Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zubčić: “Neka četvorica sadašnjih i bivših gradonačelnika sami plate 1,6 mil. kn!”

17.05.2019. 09:48
Zubčić: “Neka četvorica  sadašnjih i bivših  gradonačelnika  sami plate 1,6  mil. kn!”


Na jučerašnjem Aktualnom satu Gradskog vijeća Zadra vijećnik SDP-a Jure Zubčić predložio je gradonačelniku Branku Dukiću da  on i trojica njegovih prethodnika – Živko Kolega, Zvonimir Vrančić i  Božidar Kalmeta, solidarno plate 1,6 milijuna kuna štete za izgubljeni  sudski spor Grada Zadra protiv iseljenika s otoka Oliba, koji su tamo  htjeli izgraditi dom za starije kao mjesto gdje bi neki od njih proveli ostatak života po odlasku u mirovinu.
– Gradska uprava je prevarila svoje građane i sada građani zbog vaših  laži i prevara moraju platiti tih 1,6 milijuna kuna. Predlažem da podijelite taj iznos i platite ga iz svog džepa, jer za gubitak spora i laganje tih ljudi s Oliba nisu krivi građani Zadra, već vas četvorica. Sami se dogovorite  koliko je tko kriv i koliki iznos će onda svaki podmiriti, rekao je Zubčić  podsjećajući i na nezapamćenu poplavu koja se dogodila 11. rujna 2018.,  odnosno štete koje su pretrpjeli brojni građani, a koje im nisu u cijelosti  isplaćene.


Odšteta građanima za poplavu
– Zašto je HDZ-ova Vlada, koja se toliko kune u Zadar, sa svega 0,8 posto iznosa sufinancirala štetu građana Zadra u poplavi prije dvije godine? Popisana šteta je iznosila oko 142 milijuna kuna, a građani su dobili  pomoć od 1,2 milijuna kuna. Doveli ste tada premijera Plenkovića i  predsjednicu Grabar-Kitarović da se naslikavaju sa stradalnicima, a uz to  vatrogasna postrojba nije intervenirala po kriteriju spašavanja javnih  zgrada, nego se prednost davala povlaštenim pojedincima za koje znamo i koji su, ustvrdio je Zubčić te je ukazao i na poplavljivanje brojnih  gradskih četvrti za gotovo svake kiše, počevši od Plovanije, Relje, Voštarnice, Vruljice pa do Bulevara i Poluotoka.  Gradonačelnik Dukić Zubčiću  je odgovorio kako nije istina to što govori za privilegirane te mu uzvratio  kako za vrijeme "njegove Vlade" u Zadar nije uloženo "ništa, nula, zero"!
– Za razliku od vaše, naša Vlada osigurala je stotine milijuna kuna koje  se sustavno zadnjih desetak godina ulažu u obnovu gradskog sustava kanalizacije i odvodnje, a dobili smo i novih 450 milijuna kuna za projekt  aglomeracije od Petrčana do Zadra, kao i dodatnih 80 milijuna kuna za  kanalizaciju Novog Bokanjca koji su osigurani od hrvatske Vlade, odnosno preko Hrvatskih voda nakon poplave, odgovorio je Zubčiću gradonačelnik Dukić.
Za presudu tešku 1,6 milijuna kuna je kazao kako će se još vidjeti hoće  li Grad i koliko trebati platiti.


Olibljanima treba pomoći
– Naša iskrena volja je bila da našim iseljenicima s Oliba pomognemo  da naprave dom za starije, ali u skladu s mogućnostima. Nigdje se i nikada nismo obvezali da ćemo samostalno financirati izgradnju tog doma,  nego da ćemo to napraviti zajednički. Bili smo spremni pomoći i pomagali smo oko samog zemljišta na predviđenoj lokaciji, a druga je stvar što  su oni platili projekt 700 tisuća kuna. Sudski spor neću komentirati, odgovorio je Dukić dodajući kako je činjenica da, bez obzira na sudsku  odluku, mještanima Oliba treba pomoći te da to Grad želi i radi.
U raspravu se uključio i Vrančić koji je napomenuo da se radilo o inicijativi Udruge sveti Nikola, no da se ona kasnije raspala, te da su inicijatori u njoj okupljeni  odustali od projekta. Dukić je kao pozitivan primjer  i namjeru pomaganja otočanima naveo namjeru gradnje igrališta na Olibu vrijednog 400 tisuća kuna, istaknuvši kako se tu pokazalo da je za  građevinske radove problem pronaći izvođača, te da bi to bio slučaj i s  gradnjom doma, kao puno većim i zahtjevnijim projektom.