciji države i samih obrazovnih ustanova, a spomenuo je brigu Grada o nadarenim učenicima među kojima su neki upravo  iz tih deficitarnih zanimanja pobijedili na državnim natjecanjima. Jelavić je upozorila  kako to možda neće biti slučaj u buduće jer uskoro izvrsni mentori koji su tu odjecu  podučavali uskoro odlaze u mirovinu.


Još bankomata, još moroskoka i  ostalih prskalica…
– Grad Zadar i gradska uprava su inertni i ne prate potrebe i trendove razvoja turizma u gradu. Nedostaje većih, boljih i pravih hotela na Poluotoku i mislim da se svi  slažete s time. Nedostaje benzinskih postaja, jedna na primjer kod ulaza na peškariju, druga kod stare carine, odnosno Morskih orgulja i treća na izlazu iz grada, kod  Foše. Tamo je mali  prostor, ali vjerujemo da je to izvedivo. Nedostaje moroskoka i  ostalih prskalica, bankomata… Na Kalelargi ih je jako malo, a na Narodnom trgu niti  jedan, krenuo je s govornice na već prepoznatljiv način izlagati Mostov Mladen Malta dodajući kako bi uz Gradsku stražu mogla stati barem dva bankomata, uz Ložu jedan, a još barem jedan u Gradskoj upravi kako bi se turisti za kiše mogli nesmetano  poslužiti te u slastičarnici pored koja radi samo ljeti.
– Grad Zadar ne smije stati i treba rasti i sve što nedostaje treba napraviti. Moje  pitanje glasi kad će Grad Zadar početi pratiti potrebe turizma grada, kazao je Malta  te je postavio i drugo pitanje za koje je naglasio da je osobnoga karaktera. Radi se o  dva računa koja je dobio za zakup gradskih prostora na oko devet i šest tisuća kuna  čija je dostava kasnila nekoliko dana, a rok plaćanja ostavljan svega još nekoliko. Istaknuo je kako je već nakon sedam dana dobio opomenu uz prijetnju prisilne naplate  te pitao postupa li se tako ažurno i promptno kad su u pitanju drugi zakupci prostora, a naglasio je i kako mu se takvo što nikada ranije, prije nego je postao gradski vijećnik oporbene stranke, nije dogodilo. Odgovorio mu je pročelnik Ivan Mijolović ističući kako je to praksa Gradske uprave te da u tome nema baš ničega osobnog niti  je on bio ciljano odabran kod slanja opomene.


Kolekcionari starog oružja traže  prostor za stalnu izložbu
Antonio Baus (AM) izvjestio je Gradsko vijeće da strastveni kolekcionar starog  oružja i militarije podrijetlom iz Zadra, Tomislav Aralica, koji je u 40 godina prikupio  preko 2.000 komada vrijednog starog oružja od kojih najstariji datiraju iz polovice  16. stoljeća, želi u Zadru postaviti stalnu muzejsku postavu dijela tog oružja za što  mu treba prostor.
– On ujedno piše i o temama iz hrvatske vojne povijesti te je do sada izdao 25 knjiga i publikacija i stotinjak članaka na ovu temu, a organizirao je i izložbe sablji,  mačeva i sličnih predmeta u raznim krajevima Hrvatske. Uz njega je za ovu inicijativu zainteresiran i Višeslav Aralica, jedan od najboljih ilustratora militarije u Hrvatskoj. Ilustrirao je četiri knjige iz serijala "Hrvatski ratnici kroz stoljeća" i profesor je  povijesti i etnologije, a treći je Josip Aralica, koji je 20 godina vlasnik uspješne kompanije kod nas u inozemstvu, opširno je izvjesti o čemu se radi vijećnik Akcije mladih napominjući kako bi spomenuti trojac izradio brošure i vodio brigu o svemu.  Kaže kako oni od Grada Zadra traže pomoć u pronalasku adekvatnog prostora te da  nude suradnju na razradi i provedbi projekta.
– Moja inicijativa ide prema gradonačelniku da uoči neiscrpan potencijal ove kolekcije i projekta i da u razumnom vremenu pronađe bar jedan primjereni prostor kako tu priliku ne bi iskoristili Splićani ili Šibenčani, rekao je Baus.
 Pročelnica Dina Bušić odgovorila je kako je u kontaktu s Aralicama te da su  održali i sastanak, a napomenula je i kako je Grad zaintereseiran no treba vidjeti kako sve izrealizirati.