»Zabranjeno mlađima od 15« - kazališni pogled na probleme djece i mladih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Za petak najavljena premijera predstave koja je pobudila veliki interes
Za predstavu smo napravili 63 kostima, koji su kombinacija zatvorske odore i školske uniforme, kojima smo željeli dočarati zatočenost s kojom se mladi često susreću, poručila je Goreta
Marin GOSPIĆ
Članovi kazališne udruge Igrajmo se najavili predstavu namijenjenu prvenstveno djeci i mladima od 7 do 17 godina

Kazališna udruga Igrajmo se Zadar u petak priprema premijeru predstave ‘Zabranjeno mlađima od 15 strana A’, koja progovara o različitim sadržajima zabranjenim mlađima od 15 godina. Predstava preispituje svrhovitost zabranjenih sadržaja, opravdanost i smislenost zabrana kao i njihovo djelovanje i moguće posljedice. Uokvirena kazališna priča, vizija je navedene problematike djece i mladih ispričane njihovim svakodnevnim jezikom.

Pretpremijera za učenike

Svaka je kazališna predstava stvaralački, umjetnički čin, doživljaj, spoznaja, a kazalište jedan od umjetničkih prostora, medij, sigurna zona koja djeci i mladima omogućava izreći svoje mišljenje i osjećaje. Cilj zajedničkog stvaranja među ostalim je i odgajanje publike općenito, poticaj na dijalog i podizanje svjesnosti ne samo o određenim temama već i značaju umjetnosti u razvoju djece i mladih.
- Interes za predstavu je jako velik, tako da smo svi dodatno uzbuđeni. ‘Zabranjeno mlađima od 15’ predstava je koja okuplja 63 polaznika kazališne udruge Igrajmo se Zadar i namijenjena je upravo toj publici, jer osvjetljava probleme s kojima se djeca i mladi danas susreću. Kazalište je medij pomoću kojeg želimo djeci pokazati kako da izraze ono što misle i osjećaju, naročito kada osjećaju da ih se u određenim situacijama ništa ne pita ili ne sluša, kazala je Matija Šango Šimurina, autorica predstave i dodala kako se u predstavi govori o zabranjenim sadržajima, koji su općepoznati, ali i o onima kojima tek treba iskreno treba progovoriti.
- Svaka će grupa kroz predstavu preispitati svoje probleme i vlastita viđenja istog. Predstava je samo početak programa, s kojim nastavljamo dalje, a koji će kulminirati predstavom ‘Zabranjeno mlađima od 15 strana B’, koja će krajem godine imati svoju premijeru. U predstavi se postavlja nekoliko pitanja o životu i svakodnevici mladih, kao i problemima s kojima se susreću i mogućim načinima njihova rješavanja. Djeca će kroz predstavu ponuditi jedno od rješavanja problema, istaknula je Šango Šimurina i naglasila kako je interes za predstavu velik, a od 18. svibnja kreće prodaja karata.
- Za učenike smo, zbog velikog interesa, na sam dan predstave osigurali i pretpremijeru u 12 sati, istaknula je Šimurina.

Kreativni tim predstave

Kostimi, koje potpisuje Anita Goreta, minimalističkog su stila i u jedno spajaju zatvorsku odoru i školsku uniformu.
- Ovaj smo se put odlučili za scenski minimalizam, tako da kostimi prate tu ideju. Za predstavu smo napravili 63 kostima, koji su kombinacija zatvorske odore i školske uniforme, kojima smo željeli dočarati zatočenost s kojom se mladi često susreću, poručila je Goreta, dok je Robert Brkljača, grafički dizajner predstave kazao kako je cjelokupan vizualni identitet predstave radio vodeći se tekstom predstave i Matijinim idejama.
- Odlučili smo se za minimalizam i znak ‘zabranjeno’, koji i simbolizira način na koji roditelji često komuniciraju s djecom. Kroz kratke trailere, kojima smo najavili predstavu, odlučili smo predstaviti kratke isječke iz predstave, te je reakcija na njih izvrsna, što je svakako pomoglo podići razinu interesa za predstavu, poručio je Brkljača.
Glumačku je postavu predstavila mlada glumica Zola Ušalj, koja je kratko istaknula kako u predstavi glumi svoju vršnjakinju, kojoj su najveći problem u životu zabrane koje joj postavljaju roditelji.
- Ja i kolege igramo situacije koje su nam bliske i s kojima se brzo možemo saživiti, zaključila je Ušalj.
Predstava je sastavni dio programa IGRAJMO SE za 2022. godinu pod nazivom PLAY NO PLAY.
Namijenjena je prvenstveno djeci i mladima od 7 do 17 godina, ali i odrasloj publici, tj. roditeljima i posebice onima koji su uključeni u rad s djecom i mladima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno