Riječki novinar i fotoreporter Srđan Vrančić Vrana preminuo na novinarskom zadatku

Slika korisnika katarina.ergovic
TRAGEDIJA TIJEKOM RONJENJA
Autor: 
NOVI LIST
Srđan Vrančić

Riječki novinar i fotoreporter Srđan Vrančić Vrana, koji je svoju bogatu karijeru započeo u Omladinskom listu Val, nastavio u Novom listu, a zatim godinama radio u Jutanjem listu i agenciji Cropix, nesretno je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, kako javlja Jutarnji list. Smrt ga je zatekla dok je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener. Bio je nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama i podvodnom fotografijom.

Rođen je 1. rujna 1965. godine u Rijeci. Fotografijom se aktivno počeo baviti 1979. godine, a prve je novinarske i fotoreporterske radove objavio u omladinskom listu “Val”. U Novom listu radio je početkom devedesetih kao ratni reporter. Odlaskom u Jutarnji list nemirni novinarski i fotoreporterski duh odveo ga je na svjetska krizna žarišta. Izvještavao je kao novinar i fotoreporter iz ratova u Afganistanu, Kosovu, Libiji, Libanonu, Siriji, Krimu i Ukrajini.

Pratio je antiglobalističke nemire u Pragu i prosvjede u Istanbulu. Osim iz ratnih područja, izvještavao je i s velikih sportskih događanja, kao što su Olimpijske igre u Torinu, svjetska i europska prvenstva u nogometu u Poljskoj, Austriji, Njemačkoj i Portugalu, prvenstva u skijanju u St. Moritzu, Bormiju, Santa Caterini, Schladmingu, s utrke Formule 1 iz Hungaroringa i Spielberga. Vrančić je bio i odličan skijaš, a na 55. Svjetskom prvenstvu novinara skijaša 2009., u konkurenciji 250 novinara iz 40 zemalja, završio je na 15. mjestu. Bio je zaljubljenik u podvodnu fotografiju.

Hobistički se podvodnom fotografijom bavi od kraja osamdesetih, dok je aktivnu sportsku ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu započeo 2014. godine. Konstantni je osvajač medalja, a 2017. osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Iste godine na Kupu Hrvatske bio je drugoplasirani. Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti.

Pobjednik je u hrvatskom dijelu Underwater Photo Marathona (2020), dok je u internacionalnom zauzeo 11. mjesto. Ronio je u Andamanskom moru i Tajlandskom zaljevu, Raji Ampat i Papui u Indoneziji, Tenerifima u Španjolskoj, Crvenom moru u Egipatu, Socorru, Revillagigedu i Cenotu u Meksiku te na Karibima.

Dobitnik je nagrade Velebitska degenija 2020. godine, za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera 2014. godine. Njegove su fotografije dijelom postave u Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju.

U jednom razgovoru opisao je svoju ljubav za ronjenje:
– Osjećaj slobode pod morem možda je najsličniji osjećaju koji imaju astronauti u svemiru, rekao je tada Vrana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)