Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ugradnja zemnog plina i obnova ribarskih brodova

17.05.2019. 14:30
Ugradnja zemnog  plina i obnova  ribarskih brodova


Mogućnost ugradnje zemnog plina i obnova motora ribarskih brodova bile su teme današnjeg seminara u HGK Županijskoj komori Zadar.
Zemni plin i njegovi proizvodi čine odlično gorivo u energetskoj tranziciji. Prirodni plin emitira 27 posto manje emisija ugljičnog  dioksida, dok CNG emitira 17 posto manje, a LNG 11 posto manje stakleničkih plinova nego dizelsko gorivo. U ovom trenutku, nije moguće  pouzdano predvidjeti broj plovila na UPP u pomorskom prometu u  idućem desetljeću. Prema scenariju izrađenom za potrebe NOP-a, UPP  brodovi angažirani u obalnom linijskom pomorskom prometu će u  strukturi ukupne potrošnje energije na tržištu obalnog linijskog pomorskog prometa do 2040. zauzimati udio oko 50 posto, dok će UPP ribarski  brodovi zauzimati zanemarivih 5 posto, isto kao i teretni brodovi, obzirom na specifičnost obavljanja usluge prijevoza koja se u većini slučajeva odvija na međunarodnim prometnim pravcima.
Ivica Viček iz Wiz plina j.d.o.o. kazao je kako uvođenje zemnog plina  kao pogonskog goriva može donijeti uštede od 10-12 posto uz značajno  smanjenje zagađenja. Zemni plin zamijenio bi 40 posto dizelskog goriva  i time osigurao čišće i jeftinije pogonsko gorivo.
Wiz plin zajedno s Prvim plinarskim društvom d.o.o. nudi besplatnu  ugradnju opreme na jedan ribarski brod kao pilot projekt. Nadzor i funkcioniranje pregradnje pogona broda bio bi pod nadzorom Hrvatskog  registra brodova.
Vlasnici brodova  koji su sudjelovali na seminaru raspitivali su  se o tehničkim detaljima ugradnje ovog sustava kao i procijenjenim  uštedama na gorivu i utjecaju na zagađenje okoliša.