Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mršić: Naš cilj je plasman u finale i zato moramo biti pravi

17.05.2021. 08:37


Nakon početnog zagrijavanja u četvrtfinalnoj seriji sa Šibenkom igračima Veljka Mršića od danas kreće ono pravo doigravanje. U užem krugu kandidata za titulu prvaka države ostali su oni najbolji, top četiri hrvatske momčadi, a Zadar u polufinalnu bitku ulazi s jedinicom u džepu tj. s prednošću domaćeg terena i nasuprot mu stoji nominalno najslabiji protivnik Gorica. Po uloženom novcu u roster sastav Josipa Sesara definitivno ide iza abaligaškog hrvatskog trolista, i može se kazati da kod njih nema nekakvih naširoko poznatih igračkih imena, no isto tako je jasno da se radi o potentnoj skupini košarkaša koji imaju glavu i rep te su čak ove sezone među rijetkima u domaćem prvenstvu uspjeli skinuti skalp Zadranima. Dogodilo se to početkom sezone u 3. kolu kada je Karlo Uljarević pogodio tricu za pobjedu Velikogoričana (72:70), a ni preostala dva ogleda nisu pružili potpunu dominaciju Mršićeve družine i indikativno je da su uvijek to bili dvoboji na manji broj poena (73:64, 74:55). Stoga ni trener Zadra ne očekuje nimalo lagan posao u prvoj utakmici polufinalne serije koja se igra u Krešinom domu, s početkom u 18 sati.


Poraz u Velikoj Gorici
– Započinjemo danas polufinalnu seriju protiv Gorice koja je dobra momčad i dobro je vođena od strane trenera Josipa Sesara. Međutim, naš cilj je plasman u finale i zato moramo odigrati jednu dobru utakmicu, prije svega obrambeno i koncentrirano i ne dozvoliti protivniku da iskaže jake strane koje ih definitivno ima. Na dodatan oprez nas poziva ta utakmica s početka sezone koju smo izgubili na njihovom parketu, no mislim da smo sada na jednom višem nivou i očekujem da to pokažemo na terenu i onda napravimo prvi korak prema finalu – kazao je Mršić uoči prve polufinalne utakmice s Goricom koja je do polufinala stigla s dvije teško izborene pobjede nad Sonik Puntamikom. U tom ratu s Puntamičanima junakom se pokazao bivši stanovnik svlačionice na Višnjiku, Lovro Mazalin, koji je i okrunjen za MVP-a četvrtfinala doigravanja, a zanimljivo da je u dvama porazima ove sezone od Zadra, Mazalin zabio šest i osam poena, dok je u onoj pobjedi Goričana na otvaranju prvenstva bio najbolji igrač s 18 koševa. Stoga, ne treba biti previše pametan za izvesti zaključak da će Zadrani limitiranjem Mazalina zapravo obaviti pola posla, a u prilog im ide što Sesar ne može zbog ozljede računati na jedinog pravog centra Ljubičića te krila Batura.


Fokus i agresivnost
Što se tiče napada tu trener Zadra u zadnje vrijeme ima i slatkih briga, s posebnim naglaskom na Amerikanca Kodija Justicea koji je trasirao put u polufinale sa šest ubačenih trica u drugom poluvremenu protiv Šibenke.
– Sve ovisi o nama, sve će ovisiti koliko smo fokusirani i koliko agresivno igramo. Moramo dijeliti loptu, igrati dobru obranu, raditi sve što moramo i možemo da bi pobijedili. Ispred nas je dobra ekipa koju poznajemo i koja je u polufinalu s razlogom. Ući ćemo nadam se u utakmicu s pravim fokusom, odigrati našu igru i ostvariti pobjedu – istaknuo je Justice koji smatra da se u »play-offu« timski pristup uvijek na kraju isplati.
– Bili smo neko vrijeme bez utakmica i vraćamo se polako u pravi natjecateljski ritam. To smo vidjeli protiv Šibenke jer kako je utakmica odmicala naša igra je postajala sve bolja i bolja. Sve je do našeg fokusa i naše komunikacije. U doigravanju je uvijek drukčije nego u regularnom dijelu jer se igra više utakmica u nizu s istim protivnikom i tu dolazi do izražaja dobar skauting, češće su i te prilagodbe na protivničke obrane i napade, tako da uvijek možemo pronaći put do pobjede – kazao je za kraj američki šuter.




Split izborio majstoricu protiv Sparsa
Košarkaši Splita bili su u subotu u sjajnom šuterskom izdanju na gostovanju u Sarajevu, gdje su pobijedili domaći Spars s 84-64 (17-18, 22-17, 19-16, 26-13) i tako izborili ‘majstoricu’ u razigravanju za mjesto u ABA ligi. Split je na poluvremenu vodio 39-35, da bi u nastavku momčad Mile Karakaša ubacila 45 poena, a primila samo 29 i tako došla do uvjerljive pobjede u kojoj su ‘žuti’ pogodili 15 trica iz 32 pokušaja. Najbolji igrač Splita bio je Marin Marić sa 16 koševa i 10 skokova. Po 14 poena ubacili su Toni Perković i Roko-Leni Ukić, a 12 koševa postigao je Luka Babić. Za domaću momčad su po 16 poena postigli Kamenjaš i Buza. Odlučujuća utakmica na rasporedu je u četvrtak, 20. svibnja, na splitskim Gripama, a pobjednik će izboriti mjesto u ABA ligi za sljedeću sezonu.


Doigravanje – polufinale


1. utakmica: Zadar – Gorica (18 sati), Split – Cibona (sutra, 18 sati).


2. utakmica: Gorica – Zadar (20. svibnja, 18 sati), Cibona – Split (21. svibnja, 18 sati).
Eventualne majstorice su na rasporedu 24. svibnja.