Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HDZ-u najviše glasova za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu

16.05.2021. 22:24


Prema neslužbenim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora, nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta u drugi krug izbora za zadarskog župana idu dosadašnji župan Božidar Longin, kandidat HDZ-a i partnera HSP/SU/NS-Reformisti, koji je osvojio 43,66 posto glasova i kandidat grupe birača Ivica Žuvela s osvojenih 16,03 posto glasova, te za zadarskoga gradonačelnika kandidat HDZ-a i partnera, dosadašnji gradonačelnik Branko Dukić s osvojenih 38,47 posto glasova i Marko Vučetić, kandidat koalicije SDP-a, AM, HSS-a GLAS-a koji je osvojio 26,32 posto glasova birača.


Žuvela i Marasović u tijesnoj borbi
Enio Meštrović, kandidat grupe birača za gradonačelnika Zadra osvojio je treću poziciju s 23,49 posto glasova, na četvrtom mjestu je Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta koji je osvojio 5,09 posto glasova, Rade Škarica iz MOST-a osvojio je 3,56 posto glasova, a Mario Skelin, kandidat DSU, HNS I HSLS 0,91 posto.
Za drugi krug utrke za župana tijesna borba vodila se između Ivice Žuvele i Zlatka Marasovića, kandidata SDP-a, AM, HSS-a GLAS koji je u konačnici zauzeo treću poziciju s 20,29 posto osvojena glasa. Antonio Vučetić, kandidat DSU/HNS-Liberalni demokrati/HSLS dobio je 6,99 posto glasova, kandidat MOST-a Đani Bunja 6,14 posto, a kandidat DP-a Nenad Klarić osvojio je 5,20 posto glasova.
Iako s najviše osvojenih mandata za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, HDZ-u će po svemu sudeći trebati postizborna koalicija za sastavljanje gradske i županijske vlasti.
Za Gradsko vijeće Zadra poredak je sljedeći: HDZ/HSP/SU/NS Reformisti 34,61 posto osvojenih glasova, SDP/AM/HSS/GLAS 24,02 posto, kandidacijska lista grupe birača Enia Meštrovića 21,85 posto, a izborni prag prošao je i Domovinski pokret s 5,47 posto. Ostale liste nisu prešle izborni prag.
Za Županijsku skupštinu najviše glasova dobio je HDZ i partneri s osvojenih 44,61 posto, koalicija SDP/AM/HSS/GLAS osvojila je 16,42 posto, a kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivice Žuvele 14,60 posto. Izborni prag prelaze još MOST sa 7,93 posto i Domovinski pokret s 6,49, te lista DSU, HNS I HSLS s 7,27 posto.


HDZ i dalje najjača stranka
Kandidati HDZ-a, stranke koja je u prvom krugu osvojila najviše glasova i za predstavnička tijela i za kandidate za župana i gradonačelnika zahvalili su se biračima na dobivenim glasovima, te su sinoć oko 22.00 sata prokomentirali izborne rezultate i osvojene glasove koji su se u tom času još uvijek zbrajali.
Zahvale biračima uputili su posebno Branko Dukić i Božidar Longin koji će, za razliku od izbora 2017. povjerenje građana ovoga puta zatražiti i u drugome krugu, no uvjereni su u svoju pobjedu.
– HDZ je i dalje najjača, stožerna stranka i uvjeren sam u svoju pobjedu bez obzira tko će biti protukandidat. Siguran sam i u izglasavanje proračuna za 2022. godinu u Gradskom vijeću jer jer Zadar se mora i dalje nastaviti razvijati u smjeru prosperiteta i na dobrobit svih građana, kazao je Dukić.
U pobjedu u drugome krugu nimalo ne dvoji ni Božidar Longin koji je također izrazio zadovoljstvo što je HDZ osvojio najveći broj glasova za Gradsko vijeće i Skupštinu.
– Mi smo pobjednici prvog izbornog kruga i uvjeren sam da će i dalje Longin biti župan, a Dukić gradonačelnik, naglasio je i predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.