Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Momčad se slaže od ponedjeljka

Autor: Roman Morović

16.06.2009. 22:00
Momčad se slaže od ponedjeljka

Foto: Zvonko KUCELIN



Uprava je najavila i mi smo se tako dogovorili da će sva ta dugovanja prema igračima i trenerima biti podmirena tijekom ovoga tjedna. Nakon toga ćemo idući tjedan početi dogovarati i potpisivati igrače za iduću sezonu, kazao je Sagadin


Ono što  u ovom trenutku najviše zanima zadarsku  košarkašku javnost je  sastav momčadi za  iduću sezonu. Sigurno je da u  Zadru više neće igrati kapetan Todor Gečevski i Juby  Johnson za kojega još postoji  teoretska šansa da ostane, ali  je ona uistinu minimalna. U  ovom trenutku sve ovisi o  tome hoće li ili neće uprava  kluba na vrijeme riješiti sve  dugove prema igračima. Ako  tako bude, u Zadru će sigurno ostati igrači koji imaju  valjane ugovore, dakle Rok  Stipčević, Damir Rančić, Hrvoje Perić, Tomislav Ružić i  Jere Macura, naravno uz  mlade zadarske snage predvođene Tonijem Prostranom.
– Uprava je najavila i mi  smo se tako dogovorili da će  sva ta dugovanja prema  igračima i trenerima biti podmirena tijekom ovoga tjedna.  Nakon toga ćemo idući tjedan početi dogovarati i potpisivati igrače za iduću  sezonu. Naravno, pritom  moramo spriječiti da  netko od sadašnjih  igrača ne zatraži raskid  ugovora jer ako nekome nije  ispaćena plaća ima pravo od  saveza zatražiti arbitražu.  Ljudi u klubu su obećali da  će sve riješiti do kraja tjedna  i onda od ponedjeljka  počinjemo sastavljati  momčad za iduću sezonu –  kaže trener Zmago Sagadin.
Prvi potez Boisa i Car
Uz pretpostavku da će svi  igrači pod ugovorom ostati u  klubu, koji bi bio prvi sljedeći potez?
– Igrači koji imaju ugovor  su naši igrači i to je riješena  stvar. Što se tiče ovih koji  nemaju ugovor moja je želja  da Boisa i Car potpišu nove  ugovore i ostanu u klubu.  Mislim da će početkom sljedećeg tjedna, nakon što ispunimo sve obveze prema  njima, njihovi agenti doći u  Zadar i onda ćemo sve dogovoriti. Dakle, prvi potez će  nam biti taj da njih dvojica  ostanu u Zadru. Naravno, to  je naša želja ali to još nije  sigurno. Ako nečiji zahtjevi  budu previsoki mi to nećemo  prihvatiti. Zadar će ove sezone potpisivati igrače samo  za onoliko koliko će imati  novaca, niti za dolar više.  Moj program je takav da  igrači mogu biti i mladi i  jeftini ali moraju biti koliko  toliko korektno plaćeni jer ja  od njih tražim zaista mnogo.
U javnosti su, već po  običaju, počela kolati mnoga  imena. Možete li ponuditi  nešto konkrentije?
– Niti sa jednim od tih  igrača koji se spominju ja  nisam kontaktirao ili pregovarao sa njihovim agentima. Ne znam kako je u  javnost došlo ime tog Davida  Huertasa (portorikanski  šuter, op.a.). Jedino što mogu  reći o njemu i Steponasu  Babrauskasu je to da su bili u  kampu u Trevisu. Meni je  Emilio Kovačić rekao da je  taj Huertas krasan potencijal  ali on je više “dvojka”, a to u  ovom trenutku nije ono što  mi tražimo.
Perić na pregled u  Zagreb
Odlaskom Gečevskog i  Johnsona otvorila su se dva  vrlo važna mjesta u momčadi  Zadra. Kako ih popuniti?
– Prije svega, moramo pronaći jednu “četvorku” i jednog igrača na poziciji “jedan-dva”, odnosno želimo  dogovoriti i potpisati ostanak  Boise i Cara. Kada to riješimo, želimo dovesti jednog  teškog centra i još jednog  igrača na krilnoj poziciji.
Kroz svojevrsni zadarski  košarkaški kamp na Višnjiku  u proteklih desetak dana  prošlo je petnaestak igrača.  Kakve su mogućnosti da se  netko od njih priključi seniorskoj momčadi?
– Ima dosta dobrih igrača  ali ja ne želim govoriti o  imenima kako im ne bi digao  cijenu. Zadovoljan sam dosadašnjim radom u ovih desetak dana i moram reći da  ima nekoliko interesantnih  igrača, naročito ovih visokih.
Od ponedjeljka su se treninzima priključili i Ružić,  Perić i Macura. Kakvo je  njihovo zdravstveno stanje?
– Nisam siguran da će s  Perićem biti sve u redu. Sutra  (danas, op.a) idemo u Zagreb kako bi napravili dodatne analize i dobili drugo  mišljenje. Izgradit ćemo mu  dobar program preko ljeta  kako bi što spremniji  dočekao iduću sezonu. Što se  Macure tiče, on i dalje ima  problema s koljenima i još ne  znam kako će to završiti. To  je u rukama doktora. Zapravo, od ovih što su ostali u  Zadru normalno funkcionira  samo Tome Ružić iako je i on  imao problema s upalom  sinusa – zaključio je Sagadin.
 


Mnogo imena, ništa korektno




Najpovoljnije radoblje za razvijanje raznoraznih priča o tome tko bi mogao biti novi igrač Zadra je, kao i uvijek, razdoblje nakon završetka sezone. Iako se sve te priče na kraju rijetko pokažu istinitma vrijedi istaknuti neke zanimljive igrače čija je budućnost ovih dana na ovaj ili onaj način povezivana uz Zadar. Dvojica koji su zadarskoj košarkaškoj javnosti sasvim sigurno najpoznatiji su bivši igrač Splita, sada član ljubljanske Olimpije, Damjan Rudež (1986., 203), te Amerikanac Darlon Johnson (1981., 206) koji je krajem sezone u Splitu ostavio dobar dojam, a sada još uvijek trenira sa “žutima” i čeka isplatu plaća. Zatim, pojavilo se tu i ime mladog portorikanskog šutera Davida Huertasa (1987., 196) koji do sada nije imao europskog iskustva, Steponasa Babrauskasa (1984., 197) kojemu je istekao ugovor sa Lietuvos Rytasom, te Manuchara Markoishvilia (1986., 197), talentiranog Gruzijca za kojega je navodno zainteresiran i Hemofarm. Sve su to igrači koji bi mogli pokriti pozicije “dva” i “tri” (Johnson i “četiri”) ali nitko se još nije usudio prognozirati tko bi mogao biti novi centar koji će zamijeniti statistički uvjerljivo najboljeg igrača Zadra prošle sezone Todora Gečevskog. U kampu na Višnjiku najviše je pozornosti usmjereno na Dražena Bubnića (1986., 207) i Tonija Šodu (1988., 212), no nitko od njih nije ostavio dojam da bi mogao biti nositelj unutarnje igre Zadra iduće sezone.